Dagtripje naar Aachen

Aachen

Aachen, de stad die ooit door de Romeinen gesticht is en groot geworden is onder Karel de Grote. Van mijn Limburgse (ex-)collega’s hoor ik veel positieve verhalen over deze stad en aangezien ik vakantie heb: Waarom Aachen niet even met een bezoekje vereren. Dus besloot ik in de auto te stappen en een dagtripje Aachen te doen

Afgelopen maandag vertrok ik in alle vroegte richting de Duitse stad Aken (of Aachen, zoals ik het liever schrijf ;-)). Na mijn auto geparkeerd te hebben, toog ik naar het centrale marktplein en kwam tot mijn grote verrassing een Starbucks tegen. Dus hop, ik naar binnen en een overheerlijke cappuccino besteld.
Terwijl ik van dit lekker bakje zat te genieten, keek ik naar buiten. Starbucks is recht tegenover het Aachener Rathaus gesitueerd en biedt daarmee een prachtig uitzicht op dit raadshuis. Het moet gezegd worden: Het Aachener Rathaus ziet er aan de buitenkant zeer indrukwekkend uit en ik wilde dat eens van binnen zien. Voordat ik daar naar binnen ging, toch even snel bij de medewerkers van Starbucks gevraagd of er een City Mug van Aachen was. Ja, die was er, maar de lading zou pas over twee uur geleverd worden. Kon ik niet over twee uurtjes terugkomen?

Geen probleem, ik wilde toch graag de stad zien en trapte dus af bij het Rathaus. Na 5 Euro entree betaald te hebben, liep ik door een paar kamers op de begane grond. Mooie muurschilderingen, mooi opgezet, maar na een kamertje of 6 stond ik weer bij de ingang. Met de uitdrukking op mijn gezicht “was dat alles?” wees een van de aanwezige dames mij naar een trap. De tocht naar boven gaf me een prachtig uitzicht op de Aachener Dom en verhoogde alleen maar mijn verwachtingen wat ik boven zou zien. Dat was een flinke tegenvaller.

Ik kwam in een ruim opgezette zaal terecht, waar je waarschijnlijk een leuk en grootschalig feestje kunt houden. Meer dan pilaren en flink lawaai van de nodige verbouwingen in die zaal, was er niet. Na even rondgeslenterd te hebben ben ik naar beneden gegaan, waar ik nog wel stuitte op twee zeer mooie muurschilderen. Credo: Bespaar je de 5 Euro, want de binnenkant valt tegen.
Maar goed, de muurschilderingen. Eentje daarvan beeldde de stichting van Aken uit. De Romeinen vielen deze regio binnen en stuitten op enkele warme bronnen. Deze bronnen waren, tussen de koude winters en het in elkaar hakken van wat Germaanse stammen door, een waar genot en al snel kanaliseerden de Romeinen de bronnen en stichtten een nederzetting op de plek waar Aken zich nu bevindt. Na de Volksverhuizing, vestigden de Franken zich in het dal en bleef het enkele honderden jaren stil. Totdat Karel de Grote zijn blik liet vallen op de omgeving Aken en besloot om een van zijn belangrijkste Paleis-Kerk te bouwen op de plaats waar nu de Aachener Dom ligt.

De gunstige geografische en strategische ligging heeft absoluut meegespeeld, maar ook de aanwezigheid van de warme bronnen heeft zeker een rol gespeeld. Karel de Grote bracht, met name in de wintermaanden, veel tijd door in Aachen. Ondanks dat het niet de hoofdstad van het rijk was, bracht Karel de Grote kunstenaars en geleerden samen in Aachen, die voor een groot deel de Christelijke cultuur van de latere Middeleeuwen bepaalden. Aachen was een magneet voor de intellectuelen in zijn samenleving en groeide snel uit tot een stad met proporties.

Dat zie je her en der terug in het straatbeeld. Naast het Rathaus en de Dom zijn er nog diverse oude huizen te bespeuren en zijn er gedeeltes van de oude verdedigingsmuren te zien. Het merendeel is echter door geallieerde bombardementen in puin gelegd. Een van de overblijfselen van de culturele impuls van Karel de Grote is de universiteit van Aachen, waar veelal technische studies gegevens worden. Vooral rondom de universiteitscomplexen is het een wirwar van jonge mensen en ik kan me van harte inbeelden dat het in de cafés op de diverse marktplaatsen erg gezellig kan zijn.

Maar eerste de Dom, dat overigens het eerste Duitse gebouw is dat op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst is gekomen. Als je het ding van een afstand bekijkt, doet het raar en als een allegaartje aan. Het centrum van de Dom is het voormalig Palts van Karel de Grote, waar in de eeuwen daarna diverse uitbreidingen gebouwd zijn. Het is een indrukwekkend gebouw en de binnenkant mag er absoluut wezen. Jammer alleen dat de toegang tot het centrum van de Dom beperkt was en je niet in andere gedeeltes mocht komen (zoals een torenbeklimming).

Na een kleine wandeltocht door Aachen was het tijd om naar huis te gaan. Maar niet zonder de City Mug van Aachen. Ik kwam van een teleurstelling thuis: De City Mugs waren inderdaad gearriveerd, maar de meneer achter de balie van Starbucks had blijkbaar weinig zin om ze te pakken. “Sorry, maar ik ga niet alle zes de kratten na om die mugs voor je te pakken.” Best wel lullig dus. Ik besloot dat het mooi was, ik pakte mijn auto en reed naar huis. Op de terugweg ging ik in gedachten terug naar mijn bezoek en een dubbel gevoel overheerste. Aachen heeft mooie gebouwen, heeft een mooie geschiedenis, maar dat speciale wat sommige andere Duitse steden (zoals Trier) hebben, mis ik toch wel in Aachen. Nee, Aachen kon me niet bekoren en viel me een beetje tegen. Van een stad met een naam als Karel de Grote in de geschiedenisboeken had ik gewoonweg meer verwacht, maar misschien dat een druilerige maandag en lege straten daar ook aan heeft meegeholpen.

 

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer