Beerschot is dood, leve het Grote Geld!
Groot en choquerend nieuws gisteren in het Belgische voetballand: Beerschot werd door de rechter failliet verklaard en bestaat niet meer. Mocht de club een doorstart willen maken, dan moet ze op het allerlaagste niveau in België opnieuw beginnen.
Antwerps burgemeester Bart de Wever is inmiddels druk aan het puzzelen geslagen. Gesteund door een groep investeerders, wil De Wever een Belgische Eerste Klasser overhalen om op de voormalige thuisbasis van Beerschot te gaan spelen. In het hele circus worden clubs als Oostende, Zulte Waregem, Sporting Lokeren en Waasland-Beveren als nieuwe bespelers van Het Kiel genoemd. Het gegoochel om het Grote Geld is begonnen en de vraag is: Welke club laat zich in Antwerpen prostitueren? De Wever en de betreffende investeerders willen koste wat het kost Eerste Klasse voetbal in Antwerpen hebben, sentimenten en geschiedenis mogen daarbij blijkbaar geen rol spelen. Zulte Waregem leek de beste gegadigde.
Zulte Waregem: Fuseren of prostitueren in Antwerpen?
Het lijkt alsof er een bom in het zuiden van West en Oost Vlaanderen ontploft is. De reacties in West Vlaamse Waregem en in het Oost Vlaamse Zulte waren niet van de lucht. Waar de fans zondag een groot feest vierden om de historische tweede plaats, heerst nu woede, frustratie en ongeloof. De fans reageerden massaal op het internet en het stadsbestuur van Waregem was zeer verbaasd over het nieuws. Burgemeester Vanryckeghem reageerde heel fel op het verhaal rondom een eventuele verhuis van Essevee (bijnaam Zulte Waregem) naar Antwerpen. “Een verhuis kunnen wij als stadsbestuur niet laten gebeuren. Ook de vele supporters zullen dit absoluut niet tolereren. Voetbal moet een feest blijven. De traditie van Zulte Waregem kan je niet zomaar in je valies steken en ermee vertrekken. De club mag niet kapot gaan aan platte commercie”. Toch blijft ongeloof heersen. Vanryckeghem haalt nog eens flink uit “Maar als die gesprekken om naar Antwerpen te verhuizen toch aan de gang blijken te zijn, is dat de ergste sportieve judasstreek van de eeuw. Zondag sta je op een podium te dansen, nu steek je je fans een mes in de rug en prostitueer je je in Antwerpen. Ik heb er geen begrip voor. Ik ben razend”.
Ondanks dat het nieuws de Belgische voetbalwereld choqueerde, mag het niet als een onverwacht bericht komen. Zulte Waregem directeur Patrick Decuyper gaf eerder dit seizoen aan dat er geen grote financiële doorgroeimogelijkheden bij Zulte Waregem zijn. Decuyper gaf aan dat het stadion flink gemoderniseerd moet worden en zinspeelde al openlijk dat een fusie met KV Kortrijk tot de serieuze mogelijkheden behoort. Ook dat verhaal sloeg toentertijd in als een bom. De klucht van een verhuis naar Antwerpen en een fusie met Kortrijk lijkt een hele goedkope zet van de club om het stadsbestuur van Waregem onder druk te zetten om te investeren in het (nieuwe?) stadion. Toch is er wel degelijk met de stad Antwerpen gesproken. Zulte Waregem speelt volgend seizoen Europees voetbal en het bestuur van Zulte Waregem heeft met Antwerpen gesproken om haar Europese thuiswedstrijden op Het Kiel te spelen. Blijkbaar is tijdens een laatste vergadering door de Stad Antwerpen de vraag op tafel gegooid of Zulte geen interesses had in een permanente verhuis naar Antwerpen. De jeugdafdelingen zouden dan in Waregem blijven, het eerste elftal zou naar Het Kiel verhuizen. Volgens Decuyper is hier geen sprake van. Het voorstel lekte al snel uit en Decuyper en Essevee schrokken echter van de reacties. Tijdens een vandaag belegde persconferentie blijkt dat Zulte Waregem volgend seizoen haar wedstrijden in de Eerste Klasse gewoon in het Regenboogstadion speelt. “We willen dat alle geruchten stoppen“, zegt de club. “Zulte Waregem benadrukt dat het eerste elftal van Essevee volgend seizoen in het Regenboogstadion zal spelen.”. Dat men toch rekening houdt met een verhuizing, blijkt hier wel uit. Een fan tekent op “Het seizoen is kapot. Dit nieuws voelt als een messteek in mijn rug en overschaduwt het mooie seizoen.“
Waasland-Beveren, Sporting Lokeren of Oostende?
De deur lijkt voor Eerste Klasse voetbal dichtgegooid te zijn door Zulte Waregem. Burgemeester Bart de Wever is met zijn investeerders echter verder aan het puzzelen. Twee clubs uit de omgeving werden al prominent genoemd: Sporting Lokeren en Waasland-Beveren. Beide clubs waren er echter heel snel bij om het verhaal onder de mom van “ontzettend groot zever” (Vlaams voor “grote bullshit”) naar het land der fabelen te verwijzen. Oostende (een club die notabene 120 kilometer verderop aan de kust speelt) heeft, voor zover bekend, nog niet op het commercieel gepuzzel gereageerd.
‘De Wever is zoe zot as nen achterdeur’
In Antwerpen zorgt de zet van De Wever voor de nodige hilariteit. In het Antwerpse stadscentrum vang ik een gesprek op tussen enkele gepensioneerde Antwerpenaren, die een verhitte discussie voeren over de verhuis van Zulte Waregem naar het Antwerpse. Ik besluit erbij te gaan zitten, wat me gelijk de commentaren “Wa mot diene Keiiskop hier?” (wat moet die kaaskop hier) oplevert. Die opmerking is eigenlijk het tendens van het gesprek. De Antwerpenaar moet niets van buiten ‘‘t Stad‘ hebben. Of het nu import van de kust is (Oostende), import van de verkeerde kant van de Schelde (Waasland-Beveren), of import vanuit het boerenland (Sporting Lokeren en Zulte Waregem) is. De vijf heren zijn het eens: Antwerp FC is voor hun de club van het stad en De Wever doet er eens goed aan om met die club om tafel te gaan zitten. “Die De Wever is zo zot als een achterdeur”, verklaart een van de mannen in plat Antwerps. Hij bezoekt samen met zijn maten vanaf de jaren ’60 Antwerp en dat blijkt ook wel uit zijn relaas. “The Great Old is de laatste Belgische club die een grote Europese finale heeft gespeeld, het is een club met historie, met stamnummer 1 en uitstraling. Het is een echte Antwerpse club, een slapende reus. Waarom richt De Wever met zijn geld al zijn energie niet op Antwerp FC?”. Een van de mannen valt bij “Ik weet dat wel, Antwerp is eigengereid, uniek en rebels. Daar moeten de hoge heren niks van hebben”. Volgens de mannen ligt er ook nog oud zeer bij enkele schepenen (=wethouders) en is het dus niet meer dan normaal dat Antwerp FC in een verdomhoekje wordt geplaatst. Men is eensgezind: Het stadsbestuur ziet liever import van buitenaf de top in het voetbal bestormen, dan een echte Antwerpse club.
Het hele circus in Antwerpen is raar te noemen. Het lijkt erop dat “The Great Old” gepasseerd wordt. “Te rebels en te volks”, “teveel financiële problemen”, “een bodemloze put”, zo zingt het bij de marketingmannetjes, het stadsbestuur en de excellerende Excel managers. Je zou verwachten dat er een goed lange-termijn-plan uitgewerkt wordt, samen met de club die Antwerp in haar naam, ziel en identiteit meedraagt. Royal Antwerp FC zou daarmee een prachtige boost krijgen en Antwerpen weer op de voetbalkaart kunnen zetten. Helaas lijkt het stadsbestuur en de groep investeerders te kiezen voor het snelle geld en een korte termijn oplossing: Liever een Eerste Klasser van buitenaf, dan Antwerp FC. De Antwerpenaar is echter een trots iemand en het is nog maar te bezien of hij/zij voor “import” vanuit “de kust”, “linkeroever” of “het boerenland” warm loopt. Sowieso kun je de vraag stellen: Wat voor binding heb je met een club die ooit 80 tot 120 kilometer verderop speelde?
In dat opzicht is de uitspraak van de burgemeester van Zulte een prachtige uitsmijter: “Een voetbalclub is geen fabriek die je zo maar van de ene naar de andere kant van het land verplaatst. Een voetbalclub heeft een thuisbasis, met een aanhang, supporters en een entourage. Een voetbalclub heeft een ziel”.
Bovenstaand artikel is gepubliceerd op In De Hekken