Bikaner, de Rattentempel en Mandawa

Rattentempel Bikaner

Met een gezicht alsof ze en hele nacht flink heeft doorgehaald en op het punt staat te kotsen, loopt een vrouw op haar tenen door de tempel. Opeens hoor ik een hysterisch gegil en rent de vrouw letterlijk de tempel uit. Ik kijk naar beneden waar zij stond en zie daar 4 ratten, gniffelend van ‘hehe, weer een toerist het stuipen op het lijf gejaagd’. Tja, als je niet van ratten houdt, dan moet je ook niet de Karni Mata bezoeken; De thuisbasis van een kleine 20.000 ratten en het heiligdom gewijd aan de ratten.

Het was de eerste excursie in Bikaner. De legende gaat dat een Hindoestaanse vrouw Karni Mata een reincarnatie van de god Durga was en aan de god van de dood Yama vroeg om iemand uit de dood te laten reincarneren. Yama weigerde, waarna Karni Mata besloot om de betreffende persoon uit de dood te laten reincarneren als rat en onder haar bescherming te plaatsen. Sindsdien worden ratten door een groep mensen beschouwd als heilig en zij worden als reincarnaties van personen gezien.
De Karni Mata tempel is een bizarre plaats. Het is een van de weinig tempels waarin ratten vereerd worden. Ik had de plaats nog bizarer voorgesteld; Een tempel waar ratten keer op keer uit alle gaten en hoeken komen en waarbij de grond bezaaid is met ratten. De tempel bleek wonderbaarlijk vrij schoon en qua schokkende beelden viel het ook wel mee. Je ziet daarnaast ook wat toeristen overdreven paniekerig reageren wanneer er een rat over de voeten heenloopt. Ach, dan moet je de desbetreffende tempel ook maar niet bezoeken.
Het bezoek had ook nog een ander doel. Ik heb in een ver verleden in de redactie van NAC Fanzine De Rat gezeten en had speciaal een editie van De Rat en een kalender van De Rat meegenomen. In de binnenste tempel zag een van de priesters twee gele gevallen met “De Rat” erop en vol verbazing vroeg hij wat ‘die dingen’ waren. In mijn beste Jip en Janneke taal legde ik uit waar De Rat voor stond en dat uit een vorm van vriendschap deze zaken aan e godin Karni Mata geofferd mochten worden. Het boekje van De Rat werd vreemd bekeken, maar om de kalender moest men, na enige uitleg, hartelijk lachen. Hierna werd een kleine ceremonie van 5 minuten opgevoerd, waarna NAC Fanzine De Rat officieel onder de bescherming van de godin Karni Mata valt. Next time you know: Don’t fuck with De Rat!

Na het bezoek aan de Rattentempel keerde ik terug naar het hotel voor een douche en een heerlijke Ayervedische massage. Om 4 uur in de middag stond de volgende trip al te wachten; Een kamelentocht, dansvoorstelling en eten in de woestijn. Het stadje Bikaner lag namelijk vroeger aan een van de vele zijderoutes en had veelvuldig contact met de nomaden en zigeuners. Maar eerst hadden we een kamelentocht door de woestijn rondom Bikaner. Even een heerlijk ritje, waar je even je verstand op nul kon zetten. De nomanden invloeden kwamen vervolgens terug in de dansvoorstelling en het eten wat verrukkelijk! Helaas zijn woestijnen flink koud in de nacht, waardoor we vrij vroeg (2200u) naar het hotel gingen. Daar aangekomen heb ik een douche genomen en ben mijn bed ingedoken.

Vanochtend was het om 9 uur vertrekken. De bustocht voerde ons naar het stadje Mandawa, dat nog niet ten prooi is gevallen aan de toeristische industrie en doet vrij verlaten aan. Het compacte en drukke marktstadje Mandawa werd in de 18e eeuw versterkt door de belangrijkste koopmansfamilies in de regio. Zij wilden zich beschermen tegen de vele rondtrekkende bandieten, die de omgeving onveilig maakten. Zij bouwden voor zichzelf vele kleurrijke havelis en baolis (koopmanshuizen). Nadat de Britten torenhoge belastingen in de regio hiefen, verhuisden diverse families naar andere streken. veel huizen vervielen, maar ook in vervallen staat behielden ze met hun kleurrijke architectuur hun charme. Want ieder traditioneel huisje in Mandawa is een waar kunstwerk. Muren die prachtig beschilderd en huizen die de ene verrassing na de andere bieden. Zojuist hebben we een 2 uur durende tocht door Mandawa gemaakt, die redelijk indrukwekkend was.

Maar er zijn ook belangrijke zaken… Vanavond wordt oud en nieuw dus in India gevierd. Met de groep hebben we een lekker buffet geregeld en enkele dames gaven aan dat het ‘party and getting drunk’ wordt. Ik ben erg benieuwd. Morgenochtend Nederlandse tijd vertrekken we naar New Delhi. Het merendeel van de groep zal dan terug naar Nederland vliegen. Ik blijf lekker langer in India om wat oude bekenden op te zoeken en kleding te kopen. Voor jullie in ieder geval een goed uiteinde en doe het rustig aan met het vuurwerk!

 

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer