Interview Frans Derks

Frans Derks

Wie kent hem niet; Frans Derks, voormalig bestuurslid van NAC die NAC mede uit de shit heeft gehaald, voormalig topscheidsrechter, voorzitter van de Eerste Divisie, voorzitter van Dordrecht 90 en hij zat in de commissie Stekelenburg. Deze commissie heeft er mede voor gezorgd dat de Club Card afgeschaft is. Alle reden dus om een vraaggesprek te houden met deze man die altijd zijn mening klaar heeft…

NAC in midden jaren 80. De club was op sterven na dood. Hoe is dit gekomen?

Meeùs en van Dinter zaten toen in het management. Er was een soort van strijd om het voorzitterschap tussen mij en Meeús gaande. Er kwam toen een commissie die moest beslissen wie er voorzitter van NAC werd; Meeùs of ik. Ik moet wel zeggen dat de samenstelling van die commissie zo was, dat je de voorkeur voor Meeùs eruit kon afleiden. Een vergadering voordat de commissie haar keuze bepaalde heb ik gezegd dat Meeùs niet de juiste voorzitter zou zijn. Een voorzitter dient voetbalkennis te hebben, hij moet weten wat er in het voetbal speelt. Die kennis had hij niet. Het gevolg was dat NAC onder leiding van Meeùs bijna failliet was. De oorzaken hiervan waren dat er een verkeerd beleid gevoerd werd en dat de spelers die onder contract stonden veel te duur waren voor NAC.

En toen werd er mede door u ingegrepen. Hoe en door wie is dit en zijn werk gegaan en hoe kijkt u op deze periode terug?

Op een gegeven moment ontstond er een beweging met Eggly, Roffelsen, Nederhof, Nijkamp, de stoofjes en mij. Wij eisten aan het toenmalig NAC-bestuur om een nieuw bestuur aan te stellen. Daarnaast hadden we als eis dat in dat nieuwe bestuur alle banden met het verleden verbroken werden. Na veel wikken en wegen besloot dat bestuur af te treden en toen konden wij aan de slag. We kregen een failliete boedel in handen die we drastisch dienden te saneren. Wat doe je dan? Je gaat korten op salarissen van spelers. Een heel goed voorbeeld was de keeper Formanoy waar NAC een fors salaris aan kwijt was. Hij verdiende 2 ton bruto per jaar, maar was of geblesseerd of hij zat op de bank. NAC had wel wat meer van die typetjes rondlopen, dus daarop moest gekort worden. NAC had toentertijd een begroting van ongeveer 2.5 miljoen gulden. Er was een budget dat ongeveer 7 ton was. Er waren, zoals ik al eerder opmerkte, kei- en keiharde saneringen nodig, waarvoor in het begin heel weinig begrip was. Daarnaast kwam ook nog eens die openbare verkoop. We hebben toen met ons privé-geld alles opgekocht bij NAC en gelijk weer aan de club teruggeschonken. Toen was er ook nog eens sprake dat de gemeente NAC het stadion wou ontnemen. We zijn toen met zo’n 1000 B-Siders bij het stadshuis gaan protesteren en we hebben er voor gezorgd dat het stadion behouden bleef. Daarna zijn we langs alle crediteuren gegaan om betalingsregelingen te treffen. Met andere woorden was het gewoon een hele zware tijd. We hebben er hard voor moeten werken, maar er was ook plezier onderling. Toen we er moesten staan, stonden we er ook. De hele groep (het bestuur waar Frans Derks in zat, Ratdaxie) was een eenheid en stelde het clubbelang boven het persoonlijk belang. In die periode waren er ook nog twee andere positieve gebeurtenissen. We werden met een jong elftal bijna periodekampioen en NAC bestond toen 75 jaar. Vooral het laatste ging niet onopgemerkt voorbij. Maar toen de sanering volbracht was merkte ik dat bepaalde bestuursleden zich aan mijn eigenzinnigheid begonnen te irriteren. Daarnaast merkte ik dat langzamerhand de persoonlijke belangen boven het clubbelang werden gesteld. We hebben in goed overleg besloten om uit elkaar te gaan. Maar let wel; wij hebben de basis gelegd voor het huidige NAC, wij hebben de basis gelegd voor dat stadion aan de Lunetstraat.

Degradatie; een regelrechte schande voor een club als NAC. Wie zijn volgens Frans Derks de schuldigen eraan en hoe heeft hij deze degradatie ervaren?

De degradatie is de schuld van het collectief. Het bestuur heeft de fout gemaakt om Vreijssen nadrukkelijk zijn gang te laten gaan. Vreijssen stippelde een verkeerd beleid uit. Hij kocht teveel (buitenlandse) spelers en er was ook sprake van belangenverstrengeling vanwege zijn werkzaamheden als spelersmakelaar. Maar daar had hij alle gelegenheid toe! Als ik merk dat zoiets bij Dordrecht 90 gebeurt, dan zou ik erbovenop springen. Dat is bij NAC nagelaten. Een ander goed voorbeeld van verkeerd beleid is het terughalen van Spelbos. Hij heeft met NAC hoogtijdagen beleefd, ging voor het geld naar Vitesse, maar werd daar weggestuurd. Daarna ging hij naar FC Utrecht waar het ook geen succes werd en nu werd hij teruggehaald toen het heel slecht ging!!! Mijn standpunt is “eenmaal weg is weg” en daarom vind ik dat een verkeerde vorm van beleid. Daarnaast doet het mij als Bredanaar EN als NAC-fan pijn dat NAC gedegradeerd is. Wat mij betreft moet NAC maar snel “oprotten” naar de eredivisie. Ik wil ze nooit meer in de eerste divisie zien spelen. Het is ronduit een schande dat NAC, met zo’n achterban en met zo’n stadion, gedegradeerd is. Wat ik dan ook niet begrijp is dat bepaalde mensen erelid geworden zijn

U noemde net Spelbos op. Wat denkt u van de trainers zoals Rijsbergen en Neumann? Hebben ze volgens u bij NAC gepast?

Ik durf zelfs te beweren dat als Rijsbergen nu nog trainer was dat NAC niet gedegradeerd was. Hij is direct en eerlijk en hij brengt ook duidelijkheid. Wat ik mij nog steeds afvraag is waarom NAC in hemelsnaam Neumann heeft aangetrokken. Die man vind ik geen echte trainer. Zijn haar zit te netjes, snappie?

En wat denkt u van het huidige beleid? Wat denkt u bijvoorbeeld van Oltmans? U zei net dat een voorzitter/manager verstand van voetbalzaken dient te hebben. Oltmans komt toch uit het hockey…

Ik heb veel vertrouwen in Oltmans. De indruk die ik van hem heb is dat het een rustige man is, die alles goed overdenkt. Daarnaast heeft hij in topsport zijn sporen verdiend. Al dat gedoe met zijn hockeyachtergrond is nonsens. Ik zeg altijd dat hockey voetbal met een stokkie is. Daarnaast is het iemand die van buitenaf komt en dus geen deel uitmaakt van de kliekjes die rondom NAC heersen. Hij weet ook wat hij wilt. Als hij eenmaal gesetteld is dan wordt het een hele goede voor NAC. NAC heeft een zeer goede keuze gemaakt die voor mij overigens onverwacht kwam.

Scheidsrechters; tegenwoordig voelen ze het spel niet aan en trekken voor alles en nog wat een kaart. Daarnaast is het tuchtsysteem zo krom als ik weet niet wat. Voor een zware overtreding krijg je een gele kaart, terwijl je voor praten al bij wijze van spreken rood kan krijgen.

Een scheidsrechter moet het spelletje kennen, hij moet naar de geest van de wedstrijd fluiten. Een scheidsrechter heeft ook gereedschappen tot zijn beschikking; vrije trappen, penalty’s en noem maar op. Daarom ben ik ook principieel tegen het kaartensysteem. De meeste kaarten, en dan praat ik over een percentage dat rond de 70% ligt, wordt impulsief getrokken. Daarnaast vind ik dat gehele tuchtsysteem met schorsingen na zoveel kaarten heel erg krom. Het kan een negatieve invloed op de competitie hebben. Wil je toch een goed tuchtsysteem hebben, voer dan boetes per gele kaart in! Laat de speler die kaart maar betalen, hij is tenminste prof!!!

Heel leuk, maar de huidige arbitrage dan? Die fluit “niet naar de geest van de wedstrijd”. Waaraan ligt dat volgens u? Kunt u ook begrip opbrengen voor spreekkoorden als een scheids slecht fluit?

De huidige arbitrage is niet goed. Een toparbiter in Nederland verdient per seizoen anderhalve ton bruto. Toen ik scheidsrechter was hadden we een eigenzinnige lichting scheidsrechters die maling aan bepaalde regels hadden. Tegenwoordig is de scheidsrechter vanwege zijn salaris veel te afhankelijk van de KNVB. Als de KNVB regels opstelt waaraan ze zich moeten houden, dan houden ze zich daar ook aan vanwege die grote afhankelijkheid. Tegenwoordig wordt er heel steriel gefloten en kijkt men niet naar de geest van de wedstrijd. Ik ben een paar maanden geleden naar NAC gegaan. Ik heb me verdekt opgesteld en ik heb de wedstrijd bekeken. Ik kon toen al zien dat die scheids de wedstrijd niet aanvoelde en wist toen al dat er veel kaarten gingen vallen. Er vielen er toen in totaal 8. Je ziet tegenwoordig maar heel weinig scheidsrechters die de wedstrijd echt aanvoelen. Een echte goede daarin was Jaap Uilenberg. Spreekkoorden die beledigend of discriminerend zijn zou ik nooit tolereren. Maakt niet uit waar ze tegen gericht zijn. Ik zou een wedstrijd dan definitief staken. Ik zou alleen maar ludieke spreekkoorden tolereren. Waar ik veel bewondering voor heb is Engeland. Daar blijven de supporters hun club op een positieve manier steunen, ook al staan ze met 4-0 achter.

Een paar weken geleden diende Dordt hier in Breda te spelen. Aan het begin van…

…Laat ik (Derks abrupt) beginnen dat ik me heel goed kan voorstellen dat die jongens van de G-side… (Vak G meneer Derks) Oh, sorry, Vak G?… Okay… van Vak G hun maat niet willen verraden en ik zie ook wel dat het de daad van een man of van een kleine groep is. Ik zou ook niemand van mijn leven verraden, dus ik kan me hun standpunt heel goed voorstellen. Maar je moet wel kijken naar de schadepost die de club loopt. Zelf denk ik dat “men” weet wie het is, maar dat men niet in durft te grijpen. Ik zie het ook als een incident dat danig uit de klauwen is gelopen en wat ik nooit meer van mijn leven wil meemaken. Wat voor NAC en Dordrecht een fantastische middag diende te worden was er een waaraan ik een hele grote nasmaak heb overgehouden. Vooral de wedstrijd op die maandagavond… Gadver, wat was dat erg, een leeg stadion en helemaal geen entourage. Wat mij betreft had die wedstrijd nooit uitgespeeld hoeven te worden. Johan heeft nog steeds last van zijn gehoor. Ik moet wel zeggen dat hij alle boeketten zeer positief in ontvangst heeft genomen, vooral dat boeket namens Vak G.

Daarnaast heeft dat incident ook weer een negatief etiket op het voetbal gedrukt. De aandacht van de media die er aan is geschonken. Dat etiket is trouwens ook op NAC gedrukt. Een zo’n domme actie heeft de naam van NAC weer minder positief gemaakt.

Wat denkt u van de combi? Hoe zit het eigenlijk met Dordt-NAC? Is dat, vanwege dat incident, ook een combi? Het valt wel tijdens carnaval en dan kan Dordrecht 90 heel veel NAC-supporters verwachten…

De combi is een instrument om supportersstromen naar een wedstrijd goed te laten verlopen. Zelf vind ik dat een combiregeling alleen maar nut heeft bij risicowedstrijden. Daar ligt nou juist het probleem; er wordt te vaak naar het etiket risico gegrepen. Bij sommige wedstrijden snap ik dan ook niet waarom dat men naar een combiregeling grijpt. Maar je moet ook eens kijken waarom dat jullie zoveel risicowedstrijden aan jullie broek krijgen. Jullie gaan altijd met veel mensen naar een uitwedstrijd en in het verleden zijn jullie ook niet zo van die lieve jongetjes geweest, en trouwens nu nog niet!. Daarnaast heeft dat vuurwerkincident jullie ook weer een extra negatief beeld gegeven. Over de wedstrijd Dordrecht tegen NAC kan ik heel kort zijn. Wij zijn van plan om 1200 kaarten via NAC aan haar supporters te verkopen. We verwachten ook dat het stadion uitverkocht is. Deze wedstrijd valt net tijdens het carnaval dus verwacht ik een grote drukte. Ik zal trouwens wel met mijn boerenkiel daar op de tribune zitten, lekker direct vanuit het café naar Dordrecht 90. Als ze het daar niet aanstaat dan moeten ze er maar aan wennen.

Hoe zit dat nu met NAC, de Toto Divisie en SBS? Kunt u daar meer duidelijkheid over verschaffen?

NAC is gedegradeerd naar de CV Toto Divisie en dient zich dus aan te passen aan de eisen die er in deze nieuwe omgeving aan een club gesteld worden. Iedere club begint om 19.00 uur, daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Het enige wat ons enigszins te verwijten valt is dat wij NAC niet nadrukkelijk op de hoogte hebben gesteld van deze regel. Iedere club heeft een concessie moeten doen; Zwolle, Go Ahead Eagles, wij en ook NAC. Uit solidariteit voor elkaar hebben we dat ook gedaan. De CV Totodivisie is één front waar geen scheurtje inzit en ook nooit in zal komen. Iedereen komt voor elkaar op. Ik heb dit tijdens een vergadering ook aan Oltmans uitgelegd. Oltmans zei letterlijk na mijn uitleg dat hij begreep waar het nu om ging en dat hij alle mogelijkheden zou gaan bekijken dit via de weg van de geleidelijkheid in te voeren. Dat is volgens mij ook gebeurd.

Ik denk dat er verder niets meer aan toe te voegen is. meneer Derks, bedankt!

Martijn

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer