Interview Roelant Oltmans (2001)

Roelant Oltmans

Aan het begin van het seizoen zou iedereen zijn of haar handen dichtknijpen als NAC op de plaats zou staan waar we nu stonden. We staan keurig in de middenmoot en de vooruitzichten voor volgend seizoen zijn redelijk gunstig. Buiten het veld maakt NAC ook ontwikkelingen door. Zo is men druk bezig met het bouwen van kantoren achter de ere, is men van plan een sporthal van 4500 te gaan bouwen en is men de organisatie flink op poten aan het zetten. De aanbouw van de sporthal en de kantoren gebeurt onder verantwoordelijkheid van NAC Investments. De ontwikkelingen die NAC buiten het veld inslaat lijken veel op de ontwikkelingen die zich rondom Chelsea hebben voorgedaan. In deze laatste Rat van het seizoen 2000/2001 een interview met de hoogste baas bij NAC; Roelant Oltmans

Meneer Oltmans, op het moment van schrijven een keurige plek in de middenmoot. Niet gek voor een promovendus.

Dat klopt, de doelstelling die we uitgesproken hebben, hebben we gelukkig gehaald. We hebben voor deze doelstelling gekozen om overspannen verwachtingen te temperen. Er zijn in het verleden genoeg dingen gebeurd waarmee we ons in de vingers hebben gesneden. We hebben ervoor gekozen om alles geleidelijk aan op te bouwen. Het was op dat moment ook onwaarschijnlijk dat we rond de 8e of 9e plaats zouden gaan spelen. Het jaar ervoor was het voetbal namelijk niet al te denderend geweest en we verwachtten dat de opbouw van het voetbaltechnische veel tijd in beslag zou nemen. We zagen dit seizoen ook als een seizoen om een fundering te leggen voor de komende jaren, waarin we toch naar een bepaalde plaats en een bepaalde begroting willen.

Waar is het volgens u dit seizoen “goed” en “fout” gegaan?

We zullen later deze maand evalueren wat wel goed gegaan is en wat niet goed gegaan is. We gaan ook bekijken wat straks beter kan. Je hebt daarin een organisatorisch aspect, maar ook een technisch aspect. Binnenkort zullen we een evaluatie hebben over het functioneren van het eerste elftal. Het eerste elftal is het uithangbordje van de club. Mensen denken weleens dat wanneer het goed gaat met het eerste elftal, dat de club dan organisatorisch goed in elkaar steekt. Zodra de prestaties tegenvallen, dan heeft ineens het bestuur het gedaan en klopt er helemaal niets meer van. Een onjuiste gedachte. De resultaten van de elftallen bij NAC en de werkzaamheden die we hier achter de schermen verrichten hebben gedeeltelijk wel met elkaar te maken. We zijn namelijk voorwaardenscheppend bezig voor goede prestaties op het veld. Aan de andere kant heeft het ook weer niet direct met elkaar te maken, omdat we geen directe invloed kunnen uitoefenen op de prestaties op het veld. Een trainer bepaalt de opstelling voor de wedstrijd en hoe hij daar met het team naar toeleeft. Op dat soort zaken hebben wij dus totaal geen invloed. Wij worden echter als club in het geheel op die resultaten beoordeeld.

En u bent de hoogste baas bij NAC en er dus verantwoordelijk voor. Wat doet u eigenlijk zoal op een dag?

Wat ik allemaal zoal op een dag doe? Zo’n dag bestaat echt niet alleen uit een bespreking hier en een lunch daar. We proberen in de eerste plaats een grote lijn te bewaken. Daar hebben we een beleid voor geschreven op bijvoorbeeld financieel en organisatorisch gebied. Ik moet er voor zorgen dat dit beleidsplan goed uitgevoerd wordt. Daarnaast moet ik ervoor zorgen dat onderdelen van het beleidsplan goed naar bepaalde mensen overgebracht wordt. Daarbij moet je steeds kijken of we nog op koers zitten die we hebben uitgedacht. Het lijkt allemaal heel erg simpel, maar het is best wel een ingrijpend proces. We hebben vervolgens ook te maken met diverse overlegstructuren bij lokale overheden en in het voetballand zelf. Deze overlegvormen hebben een hele grote invloed op het beleid dat je hebt uitgestippeld. Je moet constant kijken of bepaalde zaken hieruit wel passen in hetgeen wat je hebt uitgestippeld. Ik heb een leidinggevende functie bij NAC en daar zit ook een woordvoerderfunctie aan vast. Deze functie moet je proberen positief naar buiten uit te stralen, want dit heeft mede invloed op een positief imago van NAC. Een positief imago van NAC trekt weer nieuwe supporters aan en ook nieuwe sponsors. Ik houd me nu nog ook eens bezig met een gedeelte sponsors om het maar zo te noemen. Daarnaast heb ik ook nog te maken met veiligheidsbeleid, personeelsbeleid en accommodatiebeleid.. Dit is een kleine opsomming van mijn activiteiten bij NAC, dus mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat ik niets doe. Ik ben gemiddeld per week tussen de 65 en de 80 uur aan NAC kwijt. Er zijn weleens weken dat ik die 80 uur haal.

Dat is best wel veel. Pleegt dit geen aanslag op uw privé-leven? Ik kan me voorstellen dat uw vrouw en kinderen dit niet al te geslaagd vinden. Als u toch zo weinig tijd heeft, waarom bent u dan bij Bloemendaal aan de slag gegaan? Die nevenfunctie heeft u toch het imago van “hockeyman” weer teruggegeven.
Ja, daar heb je gelijk in, dit pleegt een aanslag op mijn gezinssituatie. Toen ik hier ook begon dacht ik dat ik minder uur per week hier zou zijn. Voordat ik de overstap naar NAC maakte was ik gemiddeld 3 maanden per jaar van huis.. Mijn vrouw zag mijn overstap van het hockey naar NAC dus met blije ogen tegemoet. Het is trouwens ook aardig dat je over Bloemendaal begint. Het wordt een beetje heel erg overtrokken hoeveel tijd ik daar mee bezig ben. Het belangrijkste is dat ik Bloemendaal begeleid in mijn vrije tijd. Er gaat dus geen tijd af van mijn werkzaamheden bij NAC. Zodra dit wel gebeurt vind ik dat ik fout bezig ben. Ik kan me daarom ook wel de reacties van bepaalde fans voorstellen. Ik heb daarnaast 4 assistenten bij Bloemendaal lopen, die meer dan 95% van mijn werkzaamheden overnemen. De tijd die ik erin steek is dus ook maar heel beperkt. Ik dien Bloemendaal tijdens Pinksteren te begeleiden. Ten slotte heb ik voor Bloemendaal gekozen omdat ik er een hele goede en fijne tijd heb gehad. Zie het dus als een wederdienst voor die fijne jaren daar. Het is zeer zeker niet de bedoeling dat ik allerlei nevenfuncties erbij ga nemen. NAC is op dit moment voor mij nummer 1 en ik wil er ook helemaal voor gaan. Zodra ik andere activiteiten erbij ga doen die een te grote aanslag plegen, dan bestaat de kans dat ik overspannen thuis kan gaan zitten. Dat lijkt me ook weer niet de bedoeling. Ik heb het niet zo op imago… Wat is imago eigenlijk, dat is iemand een sticker opplakken en zeggen dat een persoon ergens bij behoort. Ik zit hier niet voor mijn eigen persoon, maar ik zit hier voor NAC. Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten. Op basis van mijn kwaliteiten ben ik benaderd om bij NAC een functie uit te oefenen. Deze functie die ik nu heb probeer ik daarom ook naar behoren uit te oefenen. Als je al dit bij elkaar optelt dan zie ik, eerlijk gezegd, het probleem niet. Ik denk zelfs dat fans een positievere houding ten aanzien van dit hebben aangenomen.

U zegt wel dat imago niet zo belangrijk is, maar uw optreden in de landelijke media na afloop van NAC-FC Twente heeft toch flink wat boze gezichten bij bepaalde supporterskernen gezet.

Ja, dat is dan jammer voor die supporters. Ze hebben richting mij ook een aardige vlek neergezet. Ik vind dat er normen en waarden zijn in het leven en dat er in ons huis een aantal regels gelden. We verwachten ook dat mensen zich aan deze regels houden.

U heeft het wel leuk over normen en waarden, maar wat is volgens u dan een norm?

Bijvoorbeeld dat je niet het heilige gras betreedt waarop gevoetbald wordt. Willens en wetens supporters van de tegenpartij die in ons stadion te gast zijn aftuigen. Groeperingen uitsupporters bestormen die naar het stadion onderweg zijn. Wij vinden dat iedereen die in ons stadion een voetbalwedstrijd wil bekijken veilig naar ons stadion moet komen. We krijgen nog steeds signalen van mensen die niet naar ons stadion willen of durven te komen, omdat ze bepaalde dingen gezien of meegemaakt hebben. We krijgen deze signalen niet incidenteel binnen, maar heel erg vaak. Dat lijkt me heel erg ernstig. Ik kan je zo een brief van een paar maanden geleden laten zien waarin een normale PSV-supporter ons schreef dat hij heeft moeten vluchten omdat PSV een doelpunt scoorde. Hij juichte en moest voor zijn leven rennen. Onacceptabel! Dit is een van de voorbeelden die ik je kan aandragen. We mogen wel keiharde fans van NAC zijn en op een hele positieve manier NAC ondersteunen, maar we moeten wel respect voor de tegenstander weten op te brengen. Zonder tegenstanders zou er geen competitie zijn en zou NAC ook geen bestaansrecht hebben. Respect voor elkaar dus. Voor mij is het belangrijk dat ik altijd even in de spiegel kan kijken. Zelf verwachten wat een ander van mij verwacht. Ik zou het niet al te leuk vinden als ik juich wanneer NAC het winnende doelpunt in de Kuip scoort en dat ik door een Feyenoord-supporter word afgemaakt.

We zullen de zaken even scheiden. Het Weslyvlag-verhaal. Wat dacht u toen u die vlag zag?

Ik kan me niet meer precies herinneren wat ik op dat moment dacht. Ik probeerde te kijken wat het was en ik zag dat het de vlag van Wesley was. Ik wist dat deze vlag bij Willem II zoek was en op dat moment bleek dat we eigendommen van anderen ontvreemd hadden. Ik begrijp heel goed dat er een sportieve haat en nijd tussen Breda en Tilburg heerst. Ik vind dat prima en dat is goed zolang het maar bij het positieve blijft en niet naar het negatieve doorslaat. Als ik bij iemand die ik niet mag een televisietoestel ontvreemd, dan heb ik een groot probleem. Maar mensen mogen wel een vlag uit andermans stadion halen? Dit past niet in onze beleving van normen en waarden.

U zegt wel dat mensen geen vlaggen mogen jatten, maar er zijn mensen die wel het Rat Verleghstadion en heel Breda onderkalken. Daar wordt zeker niets tegen gedaan?

Dat is ook onacceptabel. Laten we even duidelijk zijn dat we het management van Willem II daarop ook kei- en keihard hebben aangesproken, waarin we duidelijk hebben gezegd dat dit soort zaken absoluut niet tolereren. Het lijkt alsof er een beeld wordt geschapen dat we heel duidelijk en hard willen zijn naar onze supporters toe en dat andere supporters hier gewoon hun gang kunnen gaan. Zo is het dus absoluut niet! Je hebt wel gelijk door te zeggen dat we op bepaalde momenten in onze communicatie naar supporters toe gebrekkig zijn geweest, een zaak zoals deze hadden we het beste naar buiten moeten brengen. Ik begrijp dat er gevoeligheden op supportersvlak liggen en dat het beter geweest zou zijn om dit naar buiten te brengen.

Maar is NAC verplicht om medewerking te verlenen aan Willem II?

We zijn niet verplicht om medewerking te verlenen aan een club. Zodra justitie echter een paar dagen nadien hier op de stoep staat en de video-opnames van de tribunes opeist, zijn we wel verplicht medewerking te verlenen. We zijn niet verplicht om aan Willem II die beelden af te staan. Maar uiteindelijk is alles met een sisser afgelopen.

Dan NAC-Twente, weer hetzelfde verhaal met de normen en waarden?

We proberen een kader aan te geven waarin duidelijk wordt gemaakt wat wel en wat niet acceptabel is. Als mensen in dat kader blijven dan hebben we, bij een normaal competitieverloop, hier elke 2 weken een feest. Als mensen buiten dat kader komen, dan moeten we helaas maatregelen nemen. Door bepaalde maatregelen maak je jezelf wat minder populair bij bepaalde groeperingen, maar dat is dan jammer. Zoals ik al eerder aangaf zit ik hier niet voor mezelf, maar voor NAC. Als NAC een positieve uitstraling heeft, dan heeft dat natuurlijk invloed. Als je buiten dat kader treedt, dan kan die uitstraling een deuk oplopen. Dan komen we weer terug op de normen en waarden, die in en rondom ons huis gelden. Deze actie van NAC-supporters was puur gericht op het aanvallen van Twente-supporters. Mensen die gekleed zijn als NAC- en Twente-fans en willens en wetens met elkaar op de vuist gaan, dat is onacceptabel. Deze gebeurtenis stond in directe relatie met een voetbalwedstrijd. Mensen waren, herkenbaar als Twente-fans, op weg naar een voetbalwedstrijd. Mensen die dan met die mensen op de vuist gaan willen wij niet in het stadion hebben. Het blijkt ook wel dat de mensen die naar aanleiding van deze dingen zijn opgepakt al jaren bij NAC bekend staan om dit soort zaken. Heel erg spijtig, maar in zo’n situatie moeten we stadionverboden geven. Ik vind het echt niet leuk om onze eigen supporters een stadionverbod te moeten geven, laat dat duidelijk zijn. Maar dit soort zaken heeft invloed op het imago van NAC. Ik kan me niet voorstellen dat als jij een supporter bent dat jij het op je geweten zou willen hebben dat je club in een kwaad daglicht gesteld wordt. Wat denk je trouwens dat het NAC op jaarbasis aan geld kan schelen? Elk incident is gekoppeld aan een boete. Deze boete lopen jaarlijks in bedragen met 5 nullen op. Wat denk je wat we met dat uitbespaarde geld kunnen doen? Daarmee kunnen we supportersactiviteiten financieren, of er kan een ruimte zijn om je elftal een nieuw impuls te geven.

Maar waarom wordt de wedstrijd NAC-FC Twente dan een week van te voren van een verplichte combi naar een vrijwillige combi gedraaid?

Dit vind ik wel leuk. Tijdens Twente – NAC, die wedstrijd die we met 4-0 verloren, waren er heel erg veel verzoeken om die wedstrijd combivrij te maken. We hebben geprobeerd dit ook duidelijk te maken aan de lokale overheden. De wedstrijd op zich was heel erg goed verlopen en de lokale overheden hadden beloofd de wedstrijd voor komend seizoen combivrij te zullen houden. In overleg met diverse instanties is besloten om de afgelopen wedstrijd in Breda daarom al combivrij te maken. Na de gebeurtenissen van NAC-Twente is dat dus nog maar de vraag. Er ligt ook een constante druk bij ons. Supporters vragen ons om zo min mogelijk combiregelingen naar uitwedstrijden. Willem II-uit vinden we normaal dat het een buscombi is, maar zodra er niets gebeurd dan zingen de fans waar het risico is. Het liefst zouden wij willen zien dat er helemaal geen buscombi’s zouden zijn en dat fans van Twente, Sparta en RKC hier normaal en zonder combi ontvangen kunnen worden. Ook zien we natuurlijk graag dat NAC-fans ook zonder combi ergens anders ontvangen kunnen worden. Het mooie ideaal is natuurlijk dat fans zonder problemen naar een stadion kunnen en dat er een feest gemaakt wordt. Een beetje jennen mag natuurlijk wel, maar elkaar willens en wetens uit lopen te dagen, met alle gevolgen van dien, kan echt niet door de beugel. Als we dat dan weer terugzetten naar NAC-Twente, dan heeft die groep NAC-fans mensen uit lopen te dagen. Dit kan dus niet door de beugel en die mensen begeven zich buiten dat eerder aangegeven kader. Helaas hebben we ze dus een stadionverbod moeten geven.

Okay, maar uw optreden op de televisie heeft toch flink wat kwaad bloed in Breda gezet. Het lijkt wel alsof u als moraalridder aan de NAC-fans wil zeggen wat goed en wat fout is.

Ik gaf je daarstraks al aan dat een van mijn functies een woordvoerderfunctie is. Op dat moment praat ik dus echt niet vanuit mijn eigen persoon, maar namens NAC. Kijk, we zijn allemaal NAC-supporters en we dragen allemaal onze club een warm hart toe. De een wat meer dan de ander. Ik heb echter niet de illusie dat elke supporters mij aardig vindt. Laat ik ook voorop stellen dat ik totaal niets heb tegen Vak G. Het is een supporterskern met een hele grote liefde voor de club, die ook een bijdrage kan leveren aan de prestaties op het veld. Maar zodra er iets gebeurt, moeten we een grens stellen. Dat je jezelf hiermee niet populair maakt bij alle supportersgroepen, dan is dat jammer. Je moet de zaken ook eens omkeren. Als NAC deze maatregelen niet genomen had, dan hadden we een signaal aan deze fans afgegeven dat ze hun gang maar konden gaan. Lijkt me ook weer niet de bedoeling. Maar ik heb zo de indruk dat de NAC-supporters deze stap een goede stap vonden. De enquête op jullie site (De Rat-Poll) wees ook al uit dat het merendeel van de fans achter deze maatregelen staat.

Dan een ander onderwerp. Aan het begin van dit seizoen werden we verrast met de mededeling dat NAC zich ook gaat toeleggen op basketbal. Hoe kijkt u tegen het afgelopen seizoen aan?

Ik kijk met gemengde gevoelens op het afgelopen basketbalseizoen terug. Zoals je al zei is het best wel een redelijk succes geworden en jullie enquête wees ook al uit dat het merendeel van de fans blij was dat basketbal hier bleef. In het begin was het dus afwachten of het basketbal in Breda zou aanslaan. Gelukkig is dat wel gebleken. Het basketbal is een sport die flink veel afwisseling in zich heeft, waarin het spel op en neer golft en waar veel gescoord wordt. Blijkbaar spreekt dit de mensen aan, want we hebben in de normale competitie de hoogste bezoekersaantallen getrokken. Gelukkig, want er zitten ook een hoop mensen bij die nu ook met NAC in aanraking zijn gekomen. We hebben ervoor gekozen dat het basketbal en het voetbal aan elkaar verbonden moeten zijn. Dat betekent dus dezelfde shirts, dezelfde kleuren, dezelfde naam en dezelfde logo’s. Aan de andere kant vind ik dat we te snel begonnen zijn. Het had beter geweest dat we eerst een jaartje hadden moeten wachten en dat we in dat jaartje alles rustig op hadden moeten zetten. Het is dan altijd de vraag of je na een jaar er dan nog in kan rollen. We hadden aan het begin van dit seizoen de kans om een licentie over te nemen. Daarom zijn we erin gestapt.

En wat zijn de verwachtingen voor het volgend seizoen?

Dan moet ik eerst beginnen met de accommodatie. De accommodatie waar we nu in zitten is ook niet de optimale accommodatie. Het liefste zouden we hier bij het stadion spelen. We moeten nog een paar jaar wachten voordat we een sporthal hier voor het stadion kunnen gaan bouwen. Tot die tijd moeten we ons erin vinden dat we met de basketbaltak rondom wel of geen plaatsing voor de play-offs zullen spelen. Pas als de sporthal gebouwd wordt, dan kunnen we doorstomen naar de top in Nederland en kunnen we, op termijn, aanhaken bij de top 25 van Europa. Voor volgend seizoen zijn de vooruitkomsten gunstig. We hebben een principeovereenkomst getekend met een bedrijf en we zijn nog druk in gesprek met andere partners. Het financieel plaatje zal hopelijk rondkomen. Voor volgend seizoen moeten we, zoals ik net al aangaf, ons vinden in het wel of niet meespelen in de play-offs. Deze doelstelling zal nog wel 2 jaar zo blijven, totdat we die sporthal tot onze beschikking hebben. Daarna kunnen we onze inkomsten gaan vergroten en kunnen we doorgroeien naar waar we willen doorgroeien.

Worden we het volgend seizoen nog verrast met andere sporten?

Basketbal is, naast onze hoofdsport voetbal natuurlijk, de enigste sport waar we ons op toe zullen leggen de komende jaren. De komende jaren zul je dus geen andere sporten bij NAC kunnen verwachten. Het geld is er op dit moment niet voor en we willen pas nieuwe sporten gaan aantrekken wanneer de nieuwe hal er staat. Sporten die we aan willen gaan trekken, moeten sporten zijn die bij NAC passen en die commercieel interessant zijn voor NAC. Als we nu alleen maar meer sporten gaan aantrekken, dan bestaat het gevaar dat we onze hand overspelen. Ik vind dat we eerst onze organisatie moeten gaan afstellen op andere sporten.

En hoe zit dat met de sponsorgelden die uit het voetbal en het basketbal voortvloeien?

Wij praten als organisatie eigenlijk niet meer over voetbal en basketbal. Het is de bedoeling dat wij “het product” NAC, om het zo maar kil te zeggen, als 1 geheel gaan verkopen. Alle inkomsten komen in 1 pot en door middel van een verdeelsleutel zullen we alles verdelen. Een heel erg groot gedeelte zal naar het voetbal gaan, een iets kleiner gedeelte zal naar de mediatak en het basketbal gaan. Voordeel hiervan is dat je potentiële investeerders meer waar voor hun geld kan geven en hun een divers pakket kan aanbieden. Het kan echter nooit zo zijn dat het voetbal er slechter van wordt en natuurlijk kunnen sponsors aangeven op welke manier hun geld besteed moet worden.

En een eigen kledinglijn?

Een eigen kledinglijn lijkt me op dit moment wat te voorbarig. Heerenveen en AZ hebben ook een eigen kledinglijn. AZ is daar vanaf gestapt en bij Heerenveen loopt die ontwikkeling niet al te denderend. Textiel blijkt ook een hele specifieke branche te zijn, waar je als nieuwkomer in het begin voor veel problemen kan komen te staan. Ten slotte twijfel ik of een eigen kledinglijn op dit moment wel verstandig is. Zolang we niet overtuigd zijn dat we een eigen kledinglijn goed kunnen beheersen, zullen we er ook niet in stappen

Ruim een jaar geleden had ik ook een interview met u. U sprak toen dat NAC qua schulden op het nulpunt zit. Een paar maanden later vertelde Tem Nederlof dat NAC een schuld van ruim 16 miljoen had weggewerkt in 1 jaar tijd. Hoe staat de financiële positie er nu voor?

We zijn op dit moment nog niet schuldenvrij. Dat heeft te maken met de oude schulden uit het verleden en het risico dat we het vorige seizoen hebben gelopen. Het vorige seizoen wilden we koste wat het kost terugkeren naar de hoogste afdeling en we hebben daarmee een groot risico genomen. We zijn op dit moment niet schuldenvrij, maar onze financiële positie is wel beter dan een gemiddelde Nederlandse club. Maar van ieder dubbeltje dat hier binnen komt, gaan ½ tot 1 cent bij wijze van eraf om die schulden af te lossen. We hebben ook een plan opgesteld waarin we duidelijk hebben aangegeven hoeveel dat we per activiteit mogen besteden. Als we ons daar heel erg strak aan houden, dan komt het allemaal goed. Het betekent trouwens niet dat we geen geld hebben om spelers aan te trekken.

En wat zijn de verwachtingen voor het komend seizoen? Met welke begroting zal NAC gaan werken? Wat zijn de doelstellingen voor de voetbaltak?

Zoals de planning er nu ligt zal de begroting voor het aankomend seizoen minimaal 21 miljoen gulden gaan bedragen. Er zullen waarschijnlijk nog wat positieve ontwikkelingen plaats gaan vinden, dus de begroting kan in het principe hoger worden. Voor het volgend seizoen hebben we nog geen doelstellingen geformuleerd. Ik heb aanstaande maandag (maandag 7 mei) een overleg met de technische staf, waarin we dit soort zaken zullen gaan bespreken. Namens NAC wil ik dus geen uitspraken doen wat de doelstelling voor het volgend seizoen is. Als ik puur vanuit mezelf praat, dan denk ik dat een plaats bij de eerste 12 zeer zeker reëel moet zijn. We moeten niet zo stom zijn om te gaan roepen dat we volgend seizoen om Europees voetbal moeten gaan spelen. Laten we kiezen voor een geleidelijke opbouw, waarin we een stevig fundament voor de toekomst leggen. We hebben de belangrijke spelers voor lange tijd weten vast te leggen, of men ligt al voor langere termijn vast. Met wat kunst- en vliegwerk kunnen we op de transfervrije markt een paar leuke versterkingen halen.

Vanaf volgend seizoen hebben we ook een nieuwe kledingsponsor. Jako zal de shirts voor NAC gaan verzorgen. Waarom heeft NAC voor Jako gekozen?

We hebben voor Jako gekozen omdat die als beste uit de bus kwam. Onder Fila merkten we dat dit bedrijf problemen had met het leveren van attributen. Daar hebben supporters ook last van gehad. We konden wel voor een A-merk kiezen, maar als club is het financieel gezien alleen interessant als je tot de top behoort. Voor andere clubs in Nederland is het geen vetpot en het gebeurt wel eens dat clubs geld toe moeten stoppen. Dit zou dus ook het geval kunnen zijn voor NAC. Je komt dan in een categorie lager en je houdt uiteindelijk 2 kandidaten over. Van deze 2 kandidaten was Jako er 1 van. De andere kon dezelfde kwaliteit als Jako leveren, maar kon niet aan onze leveringsvoorwaarden voldoen. Tel daarbij op dat Jako haar naamsbekendheid in Nederland wil vergroten en daarvoor zich aan wil passen aan onze wensen, dan hebben we en geschikte partner hierin gevonden. In overleg met de supportersraad zijn we trouwens ook druk bezig om de lay-out van het shirt voor het volgend seizoen vast te stellen.

Iets wat trouwens flink bij de supporters leeft is de naam van het stadion. Het Fuji Fi..

…Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de huidige naam van het stadion ook afschuwelijk vind en dat heeft niets met Fuji te maken. Het is een onwaardige naam voor een voetbalstadion. Ik weet dat de vurige wens van de supporters ook is om de naam van het stadion te veranderen en dat het stadion bijvoorbeeld het Rat Verleghstadion moet gaan heten. De naam van het stadion moet ook historisch in zich hebben, iets wat NAC echt uitstraalt. Je zou dus daarbij kunnen denken aan een naam die NAC of Breda symboliseert. We kunnen wel met Fuji in overleg gaan om de naam van het stadion af te staan aan ons, maar ik denk dat Fuji dat niet zal doen. Laten we duidelijk zijn dat er zonder Fuji dit stadion niet zou staan. Er is duidelijk een contract getekend met Fuji en dat behoren we te respecteren.

Hoe zit het met de seizoenkaarten? Worden die nog in prijs verhoogd?

We hebben ervoor gekozen om de prijzen van de seizoenkaarten iets te verhogen. We hebben indexen gemaakt, waarin we de ontwikkeling van de prijzen hebben gezet. We hebben gekeken wat andere clubs voor verhoging hebben doorgevoerd en wat de ontwikkeling van andere partijen waren. Deze elementen hebben we op de huidige seizoenkaarten losgelaten en daar kwam een verhoging uit van de prijzen. De verhoging is niet al te hoog. Hooguit enkele guldens per seizoenkaart.

Nog iets anders wat supporters terug willen zien zijn de staanplaatsen. Een paar weken geleden heeft Sparta het verzoek bij de KNVB ingediend om staanplaatsen in haar stadion in te gaan voeren. Gaat NAC deze koers ook volgen?

Ik denk dat dit helaas niet mogelijk zal zijn. De KNVB stelt aan stadions bepaalde veiligheidseisen, en een van die veiligheidseisen is dat het stadion voorzien moet zijn van louter zitplaatsen. Als je niet aan deze veiligheidseisen voldoet, heb je ook geen licentie om betaald voetbal te spelen. Dat lijkt me niet de bedoeling dat we ten kost van staanplaatsen geen betaald voetbal meer in Breda hebben. We zitten ook nog met de bouw van het stadion. De tribunes zijn te stijl om staanplaatsen toe te staan en er bevindt zich een gracht voor de tribunes. Aanpassingen aan het stadion kosten daarom ontzettend veel.

Een ander iets waar supporters nogal over klagen is de akoestiek in het Rat Verleghstadion. Kan NAC hier wat tegen doen?

Ik heb die signalen ook gehoord. Om eerlijk te zijn denk ik dat het wel meevalt. Ik zit ter hoogte van de middenlijn en ik hoor het publiek altijd tekeer gaan. Ook van spelers hoor ik dat er massaal steun gegeven wordt. We kunnen wel in overleg met de bouwers en het architectenbureau treden, maar ik denk dat de aanpassingen van het stadion miljoenen zullen gaan kosten. Je praat dan over aanpassingen aan het dak, de bekabeling en leidingen en andere zaken. Maar als NAC-fans op deze positieve wijze hun club blijven steunen, dan moet alles wel goed komen. Ik hoor dagelijks van mensen dat we een fantastisch publiek hebben. Ik ben er heel erg trots op dat we zo’n publiek bij deze fantastische club hebben. Jammer dat ik na een thuiswedstrijd zo weinig tijd heb, anders zou ik maar al te graag met supporters een pilsje willen pakken in de Beatrix of in het supportershome.

Meneer Oltmans, bedankt voor het vrijmaken van tijd in uw agenda en succes met uw werkzaamheden bij NAC

Martijn

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer