De culturele workshop is af

Belur

Er zijn van die momenten dat je het kikkerlandje waar je vandaan komt vergelijkt met het land waarin je jezelf bevindt. Die momenten had ik de afgelopen 4 dagen, toen ik druk bezig was met die culturele workshop in elkaar te zetten. Het was moeilijker dan ik had verwacht, want zet maar eens de cultuur waarin je 28 jaar woont summier in verschillende presentaties. Het is me na vier dagen analyseren, selecteren, vertalen, herschrijven en bekijken hoe ik de dingen moet brengen eindelijk gelukt. Het zaakje ligt nu bij Sumeet (die 3 jaar in Nederland heeft gewoond) en morgen heb ik zijn feedback in mijn inbox.

Zoals ik al aangaf, wordt je tijdens zo`n intensieve periode met je neus op de feiten gedrukt. Wij als Nederlanders zijn eigenlijk maar een heel raar volkje met een cultuur die afwijkt. Onze directe manier van communiceren, onze kritische kijk op veel zaken en onze blik op gezag en structuur (of beter: Het ontbreken van deze blik) doen veel culturen enorm verbazen. Belgische vrienden kunnen het beamen, want bij onze zuiderburen wordt een Nederlander stereotype als arrogant gezien.
In India is het niets anders. De directe manier waarop wij communiceren wordt als zeer onbeleefd gezien, de kritische kijk wordt als negatief ervaren (terwijl wij het juist als poging tot verbetering en als punt van intelligentie zien) en het ontbreken van enige vorm van strakke structuur doet de gemiddelde Indiase mens zelfs duizelen. Vorige week had ik bijvoorbeeld een discussie over de politie in India en liet me ontvallen dat het er in Nederland wat anders aan toe gaat. Als een agent mij in mijn ogen onterecht aanpakt, zal ik hem altijd naar het `waarom` vragen. Toen ik dit uitte gingen er een paar ogen wijd open van verbazing, werd er aangegeven dat dit in India ondenkbaar is en dat je direct een afdruk van een gummiknuppel je nek siert.
Maar er zijn nog meer kleine details. Als ik iets zeg tegen een bekende of goede collega en ik knipoog erbij, betekent dat in onze cultuur dat er een geintje gemaakt wordt. Ik deed dit vorige week ook bij een collega, die hevig ontdaan was. Blijkbaar is knipogen enorm onbeleefd, hoe goed je de persoon ook kent.

Wat ook voor veel hilariteit gaat zorgen zijn onze feesten. Hoe ga je aan een Indiase man/vrouw uitleggen wat Sinterklaas is en hoe reageren de mensen het feit dat stoute kinderen slaag van een roe krijgen of in de zak mee naar Spanje worden genomen? Aan de reacties te merken vond men carnaval ook al zo`n raar feest… Ben benieuwd wat men gaat zeggen wanneer ik de historie achter 1 april en de slag om Brielle ga vertellen. Maar hoe ga je uitleggen wat oliebollen precies zijn, waarom kinderen paaseieren zoeken en hoe leg je uit dat er in Nederland in principe niet uitgehuwelijkt wordt (terwijl in 90% van de gevallen dat wel in India gebeurt)?

Daarnaast komt ook een andere uitdaging om de hoek kijken: Moet je alleen positief zijn, of moet je ook de negatieve kanten van Nederland belichten, of de kanten die hier in India als schokkend worden ervaren? Voorbeelden zijn legale prostitutie, het drugsbeleid, euthanasie, het afbraakbeleid van de huidige regering en de problemen met bepaalde bevolkingsgroepen (om het Nederlands politiek-correct te zeggen). Om een goed beeld van een land te krijgen, vind ik dat deze zaken wel aan bod moeten komen, dus ik heb ze ook in de presentatie verwerkt. Ik ben benieuwd wat de reacties zijn tijdens en na afloop van de culturele workshop.

Nu we het over reacties hebben: Ik krijg ook hele leuke reacties van verschillende mensen via mail binnen. Bedankt voor al jullie leuke en positieve feedback! Overigens had Oscar (mijn manager in Nederland) de URL van mijn site in het maandelijkse blad van mijn werkgever gezet. Ik zag het direct in de bezoekersstatistieken, want het aantal bezoekers lag twee dagen lang vele malen hoger dan het gemiddeld dagelijkse bezoek. `Big Brother is watching me` trouwens, maar dan niet actief. Tijdens de uitreiking van het visum stond er in kleine lettertjes dat ik me, bij een visum van 180 dagen of langer, bij Foreign Affairs moest melden en registreren. Drie keer raden wat ik heb gedaan… Juist, op zijn typische Nederlands niets dus. Afgelopen weekend kreeg ik een voorbeeld onder ogen van iemand die daar wat problemen mee had toen hij het land probeerde te verlaten. Morgen ga ik toch maar eens even inventariseren op het werk of ik überhaupt ook problemen kan verwachten, maar gezien de Indiase manier zal dat wel niet het geval zijn.

Na terugkomst heb ik direct een overvolle agenda; Vrijdag de 29e land ik op Schiphol en ik hoop tegen een uur of 11 thuis te zijn. Zaterdag wordt het acclimatiseren (Marleen vertelde me vanochtend dat het in Nederland rond het vriespunt ligt… Brrrr…), bezoekjes aan vrienden brengen en `s avonds is het NAC. Zondag wordt het relaxen en maandag kan ik direct starten met een nieuw project. Het opvolgende weekend begint op donderdag, wanneer we met de vriendengroep Leeuwarden en Heerenveen een lang weekend onveilig gaan maken.

Ten slotte gaat alles op het werkgebied goed. De taken zijn bijna allemaal overgedragen, de mensen werk zelfstandig en werken zelfs boven verwachting goed! Aangezien ik nog wat laatste dingen moet doen voor het werk en ik rond 2300u in bed wil liggen, kap ik er nu meer. Tot zover dit log; Adios!

 

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer