4 jaar Gábor Babos

Gábor Babos, foto: Breda Vandaag

Gisteren speelde Babos zijn laatste wedstrijd voor NAC. We doken ons archief eens in en we maakten een overzicht van de 4 seizoenen die Gábor Babos voor NAC speelde. Mocht je zelf nog (persoonlijke) anekdotes hebben over Babos, dan kun je die via de dragermogelijkheid plaatsen!

Het eerste topseizoen van Babos bij NAC

Op 19 juni 2000 bereikte NAC een principe akkoord met ene Gábor Babos, een onbekende Hongaarse doelman van MTK Boedapest. De kritieken in Breda waren toen op dat moment niet van de lucht. Veel NAC-fans konden niet begrijpen dat NAC een onbekende en dure Hongaar aantrok, terwijl NAC met Van Ede, de Vogt en Zoïs al voldoende keepers in huis had.

Toenmalig technisch directeur Jan Rab verklaarde toen dat Gábor Babos een hele grote in Breda kon worden. `We hebben Babos voor de toekomst aangetrokken. Babos is snel op de grond, hij is erg atletisch en hij heeft zeer goede reflexen. Babos behoort in Hongarije tot de absolute top van Hongaarse doelmannen.` Babos arriveerde enkele dagen later in Breda om een krabbel onder zijn contract te zetten, en ging samen met zijn voormalige vrouw op zoek naar een woning in de buurt van Breda. Die vond hij uiteindelijk in Ulvenhout.

Ruim een maand lang was het windstil rondom Babos, totdat NAC haar oefencampagne voor het seizoen 2000/2001 op 15 juli in Zundert begon. Henk ten Cate stelde Babos als doelman op, en de Hongaar kwam voor het eerst voor NAC uit. NAC won die wedstrijd met 0-13, maar Babos had die wedstrijd vrij weinig te doen. Tijdens die wedstrijd kreeg een supporter echter een geniale ingeving: Babos à la Playa, het zou een yell worden die 4 lang bij elke wedstrijd van NAC zou schallen. Ondertussen is de familie Babos zich druk aan het integreren in de Bredase maatschappij. Babos is onmiddellijk Nederlandse lessen gaan volgen, en de basis van de Nederlandse taal gaat hem goed af. Het schijnt dat de woorden `links` en `rechts` hem goed af gaan, maar dat hij met de uitdrukking `tikkie terug` nog wat moeite heeft 😉

De oefenwedstrijd op 7 augustus 2000 tegen Chelsea nam alle scepsis over Gábor Babos weg. In deze wedstrijd liet Gábor Babos iets van zijn kwaliteit zien, de doelman blonk tegenover illustere namen zoals Zola, Melchiot, Desailly, Poyet en Hasselbank uit, maar wist helaas niet te voorkomen dat Chelsea 2 keer wist te scoren. NAC won die wedstrijd echter met 4-2, en heel Breda was het na afloop eens: Ondanks die twee tegendoelpunten hebben we met Babos een hele goeie in huis.

13 dagen na de oefenwedstrijd tegen Chelsea mag Babos zich opmaken voor het echte grote werk: NAC speelt haar eerste duel voor de competitie van 2000/2001 thuis tegen rkc. NAC was eigenlijk gedoemd te verliezen, want rkc is angstgegner nummer 1 voor NAC, en NAC heeft de traditie om openingswedstrijden steevast te verliezen. De Bredase ploeg bood echter goed partij en had een paar goede kansen om op voorsprong te komen. De waalwijkers kwamen er met de counter enkele malen zeer gevaarlijk uit, maar goed keeperswerk van Babos wist erger te voorkomen. De Hongaarse doelman kon in de 81e minuut echter niet voorkomen dat van dinteren met een keihard schot het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde. NAC verloor met 0-1.

In de eerste helft van de competitie moet Babos duidelijk nog wennen aan de Nederlandse competitie, maar de doelman laat zien dat hij klasse in huis heeft. Hij stopt onder andere strafschoppen van spelers van de graafschap en sc heerenveen en groeit dat seizoen uit tot penaltykiller. Babos maakt in die eerste seizoenshelft ook een hoogtepunt mee: De Hongaar weet samen met zijn teamgenoten van willem ii te winnen, een thuisoverwinning waar menig NAC fan al ruim 30 jaar op zat te wachten. Babos krijgt in die periode van de bondscoach van Hongarije ook diverse uitnodigingen, maar die slaat Babos allemaal af: Hij wil zich op dat moment helemaal richten op NAC.

Die winter belegt NAC haar trainingskamp in het zonnige Turkije, daar kreeg een fotograaf de wondere ingeving om Babos maar eens op het strand te fotograferen, immers, de yell `Babos à la Playa` was immens populair in het Bredase. Dat leverde onderstaand plaatje op:

De tweede competitiehelft begint, en Babos groeit iedere wedstrijd. De doelman wordt op een gegeven moment zo goed, dat onze vrienden uit rotterdam op 28 februari 2001 voor het eerst interesse tonen in Gábor Babos. De club uit de kuip ziet in Babos de ideale opvolger van dudek, die aan het einde van dat seizoen waarschijnlijk zou vertrekken bij feyenoord. Ook Anderlecht en Arsenal scharen zich in het rijtje dat geïnteresseerd is in Gábor Babos.

Babos laat zich echter niet van de wijs brengen en keept magistraal door zoals hij eigenlijk het hele seizoen al deed. De geruchten worden echter sterker en sterker en het ziet er naar uit dat Babos NAC zal verlaten. De laatste thuiswedstrijd tegen Sparta is voor Babos een erg emotionele. Twintig minuten lang rollen van de tribunes de smeekbedes af om bij NAC te blijven en het fanatieke deel van het publiek zingt Gábor Babos onverminderd toe. De Hongaar neemt voor de B-Side in tranen afscheid van dat gedeelte van de fanatieke NAC-supporterschare.

Enkele dagen later krijgt NAC een enorme klap te verwerken. Ferry van Vliet komt, samen met zijn vriendin Fiona van Roozendaal, om bij een tragisch auto ongeluk. De bom slaat bij iedereen in die tot de NAC familie behoort. De laatste uitwedstrijd tegen de graafschap wordt verplaatst en iedereen wat NAC is, blijft verdoofd achter. Op dat moment blijkt hoe hecht de NAC-familie is.

Na de crematie van Ferry en Fiona speelt NAC in doetinchem tegen de graafschap. De Achterhoekers hebben aan 1 punt genoeg om degradatie te ontlopen en spelen uiteindelijk met 1-1 tegen NAC gelijk. Het gelijke spel doet er voor NAC niet toe, iedereen is in zijn of haar gedachte bij Ferry van Vliet. Supporters van de graafschap brengen een indrukwekkend eerbetoon aan de NAC-supporters en Ferry van Vliet, terwijl spelers huilend in elkaars armen storten. Gelukkig staat de zomerstop voor de deur, waarin iedere speler voor zichzelf dit enorme verlies kan verwerken.

De bijna overgang naar Feyenoord

Babos gebruikt die zomerstop daar ook voor. Hij gaat voor enkele weken terug naar Hongarije en laat de boel even voor wat het is. Ondertussen zwellen de geruchten weer aan. De doelman van feyenoord (dudek) zou over kunnen stappen naar arsenal, en feyenoord wil maar 1 doelman als opvolger van de Pool: Gábor Babos. De rotterdammers laten echter weten dat men maar tot een bepaalde maximum willen gaan. Tot een overgang van dudek naar Londen komt het echter niet, en Babos blijft `gewoon` bij NAC.

Gábor Babos meldt zich dus aan het begin van dat seizoen weer bij NAC, speelt diverse oefenwedstrijden en maakt zich op voor het tweede seizoen bij de Bredase Trots. Op 28 en 29 augustus loopt de spanning in Breda hoog op. Dudek heeft zijn transfer naar Engeland en feyenoord gaat druk in conclaaf met NAC om Babos over te nemen. Eerst vindt feyenoord de vraagprijs van NAC veel te hoog, maar uiteindelijk gaan beide clubs akkoord met een transfersom die rond de 9 miljoen gulden ligt. Toenmalig directeur roelant oltmans koppelt de uitkomst van de onderhandelingen met feyenoord terug naar de Raad van Toezicht, en die gaan akkoord met de 9 miljoen. De vooruitzichten zien er voor Babos erg goed uit: Hij kan bij feyenoord een 5-jarig contract tekenen, met een topsalaris.

Op de ochtend van 29 augustus komt er vanuit het rotterdamse onverwacht nieuws: de feyenoorders zien af van een transfer van Babos en men richt zich nu op zoetebier. Achteraf blijkt dat de NAC directie buiten de afspraken en iedereen om bij van den herik enkele miljoenen meer geëist had, waarna feyenoord de transfer afkapte. In een persoonlijk gesprek met Babos laat feyenoord schijnbaar weten dat het de Hongaarse doelman absoluut wil hebben, nu, of over enkele jaren. De overgang van Babos naar de club uit zuid lijkt beklonken. Sportief gaat het dat seizoen erg goed met NAC. De club mist op een haar na Europees voetbal, en Babos speelt enkele zeer goede wedstrijden.

Het behalen van Europees voetbal

Ondanks dat NAC naast alles misgrijpt, gaat de trots uit Breda toch Europa in. NAC schrijft zich in voor de Intertotocompetitie en speelt daarin twee wedstrijden tegen het arrogante en irritante Franse troyes. In Breda speelt NAC met 1-1 gelijk, waarna een week later de uitwedstrijd in auxerre op het programma staat. 1200 NAC-fans reizen naar Frankrijk af, en zien NAC met 0-0 gelijkspelen. Voor Babos en de zijnen geen Europees avontuur, maar wel een ervaring rijker.

Babos maakt in Breda overigens een enorm zwaar seizoen mee: NAC staat aan de financiële afgrond, en de club lijkt niet lang meer te leven te hebben. De onzekerheid slaat ook over op de groep, en die groeit in deze zware tijden naar elkaar toe. Opmerkelijk haalt NAC in deze donkere dagen goede resultaten, waardoor de rust rondom NAC blijft. Nadat NAC door de gemeente Breda gered is, komt de opgebouwde spanning er bij de spelers uit, maar beginnen de resultaten ook tegen te vallen. 5 wedstrijden voor het einde van de competitie lijkt NAC nergens meer om mee te doen, maar dankzij 5 overwinningen haalt NAC in Roosendaal Europees voetbal. De droom van Babos is uitgekomen: Hij heeft Europees voetbal met NAC behaald!

Breda maakt zich op voor een Europees avontuur, maar het is onzeker of Babos daar deel van uitmaakt. Na afloop van het seizoen ligt er voor Gábor Babos bij fenerbache namelijk een erg lucratief contract klaar. De Hongaar maakt in zijn privéleven echter zware tijden door (onder andere een echtscheiding), en hij heeft op dat moment geen zin in naar Turkije.

Een net niet seizoen

Dus weer maakt Gábor Babos zich op voor een seizoen in Breda. Babos laat in de voorbereiding al weten dat het zijn laatste seizoen in Breda zal zijn. NAC probeert nog wel het contract met Babos te verlengen, maar de Hongaar wil hogerop. In de winterstop geeft Babos dan eindelijk duidelijkheid over zijn toekomst: Hij zal transfervrij naar Rotterdam verkassen.

Babos heeft zich voorgenomen om nog 1 keer te schitteren in Breda. Hij wil een zo`n lang mogelijk Europees avontuur met NAC meemaken, en hij wil in de competitie hoge ogen gooien. NAC wordt in de UEFA Cup gekoppeld aan Newcastle United, en NAC mag zich opmaken om eerst de uitwedstrijd in Newcastle te spelen. Het is een hoogtepunt op zich, 3500 NAC-fanaten reizen hun club achterna. Heel Newcastle staat met open mond te kijken naar de Yellow Army die de stad overspoelt. Op 24 september maakt Gábor Babos zijn debuut voor NAC in Europa. Het wordt voor de Hongaar echter een grote deceptie. Newcastle troeft NAC af en Babos mag 5 keer de bal uit zijn doel pakken.

Enkele weken later speelt NAC de returnmatch in Breda. Babos is erop gebrand om zo weinig mogelijk ballen door te laten. De Hongaar speelt goed, maar in de 35e minuut slaat het noodlot voor hem toe. Bij een actie met bramble breekt Babos zijn ellepijp, waardoor hij enkele maanden uitgeschakeld is.
Na de winterstop maakt Babos zijn rentree weer in de hoofdmacht van NAC. NAC staat op dat moment in de kwartfinale van de beker tegen psv, en weet daar met 0-1 te winnen. NAC wordt in de halve finale gekoppeld aan fc twente, en 800 NAC-fans reizen NAC achterna. NAC verliest in Enschede na penalty`s, en Babos weet geen enkele strafschop tegen te houden. De klap komt hard aan, want iedereen droomde in Breda van de finale.

NAC doet om niets meer mee en speelt het seizoen voor de eer en de premie`s uit. Op 16 mei 2004 is het dan zover: Babos speelt zijn laatste wedstrijd voor NAC tegen rkc, frappant, want tegen rkc debuteerde de Hongaarse doelman in 2000 op het hoogste niveau. De cirkel is rond, tegen 16.00 uur wordt de populaire Hongaarse vervangen door Arno van Zwam, en verlaat hij voor de laatste keer in zijn loopbaan in een NAC shirt het hoofdveld van het Rat Verleghstadion.

Na afloop neemt Babos in de Beatrix afscheid van de supporters. Van de Supportersraad en De Rat krijgt de Hongaar enkele NAC attributen mee en hij richt nog een persoonlijk woord tot de NAC-fans. Tijdens zijn speech moet Gábor Babos zijn tranen bedwingen wanneer hij afscheid neemt van de NAC-supporters. `Jullie zijn geweldige supporters, een van de beste supporters die ik ooit heb meegemaakt. Blijf jullie club steunen zoals jullie dat hebben gedaan, het is enorm belangrijk voor de spelers.`

Mooie woorden van een doelman die zich tot de beste doelmannen in de NAC-historie mag rekenen. Babos, bedankt voor alles!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer