Een mooi bezoek aan Cinque Terre

Op pad door Cinque Terre

Onze boot vaart langs de kustlijn van Cinque Terre. De ruwe rotsformaties, wisselen elkaar af met de landbouwgronden en groene velden. Plots zien we een kleurrijk pallet voor ons; Een dorpje met huisjes. Ieder huisje een ander en fel kleurtje. Geel, rood, groen, paars, roze, blauw… Het komt er allemaal in terug. Het is een prachtige start van een tocht langs de vijf kustdorpjes, die ten westen van La Spezia liggen. Op naar een dag het wereldbefaamde Cinque Terre bezoeken!

Op naar La Spezia

Nadat we het klooster in de buurt van Castelnuovo di Garfagnana hebben verlaten, togen we naar La Spezia. De stad lag op een anderhalf uur rijden, en we hadden voor La Spezia gekozen omdat het een ideale uitvalsbasis voor de Cinque Terre is (later meer hierover). La Spezia is een stad met twee gezichten: Enerzijds is het een ruwe havenstad, waar de Italiaanse marine prominent aanwezig is. Anderzijds is het een stad met mooie boulevards, goede restaurants en flink wat winkels, om te kunnen winkelen. We zaten in een heerlijk Bed & Breakfast, waar we door de hostes Debora al snel wat goede tips kregen. En een van die tips is de Cinque Terre. Hou je vast 🙂

Een reisgids naar Cinque Terre

Voor we beginnen: Veel van mijn bezoekers komen op deze site om informatie over bestemmingen op te halen. Dus, bij deze: Een reisgids naar Cinque Terre. Speciaal voor jullie. Oh, en aan de tekstschrijvers die graag teksten ter “inspiratie” kopiëren en gebruiken op grote websites: Doe dit ajb niet, en doe een nette bronvermelding 😉

Een wereldberoemde attractie

Van vijf slaperige Italiaanse vissersdorpjes, tot een van de beroemdste kustlandschappen ter wereld. De afgelopen decennia is Cinque Terre een populaire toeristische attractie geworden, maar het ziet er nog steeds net zo mooi uit toen het nog een onontdekt terrein was. Cinque Terre is tegenwoordig een nationaal park en staat op de UNESCO-werelderfgoed. Daardoor trekt het jaarlijks 2,4 miljoen bezoekers. En die bezoekers kunnen veel doen: wandelen, of met de boot of trein zich een weg banen tussen de indrukwekkende kliffen van het ruige landschap. Je kan er dagtripjes maken, maar ook een hele week verblijven. Hieronder alles wat je moet weten: Zie het als een reisgids naar Cinque Terre.

Wat en waar is Cinque Terre?

Iedereen praat over Cinque Terre als één plaats. Eigenlijk is het een stuk Italiaanse kustlijn aan de Riveira, die bestaat uit vijf kleine dorpjes. De dorpjes die lopen van noord naar zuid en zijn Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

Elk van de vijf is een schoonheid, met pastelkleurige gebouwen en sprankelend uitzicht op zee. Elk heeft echter ook zijn eigen karakter. Cinque Terre ligt net ten zuiden van Genua en in het noordwesten van Italië. Het ligt binnen handbereik van de luchthavens van Genua, Pisa, Rome, Florence en Nice. Er is ook een treinverbinding tussen La Spezia en Levanto die stopt bij elk van de dorpen.

Hoe lang moet ik daar doorbrengen?

Als je erg kort in je tijd zit, kun je Cinque Terre in één dag ‘doen’. Je moet dan wel zeer vroeg beginnen en van het ene eind naar het andere te lopen, of de trein pakken als je alleen de dorpjes wilt zien. Een andere mogelijkheid is om de boot te pakken (start om 0915u vanaf de kades in La Spezia), maar dan mis je wel de mooie uitzichten van de hike tochten.

Tussen 10.00 en 16.00 uur is het spitsuur in de dorpjes en worden ze overspoeld met dagjesmensen. Maar in de avonden komen de dorpjes tot rust en heb je er een meer ontspannen gevoel. In het ideale geval zou je drie of vier dagen in Cinque Terre kunnen doorbrengen, om de dorpjes echt goed te ontdekken. Dat zou je genoeg tijd geven om elk dorp te verkennen, een paar wandelingen van een halve dag te maken en een boottocht langs de kust te maken.

Wanneer is de beste tijd om Cinque Terre te bezoeken?

Het hoogseizoen in Cinque Terre loopt van Pasen tot ergens in oktober. Maar om de ergste drukte te vermijden, is het raadzaam om de dorpjes in juli en augustus niet te bezoeken. De hotels, bed and breakfasts en verblijven zijn dan al volgeboekt, en de spaarzame ruimte die over is, wordt tegen hoofdprijzen verhuurd. Tijdens ons verblijf in mei, waren hotelprijzen van 120 Euro per nacht vrij normaal. Mocht je een wandelaar zijn, dan kan het in juli en augustus erg heet worden. Het is niet de beste tijd om te wandelen.

Het laagseizoen -tussen september en mei- is zeker een goed moment om Cinque Terre te bezoeken. Er zijn wat warme dagen en er zijn minder mensen dan in het hoogseizoen. Voor de avonturiers is er ook het off-season tussen november en januari. De accommodaties zijn vrijwel leeg, er zijn weinig toeristen en je hebt de stadjes haast voor jezelf. Je riskeert dan wel slecht weer, afgesloten wandelpaden, bootdiensten die vanwege het weer niet varen en andere ongemakken.

Waar zou ik in Cinque Terre moeten verblijven?

Als u in een van de vijf dorpen verblijft, hoeft u niet elke dag te reizen tussen Cinque Terre en bijvoorbeeld La Spezia of Levanto. Een ideale mogelijkheid om ‘s avonds de sfeer op te snuiven in een van de kleurrijke dorpjes! Omdat het zo populair is, zijn de accommodaties prijzig: Probeer zo vroeg mogelijk te boeken. Er zijn niet veel hotels, alleen in de grotere dorpen Monterosso en Riomaggiore, dus je zult het moeten doen met pensions en appartementen.

De dorpen liggen zo dicht bij elkaar dat je er beter 1 kunt kiezen als uitvalsbasis, om Cinque Terre te ontdekken. Kies dus het dorpje dat voor jou het beste past en het beste voelt. En natuurlijk waar je ergens een fatsoenlijk verblijf kunt vinden, dat binnen je budget past.

De dorpjes van Cinque Terre

Monterosso ligt in het noorden van Cinque Terre en is het grootste dorp. Monterosso is het gemakkelijkst toegankelijk en het is het enige dorp met een echt strand en een boulevard aan zee. Het is daarmee ook gelijk het drukste dorpje. Het heeft de grootste keuze aan accommodaties en het heeft de beste hotels. Het geeft meer een resortgevoel en het is het minst heuvelachtig, dus het meest toegankelijk.

Helemaal in het zuiden van Cinque Terre, ligt Riomaggiore. Riomaggiore is een van de grotere dorpen en heeft een prachtige omgeving rond de haven. Het heeft ook veel plekken om te eten en het beste nachtleven. De heuvels zijn er hoog, dus zet je schrap voor het beklimmen van veel heuvels.

Vernazza en Manarola zijn kleiner dan de eerste twee en misschien daarom wel de mooiste van de dorpen. Manarola wordt omringd door wijngaarden en Vernazza heeft een klein strand. Beide hebben meestal zelfstandige accommodaties, zoals pensions of appartementen. Wij waren met name te spreken over Manarola. We vonden het een heerlijk en rustig dorpje, waar we enkele uren doorheen gewandeld hebben.

Dan heb je Corniglia, het kleinste dorp van Cinque Terre en het moeilijkst te bereiken. Vanaf de zee is er namelijk geen toegang tot het dorp en vanaf het treinstation moet je een flinke trap beklimmen om het dorp te bereiken. Over dit dorp kan ik je dan ook niks vertellen, aangezien we dit overgeslagen hebben.

Een goedkopere optie is om in het naburige Levanto of La Spezia te verblijven. Beide plaatsen zijn steden en hebben hun eigen ‘vibe’. Levanto is een soort van badplaats en La Spezia is een mengeling tussen een noeste havenstad, met mooie boulevards. Beide steden bevinden zich op de treinlijn van Cinque Terre, dus daarmee een ideale uitvalsbasis om het gebied te ontdekken. Wij verbleven in La Spezia en vanaf de haven was Riomagore binnen een uur te bereiken, of was je binnen een kwartier in Cinque Terre.

Hoe moeilijk zijn Cinque Terre-wandelingen?

Eeuwenlang was de enige manier om je tussen de dorpen van Cinque Terre te verplaatsen te voet. En stiekem schijnt dat nog steeds de beste manier te zijn om je te verplaatsen. En dan hebben we het nog geen eens over de prachtige uitzichten die je hebt. Er is een mix van paden langs de kust en over de hoger gelegen heuvels. Let wel dat de kustpaden niet alleen een wandeling langs de kust zijn en dat er flinke hoogteverschillen kunnen zijn. Bekijk ook zeer goed welke paden open zijn. Sommige paden zijn, vanwege aardverschuivingen, niet meer toegankelijk. Andere paden worden bij slecht weer gesloten.

De rest van de paden kunnen stijl of sterk dalend zijn, en je kan wellicht flink moeten klauteren. Je hoeft niet echt fit te zijn, maar het is wel raadzaam goede bergschoenen of wandelschoenen te hebben. De afstanden zijn niet enorm, maar door de heuvels en hoogteverschillen kunnen tochten lang duren. Bovendien zijn sommige stukken zo smal, dat je eerst andere mensen moet laten passeren, voordat je verder kunt wandelen. Dus begin vroeg of laat als je de menigte wandelaars wilt missen.

Er zijn verschillende routes. Zo is er de Sentiero Azzurro (Blue Trail) die begint vanuit Monterosso en je in 2.5 uur naar Vernazza brengt. Een additionele twee uur en je bent in het verlaten dorpje Corniglia. Van Corniglia naar Manarola moet je via de Volastra de hoge route nemen. Dit duurt ongeveer drie uur en brengt een aantal serieuze beklimmingen met zich mee. Het uitzicht op de top op de wijngaarden is zeker de moeite waard. Dan vanuit Manarola kun je via de Beccara in ongeveer 90 minuten naar Riomagiorre lopen. Laat je echter niet afschrikken door de grote klim die je eerst moet doen.

Naast de hoofdwandelingen zijn er rustigere heuvelpaden. Denk aan de Sentiero Rosso (de rode route) van Portvenere naar Levanto. En zelfs als je niet aan het wandelen bent, zijn er veel heuvels en trappen in de dorpen.

Heb ik een toegangskaart nodig?

Ja, die heb je nodig. Om het kustpad van Monterosso naar Corniglia te lopen moet je een Cinque Terre-kaart kopen. Je kunt ze in de dorpen en bij hutten aan het begin van elk deel van het pad kopen. Als je tussen Corniglia en Riomaggiore loopt, moet je het heuvelpad nemen. Je hebt hier dus geen vergunning nodig.

Toegangskaarten van de wandelpaden van Cinque Terre kosten € 7,50 (voor één dag) of € 14,50 (voor twee dagen). Ze zijn inclusief gratis wifi, lokale bussen en toiletten. Een andere handige optie, als je bijvoorbeeld in Levanto of La Spezia verblijft, is de treinversie. Naast alle voorgenoemde zaken, bevatten die ook onbeperkt treinreizen op Cinque Terre-lijn tussen Levanto en La Spezia. Ze kosten € 16 voor één dag, € 29 voor twee dagen of € 41 voor drie dagen. Er zijn ook kaarten met kortingen voor kinderen, gezinnen en buiten het seizoen.

Hoe kom in Cinque Terre?

Cinque Terre is een nationaal park. Het autoverkeer in de dorpen is beperkt tot inwoners. Eigenlijk is de stelregel: Neem de auto niet, als je de dorpjes in moet. Je kunt er wel een roadtrip op de hoger gelegen wegen maken. Let wel dat de wegen angstaanjagend smal zijn, zeer kronkelig zijn en heel erg hoog liggen. Tip is om je auto in La Spezia of Levanto te parkeren en vervolgens de trein of boot te nemen naar Cinque Terre.

De treinen zijn de gemakkelijkste manier om naar en rond Cinque Terre te rijden. Je kunt opstappen in La Spezia en Levanto en je kunt bij elk dorp stoppen. Beide steden hebben ook een spoorverbinding met Genua, Pisa en Rome. Het kost slechts ongeveer vijf minuten om van het ene dorp naar het andere te reizen. Tickets kosten € 4 voor een enkele reis (gratis met Cinque Terre-treinkaart), ongeacht hoe ver je gaat.

Je hoeft geen plaatsen op de treinen reserveren. Let wel, de wachtrijen op de platforms kunnen zeer, zeer, zeer groot zijn. Ondanks dat de treinen lang en dubbeldeks zijn, moesten wij ons naar binnen proppen om mee te kunnen. Treinen rijden tot driemaal per uur in elke richting. Je moet wel jouw ticket afstempelen voordat je aan boord van de trein gaat.

Er is ook een veerboot die de dorpen verbindt (behalve Corniglia die haar haven voor toeristen gesloten heeft) met Portovenere, La Spezia en Levanto. Het is een reis, die zeker de moeite en het geld waard is. De uitzichten vanaf het water zijn adembenemend. Een dagkaart met onbeperkt reizen kost € 35 voor volwassenen, of € 18 voor kinderen. Je kunt ook een goedkopere middag ticket, of losse tickets kopen.

Wat moet ik meenemen?

Ook daarin kan ik kort zijn: Niet te veel! De kans is groot dat je een enorme heuvel of een trap moet beklimmen om je accommodatie te bereiken, dus dan wil je geen loodzware koffer omhoog tillen. Als je aan het wandelen bent, neem dan fatsoenlijke schoenen mee. Langs de paden is er niet veel schaduw, dus pak een hoed, pet of ander hoofddeksel mee. Pak ook een waterfles in, want er zijn gratis waterkranen in elk dorp waar je de fles kunt bijvullen.

Hoewel Monterosso het enige dorp is met een echt strand, kun je vanuit elk dorp zwemmen. Voor de waterraten onder ons een geweldige afkoeling, na een zweterige dagwandeling. Als je dingen zoals zonnebrandcrème vergeet, zijn er winkels in elk dorp. Let wel dat je voor dit soort producten de hoofdprijs betaalt. En mocht je onverhoopt om hulp verlegen zitten? In Cinque Terre is Engels haast een tweede voertaal. Iedere Italiaan die we spraken, spreekt er (in tegenstelling tot de rest van Italië) een woordje Engels. Tja, alles om wat geld binnen te harken.

Met bovenstaande tips kun je het meeste uit jouw rondtocht door Cinque Terre halen. Ondanks dat het een toeristische attractie is, zijn er plekken waar je lekker je rust kunt vinden. Of kunt genieten van heerlijke uitzichten en wandelingen. Het is zeker de moeite waard om eens lekker langs alle dorpjes te wandelen en je te verbazen aan het moois wat dit gebied je te bieden heeft!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer