Weekend Metz, Trier en Luxemburg

Metz

Enkele weken geleden realiseerde ik me ineens dat het wel erg lang geleden was dat ik een lekker lang weekendje er tussenuit was gegaan. Dus wat doe je? Je slaat aan het plannen en je besluit om enkele weken geleden eens lekker de Ardennen, Metz, Luxemburg en Trier in te duiken. De historische en culturele hoogstandjes in deze regio leverden leuke verhalen en leuke plaatjes op.

Foto’s van Metz tref je via Foto’s -> Europa -> Frankrijk – Metz aan.
Foto’s van Trier tref je via Foto’s -> Europa -> Duitsland -> Trier aan.

Na mijn werk vertrok ik op donderdag (enkele weken geleden) naar de buurt van Bastogne. Even lekker wat kennissen opzoeken, in een vertrouwd hotel overnachten en genieten van de natuur en het boerenland om me heen. Vooral het hotel is een klein pareltje; Het wordt bestierd door een 73-jarige vrouw, die een passie heeft voor koken en het de gasten naar hun zin wil maken. Is wel iets anders dan de standaard blokkendozen van de grote hotelketens.

Na een heerlijke nacht geslapen te hebben en een heerlijk Frans ontbijt te hebben gegeten, toog ik richting mijn volgende bestemming: Metz in Frankrijk. Metz is een stad van een kleine 3000 jaar oud en kent een enorm rijke geschiedenis. De stad werd drie millennia geleden door de Galliërs gesticht en viel in handen van de Romeinen. Omdat de stad op een groot aantal handelsroutes over het land en over het water lag, werd Metz een stad van allure; In de tweede eeuw woonden een kleine 40.000 mensen in Metz. Een ideale uitvalsbasis om het Christendom te verspreiden, zo dachten de Christenen. Metz was een van de eerste gebieden die in Noord Europa tot het Christendom werden bekeerd. Dat ging niet zonder slag of stoot; De eerste bisschop van Metz, de heilige Clementus, moest volgens de legende eerst even een draak verslaan. Die draak terroriseerde de omgeving en de bewoners van de streek wilden maar al te graag Christen worden, als Clementus de draak een kopje kleiner zou maken. Zo geschiedde. De draak werd verslagen en Metz was een Christelijke stad. De sraak komt trouwens nog steeds voor in het stadswapen van Metz en de lokale voetbalclub FC Metz draagt de bijnaam De Draken. In de eeuwen die daarop volgden, kwam Metz in handen van verschillende heersers en in ieder koninkrijk en keizerrijk speelde het een belangrijke rol. Het is dus een rijke stad, waar ik mijn hoop op een leuk dagje weg had gevestigd.
En dat kwam niet bedrogen uit. Metz heeft een vrij compact stadscentrum, waar je met een kilometertje of 8 lopen alles kunt zien. Tussen alle historische bouwwerken door heb je zat ruimte om een leuk winkeltje, of een leuk café binnen te lopen. Voor ieder wat wils dus. Mijn tocht begon lekker relaxed: Kopje espresso, even aapjes kijken en vervolgens door naar de imposante Cathédrale Saint-Etienne. De kathedraal is ergens in 1220 gebouwd en men heeft er enkele eeuwen over gedaan. Als je door het bouwwerk heenloopt en je ogen de koste geeft, dan kun je jezelf haast niet voorstellen dat dit bouwwerk er al eeuwen staat. Hoge gewelven, prachtige beelden en imposant toneelspel in de kleurrijke glas-in-lood ramen benamen mij in ieder geval mijn adem. Via de kathedraal ben ik vervolgens naar de oorspronkelijke locatie van Metz gelopen; Een heuvel waarop de Galliërs 3000 jaar geleden hun nederzetting bouwden. Via Temple Neuf (een kerkje) en de achterliggende wijken, was ik 4 uur later en na een leuke tocht bij mijn auto.

Dat was eigenlijk de start voor een verder relaxt weekendje weg. Het hotel dat ik had geboekt had allerlei spa-voorzieningen, lag op een steenworp afstand van Luxemburg en Trier en lag ook nog eens midden in de prachtige natuur. De dagen daarop heb ik Trier bezocht, Luxemburg onveilig gemaakt en van de nodige spa-faciliteiten gebruik gemaakt. Al met al een actieve, relaxte en mooie vakantie, vol met natuur en cultuur. De volgende bestemming? Twee weken een roadtrip door Zuid-Engeland, die me onder andere langs de Jurassic Coast, Stonehenge, Bath, Cambridge en de Glastonbury Tor gaat voeren. Ik kijk er nu al weer naar uit!

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer