Eerste dag in New Delhi

Bidden, New Delhi

De eerste dag in India is goed bevallen. Ondanks iets te weinig slaap, slechts 3 uur, heb ik de dag overleefd. Vandaag heb ik me als een ware tourist langs de diverse toeristische hoogtepunten van New Delhi laten voeren.

We begonnen in Old Delhi, het Islamitische gedeelte van Delhi. Lekkere krioelerige straatjes, overal electricteitsdraden die open en bloot liggen en een heerlijke georganiseerde chaos. Midden in Old Delhi ligt een Moskee, waarvan ik met schaamte met bekennen dat ik de naam vergeten ben, die op zich wel leuk was. Martijn zou Martijn natuurlijk niet zijn als bij de eerste beste foto iemand hem aanspreekt. Dus dat gebeurde me ook en binnen enkele seconden had ik een leuk gesprek met een Tibetaanse monnik, die e rook de toerist aan het uithangen was. Het bleek dat die monnik uit Lhasa kwam en in de buurt van Bangalore woonde. Een gesprek was dus gauw gevonden, aangezien Bangalore en Lhasa niet onbekende terreinen voor me zijn.

Na het bezichten van de Moskee, en Old Delhi verkennen, ging de groep door naar de Lotus Temple. De Lotus Temple is een tempel, in e vorm van een lotus bloem, die gewijd is aan alle godsdiensten. Of je Jood, Islamiet, Christen, Hindoe of iets anders bent, je bent daar welkom om een moment rust te vinden. Een erg leuk principe en de bedenker van deze tempel had het tot doel om diverse overtuigingen nader tot elkaar te brengen. Na de tempel gingen we door naar de Indian gate. Een prototype van Arc de Triomphe in Parijs. Niet echt veel bijzonders… Maar ach… Leuk om er eventjes wat foto’s te maken. Het leukste kwam daarna; De grote Shikh tempel in New Delhi. Een aardig complex, waar je even lekker kunt vergapen aan de mensen en de prachtige klederdracht. Ook leuk; De gids van onze groep was ons iets aan het uitleggen en op een gegeven moment stonden er 15 Indiase mensen om ons heen te luisteren. Typisch Indiaas; Nieuwsgierig als de neten. En natuurlijk moesten sommige mensen met die Indiase mensen op de foto, waaronder ik.

Ook kwam ik erachter dat een blanke huid ook wel zijn nadelen kan hebben. Nah ja, nadelen… Ik denk dat ik vandaag een kleine 50 keer met een Indiaas iemand op de foto mocht. Even de celebrity smile opzetten en klaar was Martijn. Toch wel gek dat ‘het onbekende’ toch wel bemind maakt 😉 Via een tussenstop in de supermarket, zijn we nu bij het hotel aanbeland.

Vanavond had ik eigenlijk met een voormalig collega Sumeet, die in New Delhi woont, afgesproken. Ik heb met Sumeet een flinke poos samengewerkt, ook toen ik in India woonde, en er staat voor begin januari sowieso een afspraak om elkaar te zien. Spontaan gaf Sumeet aan dat hij vanavond tijd zou hebben. Helaas gooiden familiaire verplichtingen roet in het eten, maar ach… Op 3 januari krijg ik mijn kans weer en krijgen Sumeet, zijn vrouw en hun nieuwgeboren zoon hun Nederlandse cadeautjes.

Morgenochtend staat een 5 uur durende trip naar Agra, thuis van de Taj Mahal en het Rode Fort, op het programma. Dadelijk ga ik gezellig met de rest van de groep eten en daarna duik ik mijn bedje in. Ik heb er nu al zin in!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer