Hoe is het met?… Rade Bogdanovic

Rade Bogdanovic

Begin 1997 huurt NAC ene Rade Bogdanovic van Atletico Madrid. De aanvaller van de Spaanse subtopper versterkt voor enkele maanden de aanvalslinie van NAC en hij laat een onuitwisbare indruk op de NAC-fans achter.

Bogdanovic begint op 13-jarige leeftijd te voetballen bij Zeljeznicar Sarajevo. De lange speler laat zien dat hij het spelletje goed beheerst en groeit binnen enkele jaren uit tot een basisspeler in het eerste van Zeljeznicar. In 1992 breekt echter de oorlog in Bosnië uit, waardoor Bogdanovic met zijn familie de Bosnische hel ontvlucht. Het Zuid Koreaanse Poohang Atoms toont serieuze interesse in de dan pas 22-jarige aanvaller en Bogdanovic verkast naar Azië. In de 4 jaar dat de Joegoslaaf daar speelt toont hij aan dat hij een bovengemiddelde speler is en in 1996 verkast de aanvaller daarom naar JEF United. Na een seizoen bij de Japanse ploeg gespeeld te hebben krijgt Bogdanovic een verrassend telefoontje uit Europa…

“Tijdens mijn periode in Japan werd ik door Antic van Atletico Madrid benaderd. Scouts van Atletico hadden mij zien spelen en brachten een positief rapport bij Antic uit. In juli 1997 tekende ik een contract voor 3 jaar in Madrid.” Bogdanovic kan zijn geluk eigenlijk niet op. De aanvaller droomt hardop van de volle Spaanse stadions, en het eerste half jaar gaat het hem goed af in Spanje. “In de eerste helft van de competitie speelde ik 9 wedstrijden, waarin ik 6 keer scoorde. Ik raakte echter in januari geblesseerd en Antic haalde een extra buitenlandse aanvaller. Dankzij deze transfer raakte ik buiten de boot en dreigde ik het WK in Frankrijk te missen.”
Bogdanovic schakelt zijn zaakwaarnemer Langendijk in en die gaat druk op zoek naar een nieuwe club. Langendijk herinnert zich NAC, dat op dat moment niet echt lekker draait en een spits nodig heeft. De zaakwaarnemer brengt NAC en Bogdanovic met elkaar in contact en NAC laat weten dat het Bogdanovic wil huren. Er is echter één probleem: NAC heeft het geld niet om de Joegoslaaf te kunnen betalen. Bogdanovic zegt nu: “Zeker, een club als NAC kon mij eigenlijk helemaal niet betalen. NAC wilde me echter dolgraag hebben, en ik wilde dolgraag naar het WK in Frankrijk. Toen NAC de gelden via extra sponsors binnenkreeg en mij kon betalen, ben ik in Breda gaan voetballen.”
In de 6 maanden dat Bogdanovic in Breda voetbalt, laat hij een onuitwisbare indruk achter. In zijn debuutwedstrijd, thuis tegen MVV, scoort de aanvaller, laat enkele mooie acties zien en het Bredase publiek sluit hem direct in haar hart. In de 13 wedstrijden die hij voor NAC speelt scoort hij uiteindelijk 6 maal. Bogdanovic blikt met warme gevoelens op NAC terug. “Het team was voor Nederlandse standaarden goed. We hadden een intelligente coach en veel goede spelers. Als we dat seizoen niet zoveel pech hadden gehad wat blessures betreft, hadden we bovenin meegedaan. Ik begrijp overigens nog steeds niet dat NAC het seizoen erop gedegradeerd is. Met drie gerichte aankopen had NAC zeker meegedaan voor Europees voetbal.” Toen het seizoen erop zat, diende de Joegoslaaf zich weer te melden in Spanje. Supporters smeekten NAC om Bogdanovic te behouden en John Peek hoopte stilletjes nog dat Rade bij NAC bleef. De Bredanaars konden zijn weeksalaris van 44.000 gulden (20.000 Euro) echter niet opbrengen. Na zijn periode bij NAC verkaste Bogdanovic dus weer terug naar Spanje. De Joegoslaaf wordt helaas niet opgeroepen voor het WK 1998 in Frankrijk en Atletico laat Bogdanovic weten dat er geen plaats meer voor hem is. In augustus 1998 meldt Werder Bremen zich bij Atletico Madrid en voor ruim 3 miljoen gulden (1,4 miljoen Euro) verkast Bogdanovic naar Duitsland.

In zijn eerste seizoen bij Werder Bremen speelt de aanvaller 23 wedstrijden, waarin hij 8 keer scoort, en behaalt hij tevens zijn grootste succes met Werder Bremen. In de bekerfinale neemt Werder het op tegen Bayern München. Bogdanovic valt in de 70e minuut in voor Dabrowski en wint “Der Pokal”. Ondanks het succes dwingt Bogdanovic geen basisplaats af in de Duitse havenstad. In zijn tweede seizoen komt de Joegoslaaf in 22 wedstrijden tot slechts 4 doelpunten. De trainer laat Bogdanovic weten dat er van hem in het seizoen 2000/2001 meer verwacht wordt. De aanvaller begint vol frisse moed aan zijn derde seizoen in Bremen, maar na 11 wedstrijden (3 doelpunten) vindt men het bij Werder Bremen welletjes. De maat is echter helemaal vol wanneer Bogdanovic zich in de wedstrijd tegen Hansa Rostock helemaal laat gaan. De aanvaller spuugt Rostock-goalie Pieckenhagen in zijn gezicht en laat zich tegenover de Ghanese Agali ook niet onbetuigd. De Duitse voetbalbond schorst Bogdanovic voor 6 weken en Werder Bremen is de Joegoslaaf meer dan spuugzat. Bogdanovic speelt tegen Rostock zijn laatste wedstrijd voor de Noord Duitse club en kwijnt vervolgens anderhalf jaar op de tribune weg.
In de zomer van 2002 lijkt Armania Bielefeld de aanvaller uit zijn lijden te verlossen. De club biedt Bogdanovic een contract van één seizoen aan en de Joegoslaaf is er zeker van dat hij in Bielefeld slaagt. Echter, ook dit avontuur loopt voor Bogdanovic op een ware deceptie uit. De aanvaller speelt 19 wedstrijden, maar komt daarmee tot nul doelpunten en slechts 1 assist. Bielefeld laat Bogdanovic weten dat het niet meer van zijn diensten gebruik wil maken en de voormalig Atletico-aanvaller zit zonder club. Enkele weken nadien meldt Al Wahda Sports Club uit de Verenigde Arabisch Emiraten zich en de aanvaller tekent daar een zeer lucratief contract.

Bogdanovic speelt daar nog steeds. Terugkijkend op alles kunnen we concluderen dat de spits eigenlijk veel te goed was voor NAC, maar dat hij zijn kwaliteiten nooit echt goed heeft benut.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer