Een persoonlijke ontmoeting met cultheld Wamberto

Wamberto Tour

“Wamberto, whoho!” klinkt het uit de kelen. Zojuist heeft Wamberto op een magistrale wijze zijn tweede doelpunt van de wedstrijd gescoord en de goedlachse Braziliaan staat lekker in het middelpunt van de belangstelling. De setting is echter niet een volle Sclessin of een volle Amsterdam Arena, maar de Kempse velden van FC Heikant zijn tegenwoordig toneel van de kunsten van de voormalige speler van Ajax, Standaard Luik en AEC Mons.

Wamberto de Jesus Sousa Campos, zo luidt de volledige naam van de Braziliaanse voetballer die in 1998 naar Ajax kwam. Om een of andere reden heb ik altijd een zwak gehad voor de Braziliaan. Wamberto was een voetballer die prachtige acties had, maar bovenal sympathiek en positief over kwam. De kleine dreumes kan wat mij betreft in de categorie originele en unieke cult-voetballers geschaard worden. Dat dachten meerdere mensen, en enkele weken geleden werd ik erop gewezen dat een groep voetbalbloggers en voetbalschrijvers het idee hadden opgevat om Wamberto met een bezoekje te vereren. Ik sloot aan en vandaag was de dag waarop we naar het Belgische Berlaar trokken.

Het is een flinke tegenstelling: De imposante stadions waarin Wamberto zijn acties maakte, of de velden van FC Heikant. Een kleine, maar hechte voetbalclub, die in de provinciale van Antwerpen uitkomt. Eigenlijk had ik vanaf het beginmoment sympathie voor FC Berlaar. Het bestuur had een hartelijke en warme ontvangst voor ons in petto en de club heeft haar hele complex zelf opgebouwd. Met enige ernst, maar toch met trots vertelde de voorzitter Geert Fierens wat voor bloed, zweet en tranen het heeft gekost om het complex op te bouwen. Toegeven, een modern Nederlands complex dat ook nog eens bekostigd is door de gemeente is het complex van FC Heikant niet. Maar het mag er toch zijn: Een ruime kantine, geïmproviseerde overdekte tribunes en een heerlijke gemoedelijke Vlaamse sfeer hangt er over het complex. Tel daarbij op dat de tap Hoegaarden en Jupiler schenkt en dat de voetballers van FC Heikant met de mouwen opgestroopt de wedstrijd ingaan, en je weet dat je alle ingrediënten hebt voor een geweldig middagje voetbal.
En dat middagje werd nog geweldiger. Wamberto was door het bestuur op de hoogte gesteld van onze komst en wilde ons perse ontmoeten. “Hij was er best wel vereerd door”, gaf Geert Fierens met een glimlach aan. Terwijl de Nederlanders aan een lekkere pint zaten en de Vlamingen dachten “wat doen die Ollanders hier?”, kwam Wamberto op zijn gemakje binnengelopen. Gewoon, lekker relaxed, flinke glimlach op zijn gezicht en sympathiek iedereen een handje schuddend. “Aangenaam jongens, leuk dat jullie hier zijn”. Natuurlijk ging het gelijk over voetbal en werden herinneringen opgehaald.

De meest beruchte herinnering is die van de bekerfinale FC Utrecht – Ajax in 2002. De wedstrijd begon van Wamberto met een domper. “Weet je, ik had de wedstrijden daarvoor goed gespeeld en Koeman gaf tot mijn verbazing aan dat ik niet mocht spelen”, verhaalde Wamberto. Voor de wedstrijd besloot Wamberto naar Koeman te gaan. “Zet mij erin, en ik scoor”, was de krachtige uitspraak van de Braziliaan. Koeman was onverbiddelijk en zette Wamberto op de bank. In de tweede helft gebaarde de coach dat Wamberto warm mocht lopen. “Ik was opgelucht, maar dat warmlopen duurde wel lang.” En uiteindelijk was dat moment daar: Wamberto mocht invallen bij een 2-1 achterstand en scoorde hij in de blessuretijd de 2-2. “Wellicht het doelpunt wat me het meeste blijft achtervolgen”, zegt Wamberto met een glimlach. Het was namelijk het beruchte buitenspel doelpunt, en Ajax won de bekerfinale uiteindelijk met 2-3.
Het is inmiddels een kleine 10 jaar geleden en Wamberto is met zijn 38 jaar ook niet meer de jongste. Of stoppen een optie is? “Stoppen met voetbal? Nooit!” zegt Wamberto resoluut. Hij wijst met zijn vinger van zijn onderarm naar zijn hart en zegt met een Brazilaans-Nederlandse accent “voetbal zit in mijn bloed, dat gaat nooit meer weg. Ik wil voetballen!”

Dat is ook de reden dat de Braziliaan nu zijn dagen slijt bij FC Heikant. Alhoewel ‘slijten’ een verkeerd woord is. De Braziliaan is vrij fanatiek en uit alles blijkt dat hij het voetballen niet verleerd is. De rushes en de acties zijn leuk te zien en Wamberto coacht en begeleidt het jonge elftal van FC Heikant. “Wambie”, zoals hij door zijn medespelers liefkozend genoemd wordt, is een positieve kracht in het team. Dat beamen ook enkele FC Heikant fans langs de lijn. “Weet je, hij is gewoon een toffe en gewone gast” verhaalt een seniore man. “Totaal niet arrogant, totaal niet met een houding van kijk mij nou eens. Gewoon een gewone man die plezier heeft”. Een collega supporter valt hem bij “kijk hem eens spelen, maar kijk hem ook aanwijzingen in het veld geven. Hij laat andere spelers beter spelen en hij is positief.” Dat positieve komt ook tot uitdrukking in het veld. Passes van medespelers worden met een glimlach en duim omhoog beantwoordt en als zelfs de scheidsrechter voor een overtreding van Wamberto fluit, steekt de Braziliaan zijn duim op richting de scheids en zegt met een schattig Braziliaan accent “goed gezien scheids!”. Prachtig, en dat beamen de oudere heren ook. “Kijk, kijk! Dat bedoelen we nou”, zeggen de twee FC Heikant fans in koor. “Nee, Wambie gaat voor ons beslissend zijn of we wel of niet de titel gaan halen.”

De bestuurder van FC Heikant benadrukt de positieve houding van Wamberto ook en verhaalt hoe Wamberto bij FC Heikant is gaan spelen. “We hadden eerst onze twijfels of we het financieel wel konden haden. We kregen te horen dat hij hier graag in de buurt wilde voetballen en we zijn met hem in gesprek gegaan. Uiteindelijk heeft hij voor het plezier gekozen. Hij voelt zich hier thuis en wordt door iedereen gewaardeerd.” Er is ook nog een andere reden, blijkbaar passen de club en Wamberto bij elkaar. “Die van Antwerp of Mechelen hebben toch een andere houding dan hier. Je zit hier op de Kempen, een plek waar je de Vlaamse gemoedelijkheid proeft en voelt. Wamberto past daar precies bij. We zijn fier dat hij bij ons wil spelen.” En datzelfde beaamt Wamberto ook “Ik voel me hier thuis, dit is een leuke club.”

Daarnaast is Wamberto die middag ook belangrijk. Wellicht mede door het Nederlands bezoek drukt  hij zijn stempel op de wedstrijd. FC Heikant wint met 3-0, dankzij twee doelpunten van Wamberto. Het eerste doelpunt viert Wamberto uitbundig met de Nederlandse delegatie. Hij rent direct naar de bloggers van Gogme United, Voetblah, Door de Benen, In De Hekken, kent U Deze Nog en Nu.nl krijgen een warme “high five”. Na afloop was er natuurlijk weer een meet and greet met ‘Wambie’ en verder? Verder bleef het nog lang gezellig op de Kempse velden van FC Heikant, mede mogelijk gemaakt door de goedlachse Braziliaan en de warme ontvangst van het bestuur van FC Heikant. Dank daarvoor!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer