In dit gedeelte tref je praktische tips en informatie en handige tips aan, die je eventueel kunnen helpen in je voorbereiding op een reis naar China en Tibet. Daarnaast tref je ook enkele handige tips per grote steden aan die ik heb bezocht. Alle informatie is gebasseerd op de periode dat ik in China en Tibet verbleef.
Visum en douane Het regelen van een visum kun je op twee manieren doen: Zelf of via een derde partij. Hou er rekening mee dat je voor China een uitnodiging nodig hebt om een visum aan te kunnen vragen en dat je voor Tibet bepaalde permit's moet aanschaffen. Ik laat mijn visum en toebehoren door het Visumbureau uit Amsterdam regelen; Ik heb er tot nu toe alleen maar goede ervaringen mee gehad. Let er wel op dat je paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn na terugkomst in Nederland. Ik vloog van Amsterdam naar Hong Kong. De controle op de luchthaven van Hong Kong was erg losjes en ik kon zonder enig probleem doorlopen. Enkele dagen later reisde ik van Hong kong naar de binnenlanden van China en je merkt dat de controle dan strenger is: Bepaalde souveniers mag je inleveren, fruit en vlees mogen niet geïmporteerd worden en de controle op "blanken" is strenger. Ruim een maand later vertrok ik vanuit Beijing; ook daar vond ik de controle losjes.
Geldzaken De Chinese munt is de Yuan met coupures van 100,50,10,5,2 en 1 yuan. Er bestaan munten van 1 yuan, 5 jiao en 1 jiao, 5 fen 2 fen en 1 fen. 1 yuan is 10 jiao en 1 jiao is 10 fen. In iedere grote en middelgrote Chinese stad kun je pinnen met je giropas en bankpas. De Bank of China en de China Industrial Bank accepteren pinpassen voorzien van een Maestro/Cirrus-logo. 10 Yuan is ongeveer 1 Euro. Voor deze reis had ik qua uitgaven 8000 Yuan begroot. Uiteindelijk heb ik er "slechts" 5000 uitgegeven.
Hotels en vervoer Tijdens de reis heb ik veelal in goede hotels gezeten, met stromend water en geen stroomhaperingen; een ware meevaller voor me. Alleen in twee stadjes in Tibet hadden we in het hotel geen stroom en koud water. Tijdens het verblijf in de guesthouse nabij Yuangshou hadden we ook stroom en stromend heet water. Het vervoer was goed te noemen; De sleepers (treinen) zijn wel iets te smal. De vliegtuigen waren zeer OK en in het meeste gevallen waren de bussen dat ook. Houd er wel rekening mee dat de beenruimte in de bussen in Tibet zeer klein zijn.
Eten en drinken Om een of andere reden kan ik niet goed tegen de combinatie van Oosters eten en warmte. Als gevolg daarvan heb ik een maand lang aan de diarree gestaan en ben ik halverwege de reis noodgedwongen op Westers eten overgestapt. Zowel in Tibet als in Xi'an en Beijing heb je voortreffelijke Westerse restaurants, die tegen een scherpe prijs een goede maaltijd aanbieden. Indien je lichaam tegen de eerder genoemde combinatie kan, eet dan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water). Het drinken uit de kraan is af te raden; de waterzuivering is er niet zo goed als in Nederland. In iedere supermarkt is water uit een fles te krijgen. Mocht er geen supermarkt zijn, dan kun je je altijd wenden tot de straatverkopers. Controleer wel eerst of de dopring goed aansluit op de dop en niet verbroken is. Het water dat ik het meester dronk was een merk waarin het woord "Spring" voorkomt; Een flesje met een rood en groen etiket. De andere flessen bevatten water met een chloorsmaakje. Drink overigens -bij tropische warmte- minimaal 5 flesjes per dag om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen.
Kleding Vantevoren had ik rekening gehouden met elk soort weer: Van extreem warm en zonnig tot kou en regen. In Tibet heb je -buiten de stede- 's avonds warme kleding nodig, overdag heb je genoeg aan luchtige kleding. In Dali heb ik regen gehad, dus daar kwam mijn regen-suit goed van pas. In de overige delen was het tropisch warm. Ik heb luchtige kleding, afritsbroeken, regenkleding en een stevige broek met trui meegenomen. Ik heb zelfs mijn hemden en bepaalde T-Shirts achter moeten laten omdat ze teveel zweet opnamen. Het credo is om shirts mee te nemen die vocht snel afvoeren en luchtig zijn.
Accessoires Bij gebrek aan een betere naam. Ik heb onder andere een teek-pen, Deet, zonnebrandcreme, spierversoepelaars, een hoed en anti diarree pillen meegenomen.
Hoogteziekte Gekopieerd van de site van Anton Mureau: Een verschijnsel waar je zeker rekening mee moet houden is hoogteziekte. De reis is goed opgebouwd zodat je behoorlijk goed aan de hoogte zult wennen. Toch zul je af en toe ritten meemaken waarbij hoge passen worden gepasseerd, tot 5400 meter. Veel drinken is het belangrijkste advies. Dat schijnt de beste methode te zijn om hoogteziekte te voorkomen. Het betekent veel plaspauzes onderweg maar dat is beter dan hoogteziekte. Via ademhaling verliest een mens veel vocht (ongemerkt) en op de grotere hoogten is de lucht ijler en droger en de ademhaling automatisch sneller. Meer vochtverlies dus. Vandaar veel drinken. In onze groep hebben opvallend weinig mensen last van de hoogte gehad. Met last bedoel ik dan echt problemen zoals ernstige hoofdpijnen, misselijkheid en ademnood. Natuurlijk merkt iedereen het wanneer je op zulke hoogten verblijft. Even snel met alle bagage de trap op stormen is er echt niet bij. Ook als je gaat wandelen, in de stad of de natuur, zul je het zeker merken. Rustig aan (slowly, slowly) en veel drinken dus, dat is het devies. Naarmate de reis vordert en je beter aan de hoogten gewend raakt zul je merken dat je minder hoeft te drinken en zeker het gewone wandelen beter zal gaan. Het lichaam past zich na verloop van tijd namelijk aan de hoogten aan.
Internet, telefoon en post In iedere stad kun je internetten voor een bedrag dat tussen de 2 Yuan en 8 Yean per uur ligt. In hotels betaal je aanzienlijk meer; tarieven van 20 Yuan per kwartier komen voor. Neem wel je legitimatiebewijs mee naar een internetcafé; mij is het enkele keren overkomen dat ik dit moest laten zien voordat ik achter de computer plaats mocht nemen. De telefoonverbindingen vanuit China naar Nederland zijn goed, alleen in Tibet was er ruis op de lijn. Mobiel bellen is in China goedkoop en erg goed; Groepsgenoten hadden overal bereik. Mocht je mobiel bereikbaar willen zijn, neem dan een prepaidkaart van China Mobile en waardeer die tijdens je reis op; Dit bespaart aanzienlijk op de kosten wanneer je met een Nederlands mobiel nummer naar het buitenland belt. De post van China naar Nederland is redelijk snel: Ansichtkaarten uit Xi'an en Beijing waren binnen twee weken op het adres van bestemming. Vanuit Tibet duurde het 3.5 week.
Vragen? Mocht je nog vragen hebbem schroom niet om ze te stellen via mail of in het gastenboek!
Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer