Verhitte sfeer bij Roda JC – SC Heerenveen

Roda JC - SC Heerenveen

Rondom me heen is een een heksenketel. Sjaele wiekser! schreeuwt een fanatieke Roda JC fan, met schuim op zijn mond, het naast me uit. Kloeëtzak! hoor ik achter me. Het is net voor de rust en de vlam slaat nu echt in de pan. Een kleine 10 minuten geleden heeft scheidsrechter Nijhuis Ajagun een rode kaart gegeven en nu mag Kum na zijn tweede gele kaart het veld ruimen. Daar, midden op het veld, omringd door Roda spelers, staat de man in het zwart. De man waar iedereen met een Roda hart een hartig woordje zou willen spreken. Met alle grachten, hekken en potentiële stadionverboden lukt dat niet. Dus worden er massale spreekkoren richting Nijhuis gezongen, om het ongenoegen te blijken.

Aj, aj. Dat wordt een flinke boete“, verzucht een jonge Roda fanatiekeling tijdens de rust. Datzelfde verwacht het bestuur van Roda ook, want ineens komt een delegatie naar de West Side lopen en Roda JC directeur Collard maant de supporters te stoppen met de spreekkoren. Het zorgt eerst voor een hoop gejoel en geschreeuw. Als Collard laat blijken dat het Nijhuis menens is om de wedstrijd in de tweede helft te staken, slaat het besef toe dat het misschien weleens niet zo handig kan zijn. “Dan maar cynisme!“, en in de tweede helft krijgt Nijhuis bij iedere beslissing een cynisch applaus over zich heen.

Aan de andere kant, in het uitvak, vermaken de fans van SC Heerenveen zich. Ze hebben er die dag 300 kilometer op zitten en de 300 kilometer terug naar huis gaat toch even wat makkelijker met een overwinning op zak. De 0-1 werd al uitbundig gevierd, maar als Heerenveen nog eens twee doelpunten scoort, gaan de Friezen compleet uit hun dak. De overwinning wordt na de wedstrijd In De Hekken gevierd. De politie en de stewards van Roda nemen alvast het zekere voor het onzekere en grendelen het hoofdgebouw af. Terwijl de Friese fans hun urenlange thuisreis beginnen, bespreken de fanatieke Roda fans een stukje verderop de nederlaag -met een biertje- gemoedelijk na.