Voetbalstad Berlijn
Geen enkele stad in de wereld was door De Muur zo verdeeld als Berlijn. Het was en is een stad vol tegenstellingen: West versus Oost. Kapitalisme versus Communisme. Tegenwoordig zie je die tegenstellingen in het straatbeeld, maar ook in het voetbal. Aan de westelijke kant heb je Hertha BSC, qua toeschouwersaantallen de grootste club uit voetbalstad Berlijn die in het Olympia Stadion speelt. Aan de oostelijke kant heb je BFC Dynamo en Union Berlin. Twee gezworen vijanden, die hun rivaliteit opbouwden tijdens de Koude Oorlog. Dan heb je net buiten Berlijn ook nog eens het imposante Olympia Stadion van Hertha BSC en iets verderop Potsdam liggen, waar Babelsberg haar thuiswedstrijden afwerkt. Al met al een hoop ingrediënten voor een heerlijk voetbalweekendje in de voetbalstad Berlijn.
Babelsberg 03
Babelsberg: een onbekend clubje, met een handvol toeschouwers en een gemoedelijk sfeer. Think again. Afgelopen vrijdag speelde de club tegen het tweede elftal van Hertha BSC. In de omgeving van het stadion leek de volledige politiemacht van Potsdam te zijn uitgerukt om deze kleine derby in goede banen te leiden. Babelsberg kent een harde kern van honderd ultra’s, die hun club vrij fanatiek ondersteunen. Het Karl-Liebknecht-Stadion is tegen een woonwijk aan gebouwd. Voor de wedstrijd lopen er honderden fans door de straten. De hoge, fel schijnende stadionlampen zijn de bakens in de verte.
Voetbalstad Berlin: Ost Stadt Derby
In de hoofdstad zelf springt de rivaliteit tussen de voormalige DDR-clubs BFC Dynamo en Union Berlin in het oog. Met tien opeenvolgende landstitels heeft BFC Dynamo de meeste landstitels in de DDR gewonnen. De club heeft een bijzonder geschiedenis, mede door haar sterke banden met de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi. De club was gevreesd, gehaat en geliefd. Union kende weinig sportieve successen in de DDR. De club pendelde heen en weer tussen het hoogste en tweede niveau en won slechts eenmaal de beker. Maar de populariteit van Union was altijd groter dan die van BFC. Union is van de metaalwerkers en de supporters zetten zich openlijk en fel af tegen het Stasi-gedomineerde BFC Dynamo. Tegenwoordig zijn de sportieve rollen omgedraaid. Union Berlin speelt in de Tweede Bundesliga, terwijl BFC Dynamo haar wedstrijden twee niveaus lager afwerkt.
BFC Dynamo Berlin
Afgelopen zaterdag stond voor BFC Dynamo de wedstrijd tegen Budissa Bautzen op het programma, waar een kleine duizend toeschouwers op afkwamen.
“DDR Rekordmeister”. Een supporter laat zijn sjaal zien en verhaalt trots over de tien opeenvolgende landstitels van BFC Dynamo. Hij krijgt bijval van andere mensen, die spontaan vertellen over de succesvolle jaren tachtig van de club. De supporters van BFC zijn er trots op hun record. Het zit diep bij de mensen, net zoals de rivaliteit met Ost Stadt Rival Union. “Schalke tegen Dortmund? Das ist ein Kinderspiel, vergeleken bij de rivaliteit tussen Dynamo en Die Anderen”, zegt een supporter met vuurspuwende ogen. Dat bleek in maart van dit jaar, toen het tweede elftal van Union het thuis opnam tegen Dynamo. BFC won de derby met 0-1, maar de kranten stonden de volgende dag vol van de 115 politieagenten die gewond waren geraakt bij schermutselingen rond de wedstrijd. Dat de voormalige DDR-topclub zo is afgezakt doet veel supporters pijn. “Wist du, in de DDR-tijd speelden we voor gemiddeld 11.000 man. Moet je nu hier zien”, gebaart een supporter naar de hoofdtribune van het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark en de andere kleurrijke tribunes . “Slechts duizend mensen, tegen een kleine club als Budissa Bautzen. Alleen de eretribune is open en de rest is leeg.” Aantallen doen er niet toe, de ondersteuning van en de liefde voor de club wel. En die duizend man die waren erg luidruchtig en fanatiek aanwezig.
FC Union Berlin
Gisteren speelde Union Berlin de thuiswedstrijd tegen Greuther Fürth. Bij het betreden van het stadion An der Alten Försterei, valt je mond open van verbazing. Staantribunes, overal. Slechts twintig procent van het stadion bestaat uit zitplaatsen. Daar hebben de fans van Union zelf voor gekozen. In 2007 was het stadion een grote bouwval en de club had weinig geld om het onderkomen te renoveren. De supporters staken hun handen letterlijk uit de mouwen en renoveerden zelf de vervallen tribunes. Omdat de supporters van Union graag staan, werden er dus ook veel staanplaatsen gemaakt. Een goede keuze, want de ondersteuning van de fans is ook dit gedeelte van Oost-Berlijn bloedfanatiek.
Meer foto’s
Meer foto’s tref je aan via onderstaande links (opent in een nieuw venster)