Pärnu: Oude Hanzestad met prachtige stranden

Skyline Pärrnu beach, source: Wikipedia Commons

Witte stranden, mooie boulevards, een compact stadscentrum en een prettige sfeer: Het Estse stadje Pärnu heeft het allemaal. De voormalig Hanze stad ligt aan de zee en kent een rijke historie. Onze roadtrip door de Baltische Staten kende zijn vervolg in deze stad en tot nu toe hebben we daar helemaal geen spijt van.

Maandagavond kwamen we in Pärnu aan en zagen we al het een en ander van deze kustplaats. Nadat we in ons AirBNB appartement waren ingechecked (wat ontzettend mooi n ruim is), gingen we met ons reisgezelschap bij het Italiaanse restaurant Steffani eten. Volgens onze Estse reisgenote was het niet zomar een restaurant… Nee, het is het beste Italiaanse restaurant van Estland. Dat hebben we inderdaad geweten. De gerechten waren zo heerlijk, dat het water in mijn mond komt als ik eraan terug denk. Toen we klaar waren, bleek dat het restaurant ook zeer populair is. Een rij van een aantal meter werd langzaam aan groter en groter.

Na een goed nachtje slapen en een stevig ontbijt, besloten we in de ochtend het stadje verder te verkennen. Er is verrassend veel bewaard gebleven van de oude tijden. Aan de westzijde van het oude stadscentrum kun je de aarde omwalliing en de oude lunetten nog belopen. Een oude toegangspoort is nog steeds intact en via die kom je ook het centrum in. In datzelfde stadscentrum zie je een mooie mix van architectuur: De oude houten huisjes worden afgewisseld met gebouwen van 100 jaar geleden of moderne architectuur. Aan alles blijkt dat ook deze stad een mooie geschiedenis heeft.

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van de stad gaat terug naar 1250, toen de bisschop van Ösel-Wiek het stadje Pernau (Pärnu) stichtte. De handelspost lag ten noorden van het huidige Pärnu en werd in 1600 vernietigd door een tweestrijd met de stad aan de andere kant van de oever: Embeke. Embeke werd in 1265 gesticht, met de bouw van een klein kasteel. Later groeide het stadje uit tot een handelspost de toetrad tot de Hanze. Door haar gunstige ligging, met name omdat het in de winters een ijsvrije haven had, was de stad een gewild doel voor vijandelijke legers. De stad kwam een tijd in handen van de Letten en de Polen, de Zweden probeerden de stad te veroveren en later namen de Russen de stad over. Tijdens de Grote Noordelijke Oorlog werd de Universiteit van Dorpat (Tartu) van 1699-1710 verplaatst naar Pärnu. In 1918 kwam de stad terug in Estse handen, toen Estland onafhankelijkheid uitriep. Net als Tallinn, was er een hele grote groep mensen die Duitse roots hadden.

Tegenwoordig staat Pärnu bekend als de badplaats van Estland. Dat kwam toen in 1838 de eerste bad gelegenheid in de stad werd geopend. De hoogtijddagen van de badplaats kwamen 40 tot 50 jaar later, toen de typische elegante Bad Architectuur zijn intrede deed in de stad en de plaats werd toegevoegd aan de Russische keizerlijke resorts. Het zorgde voor een toestroom van de Russische elite, die Pärnu liefkozend de “Mooie Cinderella van de Baltische Zee”

De stad werd in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de rest van Estland bezet door het Rode Leger en de Duitse bevolking verliet de stad. Duitsland bezette de stad van 1941 tot 1944. Nadien kwam de stad terug in de Russische invloedssfeer, als onderdeel van de Estse Socialistische Sovjetrepubliek 1944-1991. 

Tegenwoordig: Een mooie mix

Tegenwoordig kent Pärnu een mooie mix van bedrijven. De stad kent een goede haven en diverse (internationale) bedrijven zijn er in Pärnu te vinden. De universiteit die in de 17e en 18e eeuw tijdelijk in de stad zat heeft daar momenteel ook nog een branch zitten, die onderwijs aan 1.000 studenten biedt. De stad staat echter bekend als Zomer Hoofdstad van Estland. Haar prachtige witte stranden trekken strandmensen en ieder jaar worden er grootschalige dance festivals georganiseerd, waar grote namen hun beats ten gehore brengen. De befaamde kuuroorden van Pärnu zijn sinds 1840 door de hele Baltische regio bekend en trekken ook veel toeristen. Als je het zo leest, is Pärnu haast een klein paradijs op deze planeet.

Lekker flaneren langs de stranden van Pärnu

In de ochtend hadden we dus een lekkere stadswandeling door Pärnu. Je ziet hier pas dat de stad een mooi verleden heeft, met oude bezienswaardigheden zoals de oude stadsomwalling, oude poorten en oude gebouwen. Na wat boodschappen gedaan te hebben, besloten we terug naar het appartement te gaan om te lunchen. Het appartement heeft een prachtig uitzicht over de rivier, de jachthaven en de skyline van de stad. Terwijl we lekker uitbuikten, maakten we plannen voor het vervolg van onze dag. Die waren het bezoeken van het kunstmuseum van Pärnu, waar zelfs enkele Nederlandse stukken hangen. We vervolgden onze weg naar het strand, waar we lekker over de boulevards en straten flaneerden en lekker met blote voeten door het zand liepen. Na een prachtige en romantische zonsondergang besloten we terug naar het appartement te gaan. Vandaag laten we ons onderdompelen in de lokale Spa Cultuur, waarna we morgen met de bus naar Riga gaan Daar gaan we een mooie sfasluiter van onze vakantie tegemoet!

Foto’s

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer