Op ontdekkingstocht door Iran

Een overview over Yazd, Iran

De kogel is eindelijk door de kerk: Eind 2017 ga ik (eindelijk) Iran opzoeken. Nadat ik 2 keer eerder een reis naar Iran heb geboekt (in 2008 en 2010), en die beide keren is afgezegd (2008: wonen en werken in Iran, 2010: veiligheidsredenen), is het wat mij betreft drie keer scheepsrecht. De reisroute staat vast, de data en hotels zijn geboekt en ik heb er veel zin in. Als ik de voorbije weken aan mensen vertelde dat ik Iran ga bezoeken, krijg ik verschillende reacties. Die lopen uiteen van verrassing, verbazing tot zelfs afwijzing (“Gek! Wat moet je daar doen?”).

Iran wordt, samen met het nabijgelegen Mesopotamië, bestempeld als de bakermat van onze beschaving. De eerste schrifttekens werden door volken uit deze regio geïntroduceerd, net zoals het wiel en aardewerk. Maar de volkeren uit dit gebied hadden meer in hun mars: Wiskunde, astronomie, indrukwekkende architectuur, kennis om grote steden efficiënt te bouwen en een structuur voor een immens rijk neer te leggen, zagen er ook het daglicht. Duizenden jaren aan beschavingen kenmerken het oude en magische Perzië en de raakpunten uit het verleden zijn nog steeds in het hedendaagse Iran te vinden. Maar ook latere invloeden zijn duidelijk terug te vinden. Denk aan de prachtige, grote moskeeën, met hun hoge koepels en geglazuurde tegels. Of de uitgestrekte tuinen en paleizen van de vroegere machtshebbers. Of de Karavanserai, waar de oude karavans van de Zijden Route konden stoppen. Het hedendaagse Iran is een prachtige streek, die geschiedenis uitademt. Tel daarbij op dat de gemiddelde Iraniër/Iraanse respectvol, gastvrij, nieuwsgierig en interesse in de ander heeft, en het lijkt me een fantastisch land om te ontdekken. En, dat ga ik dus later dit jaar doen. De reisroute staat al vast, en ik ben benieuwd wat dit nieuwe avontuur me gaat brengen. Zoals jullie gewend zijn: De blogs zullen ter zijner tijd uit het Midden-Oosten komen!

 

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer