Düsseldorf verkennen

Düsseldorf

Met de 240 meter hoge Rheinturm, een straat die de “grootste bar ter wereld” wordt genoemd, imposante architectuur en verrassende wijken zoals de Medienhafen en Flingern, is Düsseldorf absoluut de moeite waard om een weekendje te bezoeken. Dat is exact wat ik deed, en ik moet zeggen dat Düsseldorf een alleraardigste stad is, die erg verrassend kan zijn.

Of je nu de Rijnpromenade pakt, of de Altstadt… Düsseldorf heeft een prettige en relaxte sfeer. En als je, net zoals ik, start op de imposante Köningsallee, dan kan je bezoek eigenlijk niet meer stuk. De prachtige groene bomen en het water dat er middendoor loopt is verrassend sprookjesachtig in zo’n drukke metropool. Als je ook nog eens van duur shoppen houdt (not my cup of tea, om eerlijk te zijn), dan kun je jouw hart er ook nog eens ophalen. Het is niet verwonderlijk dat de ruime boulevard ook gelijk het duurste winkelgebied van Düsseldorf is. Dit stuk van de stad wordt door de locals liefkozend ‘Kö’ genoemd en je vindt hier een aantal bekende high-end modehuizen.

De Kö ligt aan de oostelijke buitenzijde van de Altstadt van Düsseldorf en als je richting het westen loopt, kun je even door de oude stad kuieren. Alhoewel… Zo oud is de oude stad niet meer… Door de eeuwenoude strijd tussen Düsseldorf en Keulen, diverse oorlogen en bombardementen van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er weinig oude gebouwen meer over in Düsseldorf. Het Rathaus, de Ratinger Tor en enkele gerestaureerde façades van de oude huisjes zijn erg leuk om te zien en herinneren aan de rijke geschiedenis van een van de meest welvarendste steden in Duitsland.

Geschiedenis van Düsseldorf

Want die geschiedenis is bewogen. Düsseldorf komt men voor het eerst op schrift tegen in het jaar 1135. In die tijd lag iets ten noorden van Düsseldorf het stadje Kaiserwerth, dat in die tijd een belangrijke plaats voor de scheepvaart was. Vanuit de post dat nu Düsseldorf is hielden de soldaten de scheepvaart op de Rijn in de gaten. In 1186 kwam Düsseldorf onder het gezag te staan van graaf Adolf van Berg. Door zijn invloed kreeg Düsseldorf in 1288 stadsrechten. De aartsbisschop in Keulen was het daar niet mee eens en vooraf heeft er een bloedige strijd plaatsgevonden tussen de aartsbisschop van Keulen en het Hertogdom Berg (waar Düsseldorf deel van uitmaakte). Het hoogtepunt van de strijd was de slag van Woeringen, die in een nederlaag eindigde voor de aartsbisschop. Het plantte ook het zaadje voor de eeuwenoude rivaliteit tussen de twee steden Düsseldorf en Köln, die zelfs tot op de dag van vandaag (ludiek) door loopt.

In 1609 belegerden de Spanjaarden de stad en werd deze uiteindelijk ingenomen door de Spaanse generaal Spinola. Spinola bleef tot 1614 de keizerlijke commissaris van de Spanjaarden, maar in dat jaar kwam Düsseldorf in handen van het huis Palts-Neuburg. De stad werd de hoofdverblijfplaats van de keurvorst Johan Willem van de Palts. Onder zijn leiding maakte de stad maakte in deze periode een grote bloei door; Er werden kastelen gebouwd en de vorst en zijn opvolgers legden kunstverzamelingen aan.

Maar Düsseldorf was ook het middelpunt van oorlogen, zoals de Zevenjarige Oorlog in 1757 (toen de Fransen de stad innamen) en de bezetting van Düsseldorf door België en Frankrijk, waar in 1925 een einde aan kwam. Toen de nazi’s in de jaren ’30 de macht overnamen, was Düsseldorf ook de eerste stad waar boekenverbrandingen plaatsvonden. Er gingen onder andere boeken verloren van Heinrich Heine en Erich Kästner. Op 10 november 1938 vond de Kristalnacht plaats. De synagogen in de Kasernenstrasse en in Benrath werden verwoest en duizenden Joden werden vervolgd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad ook doelwit van geallieerde bombardementen, waardoor uiteindelijk de halve stad in puin lag en 5.000 mensen hun leven verloren. In 1946 werd Düsseldorf uitgeroepen tot de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De wederopbouw van de stad ging na de Tweede Wereldoorlog in een zeer rap tempo.

En dat gebrek aan echte oude gebouwen is wel jammer. Je merkt dat veel gebouwen gerestaureerd zijn, maar de stad mist toch wel een eeuwenoude ziel die je tastbaar kunt zien. Je kunt in Düsseldorf ook andere leuke dingen doen… Zoals een lekkere wandeltocht langs de Rijnpromenade, of in een van de vele barretjes een drankje en hapje doen. Na een hoop wandelingen en indrukken, besloot ik dat laatste eens te doen. En aapjes kijken terwijl je aan het eten bent, is ook leuk. Maar het centrum heb je snel gezien, en er zijn meer interessante dingen in Düsseldorf.

Medienhafen, prachtig Düsseldorf

Tijd om maar eens het stadscentrum te verlaten en naar een ander leuk gebied in Düsseldorf te gaan: De Medienhafen, dat net ten zuiden van de Altstadt van Düsseldorf ligt. Het gebied was ooit het kloppend economisch hart van Düsseldorf, waar de schepen hun waar losten en inlaadden. Nadat het Düsseldorfse bedrijf Mannesmann (dat later in de mobiele telefonie stapte en werd overgenomen door Vodafone) stopte met de productie in Düsseldorf, verloor de haven grotendeels haar functie. De stad Düsseldorf besloot door te pakken en er het grootste urban redevelopment project in Düsseldorf van te maken. Düsseldorf gaf daarbij internationaal befaamde architecten, zoals Frank Gehry, David Chipperfield, Joe Coenen, Steven Holl en Claude Vascon, de vrije hand. De simpele opdracht: Maak er iets moois en indrukwekkend van. Ik moet zeggen, dat hebben de heren gedaan, alhoewel ze niet echt aandacht hebben besteed aan het makkelijk parkeren van je wagen. Als je het gebied bezoekt, neem dan lekker het openbaar vervoer en het bespaart je een hoop ergernis.

Maar als je dan toch je auto hebt geparkeerd, dan kun je eens lekker rondlopen door het oude havengebied. Ik kwam met zonsondergang in het gebied aan en dat maakte het sfeertje extra speciaal: De oranje en rode lucht gaf een volle gloed op de hoge Rheinturm en de promenades langs de oude kades waren daardoor extra gezellig. Als je dan toch slentert, dan kan ik je aanbevelen een drankje op het terras bij de Meerbar te doen. Je hebt dan een prachtig uitzicht op het Neuer Zollhoff, een set van drie gebouwen met een bijzondere stijl. De Meerbar zit zelf in een van die gebouwen, maar het terras biedt een blik op het bizarste gebouw, dat helemaal vanuit aluminium lijkt gebouwd te zijn en wel erg bijzondere en rare curves heeft. Iets verderop ligt het strakke Grand Bateau, dat ook wel aardig is en in de vorm van een schip is gebouwd. Via een loopbrug kun je richting het Hyatt Regency lopen, vanwaar je een leuk uitzicht op het bijzondere gebouw Colorium hebt. Als je van architectonische hoogstandjes en bijzondere gebouwen houdt, dan is de Medienhafen een lust voor het oog.

Maar het meest prachtige uitzicht komt wanneer je jezelf omdraait om terug te lopen. De Rheinturm steekt dan met zijn 240 meter hoogte prachtig af tegen alle mooie lichtjes en belichting in de Medienhafen. Vooral tijdens het Blue Hour, het uurtje net na zonsondergang, levert het prachtige uitzichten en foto’s op. En als je dan nog niet genoeg van Düsseldorf hebt, dan kun je altijd nog Flingern opzoeken…

Flingern

Het gebied dat ten oosten van de Altstadt ligt, staat rond 1200 bekend onder deze naam. Tijdens de industriële revolutie was het een gebied waar veel arbeiders woonden, de voetbalclub Fortuna Düsseldorf heeft er zijn roots. Het is dus een arbeiderswijk, waar best wel wat leuke dingen te zien zijn. Zo heb je rondom de Ackerstrasse erg leuke eettentjes en winkels zitten, waar je even heerlijk kunt zitten en de zelfgemaakte dingen kunt bekijken. Vooral in het noorden van de wijk, waar tegenwoordig de wat meer hippere tentjes zitten, is het leuk vertoeven. Dat is dus exact wat ik de dag erop heb gedaan en al met al mag ik op een leuk bezoekje aan Düsseldorf terugkijken.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer