Guide for visiting Newcastle

Newcastle United - NAC Breda

Vroeger, heeeeeel lang geleden, toen ik nog bij De Rat zat, mocht NAC Europees voetbal spelen. Voor mijn mede NAC-supporters heb ik “Rat’s Guide to Newcastle” geschreven; een boekje met tips over Newcastle. Misschien dat je -voetbalfanaat of niet- er zelf ook iets aan hebt. Komtie:

Eindelijk, na 30 jaar wachten mag NAC weer een officiële Europese wedstrijd spelen. NAC begint in de UEFA Cup meteen tegen een zeer aantrekkelijke tegenstander. De Bredase Trots treedt tegen het Newcastle United van Sir Bobby Robson aan. Saint James’ Park, Bellamy, Shearer en natuurlijk 3000 knotsgekke Bredanaars. Om je een beetje de wegwijs in Newcastle te maken, tref je hier De Rat’s guide to Newcastle upon Tyne aan.

De stad Newcastle
Newcastle is meer dan alleen Newcastle United FC – NAC. Het is een levendige stad waar mooie architectuur en geschiedenis gecombineerd worden met wereldprimeurs, de prachtigste en nieuwste bezoekersattracties en een zeer vriendelijke bevolking. De stad wordt gescheiden door de rivier de Tyne, maar het tegelijkertijd ‘broederlijk’ verbonden door 7 bruggen. De bekendste brug is misschien wel de Tyne Bridge, dat een exacte kopie van de Sydney Harbour Bridge is. De stad bestaat ruim 900 jaar en men neemt aan dat Newcastle gesticht is door afstammelingen van de Noren. Er zijn zelfs nog gebouwen in de binnenstad van Newcastle die uit de 13e en 14e eeuw stammen.

De laatste jaren is veel tijd en energie gestoken om Newcastle (terug) op de kaart te zetten, en met resultaat. Hippe cafés en clubs. Restaurants ingericht volgens de laatste mode en veel aparte winkels met kleding en design. Dit alles aangevuld met historische panden en hypermoderne en prestigieuze bouwwerken. Het stadscentrum is veranderd in een schoon en overzichtelijk voetgangersgebied. Niet alleen is Newcastle een van de grootste winkelsteden van Groot-Brittannië, ook is er volop ruimte voor schitterende kunstgaleries, (interactieve) musea, live muziek en (sport)evenementen. Een van de nieuwste ‘eyecatchers’ is de in september 2001 geopende ‘Gateshead Millennium Bridge’. De brug (alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers) brengt je naar het BALTIC Centre for Contemporary Art. Deze grootste kunstruimte van Groot-Brittannië buiten Londen is in juni 2002 geopend en gratis toegankelijk.

We gaven al eerder aan dat Newcastle een van de grootste winkelsteden in Engeland is, dus de vrouwelijke NAC fans onder ons kunnen hun hart ophalen. Alle winkelstraten en overdekte winkelcentra liggen allemaal in het centrum en liggen op loopafstand van elkaar. Niet voor niets wordt Northumberland Street dikwijls ‘Oxford Street’ van Noord-Engeland genoemd. Hier vind je vestigingen van Europese en typisch Britse ketens en warenhuizen. In de stadswijk Grainger Town vind je Grey Street (onlangs nog uitgeroepen tot mooiste straat van Engeland) en de traditionele overdekte Grainger Market. Direct aan het plein waar Grey’s Monument hoog boven alles uittorent, liggen het enorme winkelcentrum ‘Eldon Square’ en de sfeervolle overdekte ‘Monument Mall’. Tot slot kun je even buiten Newcastle (in Gateshead) onbeperkt shoppen in het MetroCentre, dat vanaf het centrum goed per metro en bus te bereiken is. Hier zijn meer dan 360 winkels, restaurants, bioscopen en een pretpark gevestigd.

Goed en gezellig uitgaan doe je ook in Newcastle Gateshead. Het uitbundige nachtleven biedt voor elk wat wils op het gebied van restaurants, muziek, dans, theater en film. Voor wat betreft pubs en clubs zit je erg goed in Newcastle. Bij het station zitten oa. The ‘Ahead Of Steam’, ‘The Lounge’ en ‘O’Neills’. Nadeel is dat veel café’s geen als voetbalfans herkenbare mensen binnenlaten. Wellicht is ‘Idols’ een betere optie: Daar kijken ze niet zo nauw (ook getuige de striptease-meiskes die rondbanjeren daar) en is dan ook druk bezocht door zowel NUFC als uitsupporters. De discotheken mogen er in Newcastle ook wezen. De drie bekendste zijn de Tuxedo Royale (net onder de Tyne Bridge. Tel. nr: 0044-191-477 8899), The Ritzy (New Bridge Street. Tel. nr.: 0044-191-261 2526) en de Stega Door (Stowell Street. Tel nr.: 0044-191-232 2313). Let er wel op dat de clubs in Engeland heel anders zijn dan de discotheken in Nederland. Sta er niet raar van op te kijken dat je bij bepaalde clubs vanwege een spijkerbroek of een t-shirt geweigerd kan worden. De wat lossere clubs zijn de Baja Beach Club (Pipewell Gate. Tel nr.: 0044-191-477 6205), Foundation (Melbourne Street. Tel. Nr.: 0044-191-232 8985. Alle dagen geopend) en Xcallibur (The Close. Tel nr.: 0044-191-233 2941). Naast uitgaan kun je ook voortreffelijk eten in Newcastle. Een selectie: De wijk Chinatown heeft vele voortreffelijke en soms goedkope Chinese restaurants. Café Royal (Nelson Street) is een trendy combinatie van café, restaurant en delicatessenwinkel, maar het is wel duur. Heartbreak Soup (Quayside) serveert Zuid-Amerikaanse gerechten en Est, Est, Est (Quayside) biedt naast een voortreffelijke Italiaanse keuken een prachtig uitzicht op de Tyne en de Gateshead Millennium Bridge.

Newcastle United FC
Newcastle United is een ware droom voor de NAC fan: Terug naar de bakermat van het voetbal, en op naar een van de grootste clubs in Engeland. Enkele bekende spelers aan de NUFC zijde zijn Shay Given (goalie), Acuna, Dyer, Shearer, Bellamy, Speed en Bowyer. De supporters van Newcastle United zien dit als ‘hun’ helden. De supporters-scene in Newcastle mag er trouwens ook wel wezen. Ze staan erom bekend dat ze fanatiek zijn en dat ze hun team door dik en dun steunen. Als je echt een hoop gedonder in Newcastle wilt hebben, dan moet je in een Sunderland of een Middlesbrough shirt lopen. Geheid dat je dan aan je conditie kan werken.

Newcastle bezit diverse supportersverenigingen. Je leest het goed, verenigingen. Newcastle United heeft ze rondom de hele wereld zitten. Ierland, Oostenrijk, Singapore, Amerika, Canada, Zweden, Noorwegen en Nieuw Zeeland hebben stuk voor stuk hun ‘eigen’ supportersvereniging. De officiele supportersvereniging van Newcastle United telt tienduizenden mensen.

Net als bij NAC, kent Newcastle United ook het begrip fanzine. De fans van Newcastle United hebben The Mag (afgeleid van de bijnaam The Magpies) en True Faith als fanzines. Wanneer je True Faith in je handen hebt, vraag je je af of je hier te maken met een fanzine of een magazine. Waarschijnlijk het laatste als je afgaat op het uiterlijk van dit blad, want het ziet er voor een fanzine te gelikt uit. De artikelen zijn daarentegen goed. Als buitenstaander wordt je direct duidelijk gemaakt wat er reilt en zeilt in de supporters scene bij Newcastle United. De teksten zijn makkelijk en simpel beschreven. In dat opzicht is het een aanrader om het tijdens je bezoek aan Newcastle te kopen! The Mag is daarentegen een beetje op zijn retour. Het fanzine was tot enkele jaren geleden Newcastle’s grootste fanzine, maar het blaaike lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. The Mag die wij in handen hebben gehad mocht er wezen. Interviews met spelers, voorbeschouwingen, nabeschouwingen, kritische stukken en een zooi humor maken het fanzine het lezen waard.

St. James’ Park
Het stadion van Newcastle United, St. James Park, telt 52.193 zitplaatsen en is pas volledig gerenoveerd. Het stadion is volledig ‘dicht’ en is in de hoogte gebouwd (dus geen ringen, maar steile doorlopende tribunes). Het karakteristieke aan het stadion is dat twee van de vier tribunes veel groter zijn dan de andere. Het uitvak is gebouwd in het hoogste puntje van het stadion, wat enerzijds een schitterend beeld geeft van het stadion, maar anderzijds het zicht op het veld wel lastigjes maakt. Mooie van al is wel dat het uitvak maar liefst 3000 man kan herbergen! Mochten 3000 kaarten niet genoeg zijn ( room droom*) kan het uitvak zelfs nog worden opgerekt. De prijzen zijn er wel naar. Dit seizoen betaal je voor een kaartje in het uitvak 27 pond.
De catering (niet onbelangrijk) is voortreffelijk, en het bier wordt geschonken in NUFC bekers. Op de galerij zijn TV’s waar de wedstrijd live te volgen is. Ook niet onbelangrijk: De security is, zoals vaak in Engeland, enorm streng. Obscene gebaren, leuzen, agressief gedrag … voor je het weet lig je buiten.

Op naar Newcastle!
Mooi, je weet nu een hoop van Newcastle, maar hoe the hell kom je daar. Er zijn diverse manieren om daar te komen. Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje.

Met de auto naar Newcastle
Er bestaan enkele manieren om met je auto in Newcastle te komen. Je kan met je auto via de boot in Newcastle komen (check daarvoor het kopje De boot), maar je kunt ook via de kanaaltunnel Engeland inkomen. Een retourrtje kanaaltunnel kost je ongeveer 170 Euro. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo mag je auto onder andere geen LPG tank hebben. Check www.eurotunnel.co.uk voor meer informatie.

Met de auto in Newcastle
Met de auto vanuit het noorden (Glasgow): Via de A1 kom je Newcastle binnen, waarna je de afslag A167 (Ponteland Road) pakt. Je krijgt vervolgens enkele rotondes, waarna je bij de 4e rotonde links gaat (Jedbrugh Road). Bij de volgende afrit ga je links af, waarna je over de Jedbrugh Road gaat. Je rijdt vervolgens ruim 200 Ponteland Road af, waarna links voorsorteert. In de buurt van het grote BBC gebouw sla je vervolgens af. St. James’ Park ligt op ruim 400 meter hier vandaan.
Vanuit het zuiden (Londen): Je rijdt op de A1 Newcastle binnen. Neem de afrit bij de A184 (Derwentwater Road). Vervolgens steek je de Tyne over via de New Redheugh Bridge en vervolg je je weg door Blenheim Street. Steek de Westgate over en draai de Rutherford Street in. Vervolgens weer link in de Bath Lane en dan weer rechts richting Corporation Street. Bij de eerste rotonde zie je het stadion al liggen.
Vanuit het westen (Liverpool): Zie route zuiden vanaf afrit Dernwentwater Road
Vanuit het oosten (Veerhaven): Vanaf de veerhaven staat alles zeer goed aangegeven.

De Boot

  • DFDS Seaways (www.dfdsseaways.nl)
    Je vertrekt vanuit IJmuiden naar Newcastle. Retourprijzen liggen rond de 150 Euro (inclusief hotel). Let wel op dat DFDS Seaways geen boekingen uit Breda en omstreken meer accepteert. Men heeft helaas slechte ervaringen met feyenoorders. Mogelijkheid om te reizen met de auto.
  • Hoverspeed (www.hoverspeed.nl)
    Je vertrekt vanuit Diepe naar Newhaven. Een retourtje (auto en 4 personen) is ongeveer 500 Euro. Retourtje per voetpassagier is 90 Euro. In deze prijzen zit overnachting inbegrepen. Vanuit Newhaven is het 600 kilometer naar Newcastle. Er bestaat ook een mogelijkheid om voor Calais – Dover te reserveren.
  • P&O Ferries (www.ponsf.com)
    Je vertrekt vanuit rotjeknor naar Hull. Een retourtje volwassene voetpassagier kost je ruim 120 Euro. Voor een retourtje met 4 volwassene personen (inclusief auto) ben je 490 Euro kwijt. Vanuit Hull is het 230 kilometer naar Newcastle.
  • Stenaline (www.stenaline.nl)
    Je vaart van Hoek van Holland naar Harwich. Prijzen onbekend. Vanuit Harwich naar Newcastle is het 500 kilometer.

Vliegtuig
Je kan ook met het vliegtuig naar Newcastle vliegen. Hieronder hebben we enkele aanbieders op een rijtje gezet. Let wel, de prijzen zijn onder voorbehoud, want ze veranderen met de dag! De vluchten zijn gebaseerd op 23 september heen en 25 september terug. Voor meer informatie, check de internetsites.

  • KLM – Amsterdam naar Newcastle – 499 Euro
    Meer informatie op www.schiphol.com
  • British Airways – Amsterdam naar Newcastle, via Londen – 166 Euro
    Meer informatie op www.schiphol.com
  • Easyjet – Amsterdam naar Newcastle, via Londen
    Meer informatie op www.easyjet.com
  • Ryanair – Brussel naar Newcastle, via Dublin – 97 Euro
    Meer informatie op www.ryanair.com

Vanaf het vliegveld is Newcastle erg goed te bereiken. Op het vliegveld van Newcastle rijdt er vaak een metro naar de binnenstad van Newcastle. Dit kost je ongeveer 5 Euro, en is goedkoper dan bijvoorbeeld een taxi. De reistijd is ongeveer 25 minuten. Er rijden ook bussen, maar die doen er een kwartiertje langer over.

Trein
We raden het af, maar mocht je toch eigenwijs zijn, dan kun je ook de trein nemen. Het kost je veel, en je moet vaak overstappen, maar je kunt binnen 9 uur treinen in Newcastle zitten. Vanuit Breda neem je de trein naar Roosendaal. In Roosendaal stap je over op de internationale trein naar Brussel-zuid. Vervolgens stap je in Brussel Zuid over op de trein naar Lille. Vanuit Lille rijdt er een directe verbinding via de kanaaltunnel naar Londen. In Londen neem je vervolgens de trein naar Newcastle. Kijk op http://trein.pagina.nl voor meer informatie en voor reserveringen.

Vervoer in Newcastle:
Goed, dan ben je eindelijk in Newcastle, wat dan? Tja, dat mag je zelf invullen. Als je opeens merkt dat je toch wel heel gauw naar het stadion moet. Hieronder enkele vervoersmethodes:

  • Lopend: Hou het Newcastle Central Railway Station altijd als centraal punt (dit centraal station staat namelijk overal in Newcastle aangegeven). Het station ligt op 800 meter van St. James’ Park. Je gaat lopend over Westgate Road, Bath Lane, Wellington Street en Vervolgens Strawberry Pl.
  • Metro: Er stopt een metro bij het stadion, maar we adviseren je die niet te nemen. De metro gaat namelijk eerst vanaf het station naar de buitenwijken, met uiteindelijke eindstop Saint James’Park. Je bent dan ongeveer 55 minuten onderweg.
  • Bus: De bussen 36, 36B, 71, 87 of 88 van Berwick Street stoppen allemaal bij St. James’ Park.

Bellen naar Nederland
Om te bellen naar Nederland draai je eerst 0031. Vervolgens laat je de eerste nul van het netnummer weg, en draai je de rest van je nummer. Stel voor dat iemand het telefoonnummer 076-1234567 heeft, dan bel je vanuit Engeland 0031 – 76 – 1234567.

Newcastle op internet
Newcastle stad – www.newcastle.gov.uk
Touristen informatie – www.visitnewcastlegateshead.com
Kroegen in Newcastle – www.pubsnewcastle.co.uk
Officiele site Newcastle United – www.nufc.co.uk
Supporters site Newcastle United – www.nufc.com
Alles over Engeland (hotels, etc): http://engeland.pagina.nl

Nog even dit…

  • Neem je paspoort of je Europese identiteitsbewijs mee!
  • Het gezag in Engeland heeft veel meer aanzien dan in Nederland, hou daar dus rekening mee;
  • Maak in het stadion geen obscene gebaren, gooi niets op het veld, volg de aanwijzingen van de stewards op en ga niet het veld op. Als je een van deze dingen aan je laars lapt, kun je enorm veel gezeik krijgen;
  • Mocht je gezeik krijgen, en je wordt meegenomen naar een politiebureau, bel dan meteen de Nederlandse ambassade in Londen (020-75903200). Zij zullen je met hulp ondersteunen;
  • Neem geen fakkels mee naar Engeland. Enkele fans van Feyenoord deden dit, en ze hebben het geweten. Ze hadden zo de politie op hun dak en mochten een paar dagen in de cel doorbrengen. Enkele dagen later en enkele honderden Euro’s armer werden ze terug op de boot naar Nederland gezet.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer