Op ontdekking in Thanjavur

Thanjavur

“Oef”, verzucht ik. Terwijl de krampen door mijn maag- en darmstreek gaan. Als je door India reist, dan is de zogenaamde Delhi Belly een feit waar iedere reiziger mee van doen krijgt. Goed, in mijn geval was het een kleine opgewekte Delhi Belly, maar het zorgde er wel voor dat ik het bezoek aan een van de grootste attracties van Thanjavur moest overslaan. Liesbeth was zo stoer om alvast wel Thanjavur in te gaan en zich te verwonderen aan de Brihadeswara Tempel

Nadat de rust in mijn maag- en darmstreek er weer was, ben ik diezelfde tempel ook maar eens gaan opzoeken. Als je namelijk Thanjavur bezoekt, dan is deze tempel en het Thanjavur Palace de attractie om te bezoeken. De rest van het kleine, en voor Indiase begrippen gemoedelijk, stadje kun je eigenlijk aan je voorbij laten gaan.

Even naar binnen bij de tempel

De afgelopen dagen heb ik mijn tempeldosis wel gehad en ik besloot niet al te lang bij de tempel stil te blijven staan. Even checken of dat Liesbeth nog in de tempel zat, vervolgens haar daar oppikken en verder.

De binnenkomst bij de tempel was voor mij echt surrealistisch. Terwijl ik door de buitenste poort naar binnen stapte, zag ik een hoop rook uit de tempel opstijgen. Met de voorliggende en achterliggende palmbomen en een ontzettend goed gerestaureerde tempel, was dit een prachtig plaatje. Wat nog echer overweldigend was, waren de trommels en de gezangen uit honderden kelen. Het was een indrukwekkende aanzwengeling van geluid, die zijn hoogtepunt bereikte toen ik een paar minuten daar aanwezig was. En toen, stopte het. Complete stilte. Alsof de mensen in de tempel ineens weg waren. Met open mond en gespitste oren keek en luisterde ik naar het tafereel. Wat indrukwekkend om dat massale aanwezigheid en afwezigheid van geluid mee te mogen maken!

Ik ben daarna even snel de schoenen ruimte ingegaan om te kijken of de schoenen van Liesbeth er nog lagen. Die waren weg, dus op naar de volgende bestemming die we hadden willen bezoeken: Thanjavur Palace.

Thanjavur Palace

Liesbeth kwam ik gelukkig onderweg naar het paleis tegen en na een korte lunch besloten we het paleis maar eens in te duiken.

Het Thanjavur Maratha paleis werd oorspronkelijk gebouwd door de heersers van Thanjavur Nayak koninkrijk. Na de val van dit koninkrijk, diende het paleis als de officiële residentie van de Thanjavur Maratha. Rond 1800 won de Britten aan invloed in het gebied, domineerden zij de handel en lijfden zij het gebied van Thanjavur in. De Marathas bleven echter de macht over het paleis en de omliggende forten behouden. Momenteel wordt het paleis bewoond door de Bhonsle familie.

Het paleis heeft dus verschillende heersers gehad en dat merk je ook aan de diverse bouwstijlen. Als je het Thanjavur Palace vergelijkt met de paleizen uit het noorden, dan heeft het niet de allure van de noordelijke paleizen. Echter, voor zuidelijke begrippen is het een mooi en groot paleis, waar je een paar uurtjes doorheen kunt wandelen.

We begonnen in een van de zijvleugelszzwaar je tegen betaling de hobby’s van een van de koningen kunt bekijken. Hij verzamelde van alles: Postzegels, munten en allerlei andere prullaria. Dat hij Duitse Marken clasificeerde als Nederlandse munten, is hem vergeven.

In een ander stuk van die zijvleugel zie je weer de familiestamboom. Een ander stuk bevat dan weer prachtige tekeningen en illustraties van de reizen die de familie heeft gemaakt.

De Darbar Hall, die bij die zijvleugels ligt, is zeker een mooie aanrader. Met een beetje fantasie zou je het een veredeld troonzaal kunnen noemen, van waaruit de koningen en koninginnen regeerden. De binnenplaats, de hal en de omliggende passages zijn indrukwekkend om in te lopen, al is het maar vanwege de schilderingen aan de muren en op de plaffonds (zie ook de header foto).

De grootste attractie is echter de Courtyard. Vanuit hier kun je een grote beeldenverzameling zien, maar ook de paleistoren beklimmen tot het tweede niveau. Dat geeft weer een ander uitzicht over de stad en de toren.

Terug naar het hotel

Na het paleis besloten we terug naar het hotel te gaan. Voor Indiase begrippen is Thanjavur een rustige en gemoedelijke stad. Wel een stad die je na 1 tot 1.5 dag gehad kunt hebben. We gaan hierna door naar Madurai en onderweg stoppen we bij -alweer- een tempel. Benieuwd wat die tempel en Madurai ons allemaal weer gaan brengen!

En die Delhi Belly? Die ben ik zo goed als kwijt.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer