Een tweedaags bezoek aan Florence

De skyline van Florence

Een heerlijke vakantie in Italië. We waren er al lang over aan het nadenken en deze lente besloten we de auto te pakken en 2.5 weken Toscane aan te doen. En natuurlijk mocht een bezoek aan de toeristische trekpleister Florence niet ontbreken! Met talloze musea, prachtige gebouwen en heerlijke sfeer, is het een overweldigende stad. Een stad waar het echter ook druk kan zijn en een stad die vol met zogenaamde Tourist Traps zit. Lees hier onze avonturen in Florence!

Aankomst in Toscane

Wat ons opviel toen we onze plannen voor een vakantie in Toscane aan het maken waren, was het absurd hoge prijsniveau in Florence. De hotels in het centrum zijn er duur en het probleem is dat je met een auto het centrum niet of moeilijk in kunt. We besloten daarom in de omgeving van Florence te kijken. Een lekker huisje, een beetje midden in de Toscaanse bergen en met een goede bereikbaarheid naar Florence. Uiteindelijk vonden we een heerlijk vakantiehuisje, met sauna en zwembad, dat op zo’n 40 minuutjes met de trein van Florence lag. Na een rustige tocht met een overnachting in Mannheim en Como, arriveerden we in de middag in Rufina. We hadden al gelijk een vakantiegevoel; De hoofdweg waar langs we reden krioelde tussen de prachtige bergen door. Naast de weg lag een rivier en de talloze kleurrijke dorpjes en wijngaarden wisselden elkaar af. Na uitgepakt te hebben, hebben we het even rustig aan gedaan en zijn we heerlijk in de sauna en het zwembad gaan relaxen. Dat was ook wel nodig, want de volgende dag stond een bezoek aan Florence op het programma!

Een kleine verrassing in Florence

De bedoeling was om 2 dagen Florence op te zoeken en met de trein twee dagen op en neer te reizen. Een hoop gedoe, dus ik besloot op goed geluk het internet af te struinen naar een goedkoop hotel of Bed and Breakfast. En met heel veel geluk vond ik die voor 80 Euro. Inclusief ontbijt en letterlijk om de hoek bij de Duomo van Firenze. Dus wat doe je dan? Juist, je geeft een overnachting aan je geliefde cadeau 🙂

De volgende dag vetrokken we al vrij vroeg naar Florence. Na een mooie treinreis door het Toscaanse land, stapten we op het hoofdstation van Florence uit en togen we naar het Bed and Breakfast om onze bagage te stallen.

Dag 1: Een eerste kennismaking met Florence

Als je door de stad heen loopt, merk je dat de stad een ontzettend rijk verleden heeft. Dat kan ook niet anders, want in de middeleeuwen was het een bakermat van de Italiaanse Renecainse. De beroemde architect Brunelleschi is er geboren. Leonardo Da Vinci, Dante, Machiavelli en Michellangelo werden er groot en de familie De Medici kwam er vandaan. De De Medici zijn de grondleggers van het huidige bankwezen, waren succesvolle handelaren en hebben Florence groot gemaakt.

Dat laatste zie je overal terug in de stad. Florence lijkt een groot openlucht museum, waar prachtige gebouwen elkaar afwisselen. Wat is er nou beter, om na een paar uur de straten van Florence doorgelopen te hebben, om Florence van bovenaf te zien? Juist, een toren beklimmen!

Onze blik viel op de toren van het Palazzo Vecchio. Het stadshuis van Florence is, met haar vertrekken en schilderijen, een museum op zich. Maar de beklimming van de toren is zeker ook een beleving op zich! En we hadden geluk. Door een flinke regenbui was de wachttijd slechts 20 minuten en niet veel later stonden we bovenaan de toren. We vergaapten ons aan de mooie uitzichten beneden ons. We besloten ons na het bezoek aan Palazzo Vecchio op te splitsen.

Ik was moe van al het gereis en van een nacht slechte slaap. Ik besloot lekker in de kamer te blijven en bij te slapen. Na een paar uurtjes geslapen te hebben, was ik weer fit en een paar uurtjes later togen we naar een goed restaurant, iets buiten het toeristisch centrum. Daar deden we ons goed aan de lokale specialiteiten, de heerlijke wijntje en de gezellige sfeer in het restaurant. Nadien zijn we nog een bibliotheek binnen geglipt, en hebben we heerlijk kunnen genieten van een indrukwekkend uitzicht op de kathedraal van Florence (Duomo Firenze).

Dag 2: Een teleurstelling bij de Campanile di Giotto

De volgende dag hadden we het plan om de toren van Giotto (Campanile di Giotto) te beklimmen. De eerste dag in Florence liep de rij helemaal door tot aan het einde van de kathedraal, dus we besloten om er voor openingstijd al in de rij te staan. Dus sta je daar, rond 0800u, in de miezerende regen. Om 0815u zijn de deuren nog steeds potdicht en een kwartiertje later komt iemand van de stad op zijn gemak aan wandelen. Deurtje gaat open en na 5 minuten verschijnt hij weer, met de mededeling dat de toren vandaag niet opengaat. Iets met veiligheidschecks en onveilige situaties. De rij reageert teleurgesteld en iedereen druipt af. Wij besloten om een kijkje te nemen bij het museum waar het beeld van David staat. De rij strekte zich letterlijk honderden meters uit en begon bijna bij ons Bed and Breakfast. Dan maar terug naar het Bed and Breakfast, om even te ontbijten. Gelijk een goed moment om eens de plannen te smeden voor de rest van de dag.

Op naar de Boboli Tuinen

En dat plan, dat was al snel duidelijk: Weg uit het drukke en overweldigende stadscentrum. Weg uit de horden toeristen, die achter een vlaggetje aanlopen en weg van alle straatverkopers die hun goedkope waar voor een belachelijk hoge prijs aan je proberen te sluiten. We besloten de rivier de Arno over te gaan steken en lekker de rust op te zoeken. De Boboli Tuinen leken ons wel wat!

Na een klein half uurtje lopen, kwamen we daar aan. De tickets voor de Giardino di Boboli, zoals ze liefkozend in het Italiaans heten, waren snel gekocht en al snel vergaapten we ons aan de tuinen. De tuinen zijn blijkbaar het mooiste voorbeeld van hoe Italiaanse tuinen eruit kunnen zijn en deze tuinen staan sinds 2013 op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst. De tuinen maken deel uit van de Palazzo Pitti, dat ooit van de familie De Medici was; Een van de families die in de middeleeuwen een positieve stempel op Florence heeft gedrukt. Overal in de tuinen staan prachtige beelden, indrukwekkend aangelegde grotten en mooie doorkijkjes. Met zijn 4,5 hectare grond, kun je jezelf er een hele vergapen aan de pracht en praal van de tuinen.

Dat waren we echter niet van plan. Dus slenterden we lekker door de tuinen heen, bezochten we enkele grotten en vergaapten we ons aan de uitzichten over Florence. Aan het einde van de tuinen aangekomen, leek een looptocht terug ons iets te ver en we keken of er een doorsteekje vanuit de achterkant naar het Piazzale Michelangelo was. En verrek, via het Belvedere Fort was dat doorsteekje er ook! Dus verlieten we de tuinen en togen we naar dit uitkijkpunt, wat een prachtige panoramisch overzicht over Florence zou hebben.

Verrassing in Giardino Bardini

“Zou hebben”, want uiteindelijk hebben we het nooit bereikt. Iets met “plannen kunnen veranderd worden”. We liepen door de rustige en mooie straatjes vanuit het fort naar het Piazzale, toen we een bord met Bardini Tuinen zagen staan. Die tuinen konden ook met onze Firenze Card betreden worden en de foto’s zagen er mooi uit. En in die tuinen kon je ook lunchen. Handig, vooral met een kleine 10 kilometer aan wandelen achter de kiezen. Dus bekeken we de tuinen, die overigens ontzettend mooi zijn, en liepen naar het koffiehuis. En daar kregen we een ontzettend mooie verrassing: Een prachtig en indrukwekkend uitzicht over Florence. En dat terwijl je aan een heerlijke Italiaanse lunch zit! We hebben het er dan ook even rustig van genomen, lekker van onze cappuccino en thee gedronken en genoten van het indrukwekkende uitzicht over Florence. Na een uurtje daar gezeten te hebben, togen we helaas weer naar beneden.

We besloten de trein terug naar onze vakantiewoning te nemen. Op de terugweg blikten we eens terug op onze intense twee dagen in Florence. De stad doet absoluut niet onder voor bijvoorbeeld een wereldstad als Londen. De tuinen zijn prachtig, de musea zijn indrukwekkend en de sfeer is er in sommige gedeeltes goed. De wachtrijen en de drukte zijn echter lang en intens. Maar met een geduldig hart, kun je Florence zeker goed verkennen!

Tips om Florence te bezoeken

Wellicht dat onderstaande tips je helpen om je bezoek aan Florence nog mooier te maken:

  1. Goed eten doe je niet rondom de toeristische trekpleisters. Loop een paar straten verder en je hebt uitmuntend eten, tegen prijzen die de inwoners van Florence betalen;
  2. Reserveer voor restaurants. Zonder reservatie is de kans zeer groot dat je van een koude kermis thuis komt;
  3. Vind je Florence te duur, zoek dan eens in de omgeving rondom Florence. Het treinreizen is ons erg meegevallen. Zoek naar dorpjes die een directe treinverbinding met Firenze Santa Maria Novella (Firenze SMN) hebben;
  4. Koop de Firenze Card. Deze kaart kun je voor zo’n 75 Euro kopen en geeft je toegang tot de meeste musea in de stad. De meeste musea hebben ook nog eens een priority lane voor Firenze Card houders;
  5. Check de drukte bij de musea. Wachtrijen van 3 uur zijn voor sommige musea normaal. Musea gaan veelal tussen 0815u en 0900u open en het is zeker de moeite waard om voor openingstijd al in de rij te gaan staan;
  6. Koop alleen echte Gelato. Echte Gelote smelt binnen en paar minuten in de normale lucht. Loop de ijszaken voorbij waar de Gelato in bakken als een berg is gepresenteerd. Dit is veelal industrieel ijs. Echte Gelato wordt met een deksel bewaard;
  7. Het toeristencentrum ligt ten noorden van de rivier de Arno. Steek de Arno naar het zuiden van Florence over. Hier waan je jezelf in een Florence zoals dat 20 tot 30 jaar geleden was geweest;
  8. Mocht je nog geen hotel hebben: Check de last minutes. Onze ervaring is, dat prijzen snel naar beneden kunnen gaan naarmate de dag eindigt.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer