Hoe is het met?… Archil Arveladze

Archil Arveladze

In 1997 kreeg NAC een middenvelder op proef die luisterde naar de naam Archil Arveladze. Na een korte oefenstage was de technische staf overtuigd van de kunsten van Archil en NAC nam de Georgische middenvelder voor ruim 500.000 Euro over van Dinamo Tblisi. De aanvallende middenvelder tekende een driejarig contract in Breda.

Veel supporters kijken nog weemoedig naar de speler terug. Het was een speler die je de ene wedstrijd vervloekte, terwijl je hem de andere wedstrijd op handen droeg. Toch was Arveladze magistraal: Wie herinnert zich nog het weergaloze doelpunt van de Georgiër in de voorrondewedstrijden van de beker tegen de amateurs van feyenoord? Of de twee penalty’s van Arveladze in de kuip tegen excelsior? Of denk bijvoorbeeld aan zijn eerste competitiewedstrijd in Breda tegen psv, waarbij hij jaap stam helemaal dol draaide en het Bredase publiek op de banken kreeg.

De Georgische voetballer voetbalde uiteindelijk van 1997 tot en met 2000 voor NAC, waarna hij het NAC boek definitief sloot. Arveladze nam tijdens de kampioenswedstrijd tegen rbc met tranen in zijn ogen afscheid van het Bredase publiek, om enkele dagen daarna een verbintenis bij 1. FC Köln te tekenen. De middenvelder tekende een contract tot juni 2003 en had zeer hoge verwachtingen van zijn periode bij FC Köln. Het verliep voor Arveladze helaas iets anders. De Georgiër kon niet overtuigen en zat meer op de bank en de tribune, dan dat hij daadwerkelijk speelde.

De inmiddels 31-jarige Arveladze mocht aan het einde van het seizoen 2002/2003 transfervrij bij 1. FC Köln vertrekken. Arveladze probeerde voor het huidige seizoen nog aan de bak te komen bij Arminia Bielefeld. Hij doorliep daar enkele proeftrainingen, en liet er ook een zeer goede indruk achter. De Duitse ploeg besloot hem vanwege onbekende reden echter niet aan te trekken, waardoor Arveladze voor het seizoen 2003/2004 zonder club dreigde te komen zitten. De grillige middenvelder wilde echter verder voetballen en besloot zijn heil te zoeken in zijn geboorteland Georgië. Arveladze speelt daar momenteel als aanvallende middenvelder voor Lokomotiv Tiblisi. Deze club schopte het dit seizoen tot de kampioenscompetitie, maar eindigde daarin op de 5e en een na laatste plaats.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer