Hoe is het met?… Wanny van Gils

Wanny van Gils

“Wanny! Doe die dozen van je schoenen!” Verbaasd kijkt Wanny van Gils om, “wie heeft dat gezegd?” denkt de NAC speler bij zichzelf. NAC speelt op dat moment een oefenwedstrijd tegen internos uit etten-leur. Wanny “hij wil wel maar hij kannie” van Gils heeft zojuist een niet te missen kans naast geschoten en krijgt van één van de aanwezige supporters deze woorden naar zich toegesmeten. “Het is mooi over,” denkt de Oosterhouter bij zichzelf en gaat demonstratief met zijn handen in zijn zij op het veld staan en neemt even niet meer deel aan het spel.

Wanny van Gils, misschien wel één van de verguisde voetballers bij NAC. Je mocht hem, of je mocht hem niet… Van Gils doorloopt zijn jeugdopleiding bij wvo en via tsc komt hij in 1976 bij NAC terecht. Drie jaar later, op 25 maart 1979, debuteert Wanny voor NAC 1 in de uitwedstrijd tegen nec. Al gauw blijkt dat Wanny een aparte voetballer is; het ene moment is hij enorm magistraal, het andere moment is hij een waar drama. Het was misschien daarom dat Wanny een haat-liefde verhouding met het NAC-publiek had. In 1981 sluit Wanny zijn eerste periode bij NAC af en gaat in België bij beringen voetballen. In 1983 stapt hij over naar willem ii, om 5 jaar later weer terug te keren bij NAC. Twee periodes bij NAC, maar 1 terugblik: Wanny van Gils.

NAC speelt thuis tegen eindhoven. Wanny van Gils speelt weer een van zijn befaamde wedstrijden en wordt via de tribune toegezongen. Op een gegeven moment krijgt Wanny de bal en omspeelt 1 man. Wanny omspeelt vervolgens een tweede man. Wanny omspeelt op magistrale wijze een derde man. Wanny omspeelt op een nog mooiere wijze een vierde man… Wat denk je? Wanny omspeelt zelfs een vijfde man. De NAC-fans staan op de banken, en helemaal wanneer Wanny na deze magistrale actie een doelpunt voor NAC scoort. Wanny loopt juichend naar een van de hekken en vraagt stoïcijns bij het hek aan de supporters “Was hij mooi, of was hij mooi?” Of wat te denken van NAC – veendam? Enkele supporters schreeuwen dat Wanny in de basis moet. De speler loopt zich warm, valt in, maar loopt eerst naar het hek en zegt tegen die desbetreffende supporters “Ik scoor.” Later die wedstrijd krijgt Van Gils de bal en scoort vanuit een onmogelijke hoek een doelpunt voor NAC.
Het zijn echter niet alleen maar mooie doelpunten van Van Gils. De speler laat bijvoorbeeld vaak heel knullig de bal van zijn schoen afspringen of benut de meest simpele kansen niet. Wanny presteerde het zelfs een enkele keer om zijn veters tijdens een wedstrijd op de middenlijn te strikken. Dat maakt niet zo heel erg veel uit, maar wel wanneer de tegenpartij net een aanval inzet, een speler van die tegenpartij met de bal aan zijn voet heel simpel Wanny omspeelt en vervolgens ook nog eens een doelpunt scoort.
Toch is Wanny populair bij de supporters. 80% Van zijn acties waren eigenlijk niets, maar de overige 20% lieten de supporters op de banken staan en compenseerde eigenlijk heel stiekem die 80% aan foute acties. Wanny van Gils speelt op 22 juni 1991 zijn laatste wedstrijd voor NAC uit tegen svv. In de kuip speelt NAC voor de promotie-degradatie met 1-1 tegen de schiedamse ploeg gelijk. Doordat NAC eerder met 1-4 thuis van svv verloor, promoveerde NAC dat jaar niet.

Na zijn loopbaan als betaald voetballer stapt Wanny in de zomer van 1991 over naar tsc, alwaar hij twee jaar later zijn loopbaan afsluit. In 1992 legt Wanny zich fulltime op het verzekeringswezen, waar hij uiteindelijk 7 jaar in zal werken. In 1999 richt Wanny een eigen bedrijf in de financiële dienstverlening op. Van Gils volgt NAC overigens nog steeds. “Ik volg NAC nog wel, maar ik bezoek weinig voetbalwedstrijden. Ik ben eigenlijk geen voetbalkijker”. Momenteel heeft Wanny nog steeds zijn eigen bedrijf en is hij nog steeds actief in het voetbal: De inmiddels 45-jarige Van Gils is trainer bij het tweede van tsc.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer