De donkere kanten van Bangalore; Seksindustrie

India heeft de tweede grootste groeiende economie ter wereld, een groei waarin Bangalore een belangrijke plaats inneemt. Toch profiteert slechts een klein gedeelte van de Indiase bevolking van de economische impuls, mede veroorzaakt door de groeiende IT in India. De grootste tegenstelling vindt je een paar kilometer verderop, waar een hypermodern en groot IT park aan twee kanten is ingeplakt door krottenwijken. Een hoge muur van 7 meter scheidt de IT-er van de krottenbewoner. Een andere tegenstelling ligt hem in het loon. Het gemiddelde loon in India ligt rond de 100 Euro per maand, terwijl een beginnende junior IT consultant met gemak 400 Euro per maand verdient. Mensen uit de krottenwijken verdienen zelfs nog minder dan de 100 Euro per maand.

Ondanks dat prostitutie in India illegaal is, sluimert de seksindustrie net onder de oppervlakte. Het valt je op wanneer je na het eten rond 2300u naar huis loopt en groepjes vrouwen op de straathoeken ziet staan en het is ook opvallend dat er vrouwen op de bus staan te wachten, terwijl de busdiensten op dat tijdstip niet meer rijden. Het zijn vrouwen die overdag in de bouw of in de schoonmaak werken en ’s nachts hopen het extra centje erbij te verdienen, of het zijn vrouwen die in de prostitutie gedwongen zijn. Naast alle gezondheidsrisico’s van dien, zijn de vrouwen ook gedwongen tot een stuk illegaliteit. Prostitutie is in India illegaal en wordt in het Hindoeïsme, zacht uitgedrukt, niet gewaardeerd. Een foto-impressie van de donkere kanten van Bangalore; De seksindustrie.

Een andere vorm van seksindustrie zijn de ‘lodges’, kleine kamers waarin vrouwen voor 200 Rupee hun lichaam onder erbarmelijke omstandigheden voor een uur verkopen.

Werken in de seksindustrie kan desastreuze gevolgen hebben. Beena (vrouw in het rode gewaad) ging de seksindustrie in omdat ze de huur van haar woning en het onderhoud van haar kinderen niet meer kon betalen van het loon dat ze in de bouw verdiende. Haar tweede inkomstenbron had ernstige gevolgen, aangezien Beena HIV positief getest is.

Daarnaast kent de illegale prostitutie ook slachtoffers onder vrouwen die niet hun toevlucht in de sexindustrie zoeken. Vrouwen, die trouw zijn aan hun man, en hun net geboren kinderen worden HIV positief getest, omdat manlief graag van twee walletjes eet en dat ook nog eens onveilig doet.

Basavaraj, een 14 jarige jongen uit Bangalore, voegt een bloem toe aan de foto van zijn vermoorde moeder. Op 17 januari 2007 had de vrouw een cliënt over de vloer, toen haar man thuiskwam. De vrouw en haar man kregen ruzie over het werk, waarbij de man haar dusdanig mishandelde dat de vrouw de volgende dag aan haar verwondingen overleed.

Er zijn echter mensen die de vrouwen in de illegale prostitutie helpen. Voorlichtingscampagnes over HIV, AIDS en geslachtsziekten, het gebruik van condooms en de lobby bij de regering om de prostitutie uit de illegaliteit te halen zijn enkele acties die hulporganisaties uitvoeren. Toch lijkt het vechten tegen de bierkaai, aangezien het aantal vrouwen dat de toevlucht zoekt tot de seksindustrie groter en groter wordt.

Ranjani, links, 41 jaar oud, werkte 7 maanden lang als prostituee op een van de bushaltes in Bangalore. Raji, rechts, 41 jaar oud, werkte in een van de lodges. De beide dames staan aan de basis van de organisatie VMS, een lokale hulpgroep die prostituees in Bangalore helpt en voorlicht.

Een van de vele werkzaamheden van Gita als medewerker van de hulporganisatie; Het bijstaan van vrouwen die in de illegale prostitutie zitten. Een demonstratie tegen een wet van de overheid die prostituees gelijkstelt aan criminelen. Gita (groen gewaad op de foto) vreest dat het oppakken van illegale prostituees, razzia’s en de nieuwe wet de illegale prostitutie nog verder underground drukt en dat de omstandigheden van de vrouwen nog verder verslechteren.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer