Castelnuovo di Garfagnana: Heerlijk Toscaans stadje!

Castelnuovo di Garfagnana

Beeld het jezelf eens in: Je rijdt door de glooiende bergen van Toscane. De ene bergkam, wisselt een andere groene berg af. Naast je, diep in de vallei, stroomt een helder blauwe rivier. Je draait een bocht om en je kijkt in de verte op de omwallingen, torens en huizen van het vestigingsstadje Castelnuovo di Garfagnana. Ingeklemd tussen diezelfde bergen, zou het zo een plaatje kunnen zijn dat de cover van een reisgids zou kunnen zijn. En in dat plaatsje, zouden we vanavond een heerlijk hapje eten.

Nadat we uit het huisje in de buurt van Florence waren vertrokken, zijn we richting de Apennijen gereden. Daar hadden we een hotel gereserveerd, dat ooit een klooster was geweest: Het Casa Per Ferie La Stella. Daar aangekomen, bleken we in een klein paradijs terecht te zijn gekomen; Het voormalige klooster zag er op en top uit, we werden gastvrij ontvangen, de tuinen en terrassen waren mooi en boden ook nog eens een goed uitzicht over de bergen. Tot onze grote verrassing werd ons ook nog eens verteld dat we de komende dagen de enige gasten in het complex zouden zijn; Het hele gebouw en alle tuinen voor ons alleen! Lang leve het tussenseizoen!

Op naar Castelnuovo di Garfagnana

Na onze comfortabele kamer bezocht te hebben, smeedden we de plannen voor diezelfde middag en avond. Onze ogen vielen op het plaatsje Castelnuovo di Garfagnana. Een oud vestingsstadje, dat in de middeleeuwen een belangrijke tussenpost voor reizigers tussen Midden Italië en Noord Italië was. Dat zie je aan veel zaken terug: Het centrum is goed onderhouden en een heerlijke plaats om je even in de middeleeuwse sferen onder te dompelen. Aan alles merk je dat je in het centrum van deze regio zit.

Castelnuovo di Garfagnana is de belangrijkste stad in de Garfagnana regio. Eigenlijk is de vestigingsstad qua inwoneraantal een dorpje van 7.000 man groot. Het stadje ligt waar de twee rivieren Serchio en Turrite Secca samenkomen en ligt langs een belangrijke doorgaande weg. Geen wonder dat op deze plaats rond 740 zich de eerste mensen vestigden; Wegen en water kwamen hier samen en zorgden voor een levendige handel. In 1300 groeide het tot een van de belangrijkste handelscentra uit en stond het onder bescherming van Lucca. De stenen brug die de ene rivierbedding met de andere verbond, stamt ook van die tijd en is door de tiran Castruccio Castracani gebouwd. De brug vertoont gelijkenissen met de brug van Popiglio (zie ander blof op deze site). Doordat Castelnuovo di Garfagnana op een strategische plek lag, werd het 130 jaar lang veroverd door vijandelijke legers en de legers van Lucca. De inwoners van Castelnuovo di Garfagnana waren alle gevechten en oorlogen op een gegeven moment zo zat, dat zij zichzelf in 1430 onafhankelijk verklaarden. De inwoners zochten toenadering tot de Este familie, die Castelnuovo di Garfagnana onder hun bescherming plaatsen. De Este familie verstevigde de stad en maakte het een onneembare vestiging.

Een brok historie, vol mooie uitzichten

Zo is het kasteel de Rocca Ariostesca een van de trekpleisters. Het kasteel valt niet voorbij te lopen en domineert het blik vanaf het marktplein. De kathedraal uit 1500 mag er ook zeker zijn. Wat vooral gaaf is, is dat de tijd in het stadje stil heeft lijken te staan. De kleine straatjes krioelen langs de eeuwenoude huisjes. Op de bankjes hebben gepensioneerde mannen heftige discussies over… Tja…Wat Italianen bezig houdt. De gepensioneerde dames struinen de vele kleine winkeltjes af, of zitten lachend aan een heerlijk glas wijn. Als toerist kun je jezelf tegoed doen aan heerlijke ijsjes, of een goed restaurant (Di Carlino is een aanrader!). Of je kunt je vergapen aan de indrukwekkende uitzichten en doorkijkjes, die het stadje en haar stadsmuren bieden.

Ook muziekliefhebbers komen aan hun trekken in Castelnuovo di Garfagnana. Sinds 1750 speelt het stadje een belangrijke rol in het muzikale Italië en het Schola Cantorum is het kloppend muzikaal hart van de regio. Het hoogtepunt van het jaar is wel het Festival Dell’International Academy of Music of New York. Deze academy heeft drie Europese muzikale centra in Europa; Eentje in Burgos, de ander in Sint Petersburg en de derde in Castelnuovo di Garfagnana. En dat centrum zit niet zomaar in dit plaatsje. Check dus vooral de muzikale agenda van Castelnuovo di Garfagnana.

Een ideale uitvalsbasis naar Lucca of Pisa

Castelnuovo di Garfagnana is ook een ideale uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Het treinstation van Castelnuovo di Garfagnana heeft een directe verbinding met bijvoorbeeld Lucca (50 minuten per trein) en Pisa (75 minuten per trein). De bergen rondom het stadje hebben verrassend goede hotels en restaurants en de wandelaars kunnen hun hart ook ophalen. Heb je zin in een avondje uit? In dit stadje kun je ook goed stappen, maar heb daarbij niet het idee dat je in bijvoorbeeld Milaan of Rome bent.

Met een gevulde maag en veel indrukken kwamen we enkele uren later weer bij ons hotel aan. Morgen gaan we lekker Lucca bezoeken. Erg benieuwd wat deze stad te bieden heeft!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer