Interview Breda Hooligans (1999)

NAC - FC Utrecht, Vak G, Breda Hooligans

Het onderstaande interview is in 1999 door mij afgenomen met enkele mensen die op dat moment tot de harde kern van NAC (Breda Hooligans) behoorden. Namen zijn in dit interview geanonimiseerd. Het betreffende interview is met toestemming van deze mensen in de papieren versie van NAC Fanzine De Rat gepubliceerd en in 2003 op mijn persoonlijke website gezet.

Vak G, voor de ene supporter een `vak vol met malloten die niet voor het voetbal komen`, volgens de ander is het een vak waar mensen zitten met een grote clubliefde voor NAC. In deze De Rat een interview met een paar fanatieke Vak G-ers, die door sommigen als Breda Hooligans worden genoemd. De meesten waarbij het interview werd afgenomen gaan al vanaf kleins af aan naar NAC en staan al vanaf de Beatrixstraat bij elkaar. Hun vroegere stek was de Ei-tribune.

Hoe is Vak G eigenlijk ontstaan en hoe zette zich dit voort in het nieuwe stadion?
Vak G is mede ontstaan toen hooligans van Ajax en Feyenoord de voormalige Ei-tribune aan de Beatrixstraat bestormden. Tijdens die bestorming stonden er veel oude mensen en kinderen op de Ei-tribune, die voor de hooligans van deze club moesten vluchten. Wij besloten om een beschermlaag te vormen. We gingen toen met een man of 35 tegen het hek aanstaan om zo het vak, en de rest van het stadion, te beschermen tegen dit soort dingen. Ook zijn we naar de Ei gegaan omdat de oude B-Side een familievak aan het worden was. Ook had men een te grote bek over van alles en nog wat. Zo zongen ze altijd dat er stenen uit Breda kwamen, maar wanneer het er echt op aankwam, zag je ze niet. Daarom zijn we op de Ei gaan staan. Later is er door BN/De Stem geschreven dat de BH-groep er stond. Tja, wij zijn een BH-groep… Leuk! Onderling begonnen we dus geintjes uit te halen zoals “jij hoort bij de BH-groep”! Van daaruit is eigenlijk de naam Breda Hooligans ontstaan. Niet wij, maar de pers is er mee begonnen. In het nieuwe stadion zijn we van hetzelfde principe uitgegaan, we zijn naast het uitvak gaan zitten. Het was een perfecte plaats. Het vak is niet al te groot, maar ook niet al te klein. Daarnaast was het met de groep precies hetzelfde. De groep was niet te groot, maar ook niet te klein. Langzamerhand zijn we gegroeid tot de groep die er nu zit. Momenteel zie je steeds meer jonge gastjes op Vak G. Maakt aan de ene kant niet uit, want de jeugd is de toekomst. Als je kijkt hoe dat het bij FC Groningen doodgebloed is, dan is dat gewoon vanwege een gebrek aan jeugdige mensen!

Wat voor mensen zitten er op G? Wat betekent Vak G voor jullie?
Op Vak G zit echt van alles, van eigen ondernemers tot timmermannen. Vak G is voor ons een grote familie. We weten wat we aan elkaar hebben, we helpen elkaar met bepaalde zaken, ook privé! Voor elkaar zijn we gewoon een grote familie. Op Vak G heb je natuurlijk wel wat groepjes, maar dat zijn meer groepjes hoe dat mensen met elkaar omgaan. Zo heb je mensen die uit Klundert of Zevenbergen komen, en die vormen dan een groepje. Als het echter om NAC gaat, dan zijn we een eenheid. Je kan zeggen dat op Vak G het ruwere volk van NAC zit. Zoals je wel zult weten zitten we ook hier een bietje tegen het hek aan, ook weer om dezelfde reden als in het oude stadion en om die tegenstanders te jennen.

Bepaalde mensen zeggen dat Vak G alleen uit hooligans bestaan die geen flikker om de club geven. Hoe kijken jullie tegen die mensen aan die zoiets zeggen? Als ik jullie nu zie en hoor praten, dan hebben jullie geel-zwart bloed.
Het is gewoon grote bullshit dat er mensen zijn die zeggen dat Vak G alleen uit hools bestaat. Wij durven te zeggen dat we bijna de enigste zijn die het NAC-gevoel echt hebben. Alles draait bij ons om NAC en het voetbal. Voetbal is ook emotie en die emotie kan wel eens tijdens of na wedstrijden boven komen drijven. Je moet maar zo denken; iedere supporter beleeft het voetbal op zijn manier. De een houdt ervan om blij liedjes te zingen, de ander houdt ervan om te gaan springen en weer een ander houdt ervan om naar wedstrijden te gaan om voor zijn club en stad op te komen.

Om eerlijk te zijn; het interesseert ons geen zak wat anderen van ons denken. Het is wat dat betreft vechten tegen de bierkaai. Je hoort alleen de slechte dingen over ons, de goede dingen hoor je niet. Hoor je mensen praten over de dingen die wij bij NAC-ajax hebben gedaan? We hebben kinderen in veiligheid gebracht, we hebben oude mensen geholpen om zo snel mogelijk weg te komen Die mensen die wij hebben geholpen praten niet zo over ons, die weten wie wij zijn. Mensen die bijvoorbeeld met de buscombi gaan zijn flink wat geld kwijt, maar wij lopen meer risico om naar uitwedstrijden te gaan. Zo betalen wij 3 keer zoveel om een wedstrijd te bezoeken als de mensen die met de combi gaan, we lopen risico dat onze auto’s in de stad van de tegenstander beschadigd worden, we lopen het risico om opgepakt te worden omdat we met eigen vervoer willen gaan. Niets ten nadele van de mensen die met de combi gaan, want dat zijn, net als ons, NAC-fans die hun club willen zien, maar wij hebben gewoon ontiegelijk veel over voor onze club. Alles wat aan deze tafel zit heeft NAC-bloed.

Wat de meeste gasten van ons nog steeds dwarszit is het volgende. Er wordt door iemand een bom op het veld gegooid, keeper pakt hem op en de gevolgen zijn te raden. Heel het stadion keert zich tegen ons en gooit de shit over ons uit. Gedeeltelijk misschien wel terecht, want wij kunnen ons voorstellen dat heel veel mensen dat kampioenschap voor hun ogen in elkaar zagen klappen. Goed, dat mogen ze zelf weten. Maar tijdens Excelsior-uit jagen we een groep van Feyenoord de Maastribune af en ineens hoor je iedereen die klootzakken liep te roepen tijdens die bom Vakkie G toeschreeuwen. Dat gaat er niet in bij ons. Wij vinden dat je een lijn moet trekken: Of je vindt ons klootzakken, of je vindt ons geen klootzakken, snap je wat we bedoelen? Zo worden we door bepaalde mensen echt in de nek aangekeken. Mensen die ons niet kennen noemen ons mensen die naar het voetbal gaan om ruzie te schoppen. De mensen, of de kinderen van die mensen, die wij hebben geholpen tijdens die bestormingen van Feyenoord op de Ei Tribnune in het oude stadion hoor je niet zo over ons praten, die weten hoe dat we echt zijn. De echte fanatiekelingen op de ere-tribune, B-Side en de hoofd weten hoe dat we zijn. Die mensen zijn ook de echte NAC-supporters, die weten waar het om draait. Bij ons gaat het om NAC, NAC en nog eens NAC. Iemand die aan onze club komt, voelt dat.

Dat lijkt me duidelijk. Jullie zijn dus als het ware een grote familie. Wat zijn nou echt de momenten waarvan jullie allemaal denken; Dat zijn nou de mooiste momenten die we met elkaar hebben beleeft!?
Phoe, leuke momenten.. Tja dat verschilt van persoon tot persoon. De een vindt een pracht van een wedstrijd leuk, terwijl de ander weer een aktie leuk vindt. De leuke dingen die we hebben meegemaakt, het zijn er eigenlijk zoveel (nu beginnen ineens 10 man door elkaar te praten en iemand roept luid;). Het leukste moment is dat Dwerg toch een stadionverbod had (iedereen begint te lachen), eindelijk waren we hem verlost. Zoals je wel ziet Martijn, die gast kan ontzettend lullen (Dwerg kijkt een beetje beteuterd en zegt een paar dingen die de heel toevallig niet verstaanbaar zijn).

Maar nu effe zonde gekheid; ik kan me nog een wedstrijd tegen Go Ahead Eagles herinneren van 10 jaar geleden. De nacompetitie en NAC zou er klaar voor zijn, NAC zou promoveren. De eerste wedstrijd was dus thuis tegen Go Ahead en NAC zo de Eagles wel even oprollen. Na 15 minuten stond het 0-1 voor hun en NAC speelde dramatisch slecht. NAC verloor uiteindelijk met 2-0 en iedereen had de pest in zijn lijf. Met iedereen bedoelen we ook iedereen. Op het voorplein stonden mensen van 50 aan fietsen te sjorren, vrouwen haalden stenen uit de straat, kinderen begonnen rotzooi te trappen. Er heerste een echt opgefokte sfeer. Iedereen slenterde wat rond op dat voorplein en toen kwam een blunder; De politie liet de bussen van Go Ahead vanuit de Ei over het voorplein rijden. Dat was de bekende druppel. Vaders, oude mensen, vrouwen en zelfs een paar kinderen pakten alles wat ze maar pakken konden en gooiden echt van alles naar die bussen. Iedereen voelde zich zo genaaid dankzij die wedstrijd en de agressie moest eruit. Na afloop heeft een van ons alle bussen bij Breda Centraal gezien en die bussen leken net op Joegoslavië-bussen. Alle ruiten lagen eruit. Qua agressie was dit voor ons toch een van het leukste wat er gebeurd is.

Wat is er nog meer aan leuke momenten, tja, het zijn tal van leuke dingen die je meemaakt. Die bestorming van de Maas van het vorige seizoen was een klasse actie, die uitwedstrijd naar Groningen-uit was ook gaaf. Wij kwamen toen in Groningen aan, terwijl dat de politie zich nog aan het voorbereiden was op onze komst. De ME-ers waren zich nog aan het verkleden en de politiehelikopter werd klaargemaakt en toen kwamen wij op het centraal station aan. Ook dat pondje met Telstar uit was leuk. We kwamen ook een keer in een fuik terecht. Mooi niet dat ze ons pakken. We zijn toen via de vluchtstrook langs die fuik gereden, je had ze moeten zien kijken! Hoop paniek bij hun, dat was echt lachen! 80 man die hun gewoon straal voorbij reden, schijt aan hun ouwe! Ook de eerste wedstrijd in het Geldredome was gaaf. Dat stadion zou de oplossing zijn om supporters van elkaar te scheiden. Supporters van de tegenpartij zouden niet tussen Vitesse-supporters kunnen zitten. Tijdens die eerste wedstrijd zaten we toch maar met een mannetje of 35 tussen die fietstassen. Hoop paniek onder die stewards (iedereen begint te lachen en komt met andere leuke momenten aanzetten).

Dat eerste seizoen Eredivisie met Willem II-uit. Willem II had een nieuw stadion met anti-vandalismestoeltjes. Je zou die stoeltjes never nie kapot kunnen maken. Er gebeurde wat op het veld en ineens lagen er 300 stoeltjes achter dat doel. Hoezo anti-vandalismestoeltjes, haha! Een zo’n gast heeft nog zo’n stoeltje na die wedstrijd mee naar huis genomen als souvenir, dat stoeltje is een paar weken geleden tijdens een lotto onder ons als prijs weggegeven. Prachtig! Maar wat de leuke momenten zijn verschilt van persoon tot persoon. De een vindt die bestorming op de Maas het leukste, de ander weer Groningen-uit. Ik denk dat het bij de meesten om de gedachte erachter gaat. Bij Groningen-uit zet je toch het hele politieapparaat voor lul. Zij hadden ons niet verwacht op dat tijdstip. Een ander van ons vindt het leuk om met een paar maten van hem naar het tweede te kijken en weer een heeft speciale herinneringen aan de wedstrijd NAC-rbc van vorig seizoen.

Maar als jullie een familie zijn, hoe is alles dan op Vak G geregeld?
Hoe alles op G geregeld is? Tja, dat gaan wij natuurlijk niet zomaar vertellen, dat begrijp je natuurlijk wel. Laten we het zo zeggen. Op Vak G heb je, in tegenstelling tot sommige berichten, geen leider. De politie probeert bepaalde mensen van ons dat wel in de schoenen te schuiven, maar een leider hebben we gewoonweg niet. Een leider betekent dat je een zwakheid in de groep hebt. Een leider zegt tegen iemand die hij ‘zo en zo’ moet doen, anders beukt hij je in elkaar. Die hebben we niet. Een ander nadeel van een leider in een groep is dat als de leider wegvalt, dat je dan die positie niet op kan vullen. Een leider is een belangrijke schakel in de groep en als die belangrijke schakel wegvalt, dan kunnen er dingen misgaan. Wij gaan meer uit van dat iedereen bepaalde kwaliteiten heeft. De een organiseert bepaalde dingen voor uitwedstrijden, de ander regelt het Vak G-feest en weer een ander zorgt voor andere dingen. We proberen elkaar gewoon aan te vullen en voor elkaar een familie te zijn. Maar genoeg over dit onderwerp, volgende vraag graag.

Wat vinden jullie van bepaalde zaken bij NAC. Zo’n Oltmans verricht volgens mij toch een hoop goed werk…
Oltmans? Wat moet een gast met een hockeyachtergrond bij NAC doen? We moeten geen hockeyer hier hebben, dat hebben we vanaf het begin af aan gezegd. Peek kon af en toe een lul zijn, maar die maakte nog eens een praatje met ons. Dan vroeg hij aan ons wat wij van bepaalde dingen vonden en dan luisterde hij er ook naar. Hij gaf over bepaalde zaken ook eerlijk zijn mening en hij kende mensen van Vak G bij naam. Zo’n Oltmans kijkt je raar aan als je eens een keer de businessruimte inkomt, Peek kwam dan gezellig naar je toe.

Volgens ons is de afstand tussen de supporters en Oltmans te groot. Dat moet echt verbeterd worden. Als NAC bijvoorbeeld een speler wil aantrekken, dan moeten ze daar ook supporters bij betrekken. Laat ze een soort van enquête invullen ofzo! Het huidige NAC-bestuur heeft te weinig clubgevoel, maar ze hebben wel veel meer lef. Peek wachtte teveel af, maar betrok ons er wel bij en deed alles vanuit zijn NAC-hart. Maar we moeten wel zeggen dat Oltmans bepaalde zaken goed heeft aangepakt. Zakkenvullers heeft hij eruit gedonderd en hij heeft de club toch maar schuldenvrij gemaakt. Dat is toch wel klasse van hem. Alleen dat basketbalgedoe is zo dom. NAC en basketbal? Waar slaat dat op? Als ze nou eens ijshockey erbij nemen (iedereen begint nu te grinniken), dan kunnen we eens lekker naar de Tilburg Trappers, dan kan het nog leuk worden. Een stadionverbod bij het voetbal geldt niet bij het ijshockey. (iemand zegt lachend;) Oltmans, zorg daar maar eens voor! Maar terug, je vroeg naar onze mening over hoe het nu bij NAC gaat? Nou, als je echt wat dingen wilt weten; die Vreijsen is helemaal een lul. Die gast heeft NAC in de shit geholpen en heeft NAC verlaten op het moment dat het schip begon te zinken. Hij heeft de club kapot gemaakt, maar is toch erelid geworden. Een paar jaar geleden werd er vanuit NAC gezegd dat wij de club kapot maakten en wij kregen stadionverboden! Voor hetgeen wat Vreijsen heeft gedaan zou hij levenslang een stadionverbod moeten hebben!

En wat denken jullie van de supportersraad?
Als je kijkt naar het werk dat mensen bij de supportersraad verzetten, dan kunnen we daar alleen maar respect voor opbrengen. Het werk dat Richard (toenmalige voorzitter Supportersraad) verzet, klasse! Gideon (toenmalig lid Raad van Bestuur) die tussen die hoge piefen zit, ook klasse! Zij blijven in elke situatie rustig hun werk doen. Stel dat er bij ons na 3 keer bepaalde dingen niet lukken, dan bezetten we de bestuurskamer ofzo, maar bij de SR blijven ze rustig en krijgen ze dingen voor elkaar! Als je kijkt wat ze behaald hebben, dan kunnen we niets meer dan respect daarvoor opbrengen.

Hoe zit het eigenlijk met de relatie tussen Vak G en de B-Side? Hoe zien jullie de B-Side nu, een paar jaar geleden waren het nog pannenkoeken volgens jullie.
De echte kern op Vak G heeft geen hekel aan de B-Side. B-Side is eigenlijk een foute naam, dat vak is gestorven toen het nieuwe stadion open ging. Kijk eens op de kaart van het stadion. Zie je daar B-Side staan? Nee, het is Vak E, maar we noemen het de B-Side. De B-Side is helaas een familievak geworden en een vak waar verschillende groepjes een strijd tegen elkaar aangaan. Ze moeten zich daar op de B-Side bedenken dat het om een ding gaat en dat is NAC. NAC-fans ben je met elkaar en niet met een groepje of 1 vak. Gelukkig gaat het een beetje de goede kant op met de B-Side. Je hebt nu een paar gasten die er echt voor gaan en die het echt uit clubgevoel die dingen doen. Zo’n 100 tot 150 man zijn daar mee bezig. Alleen bepaalde liederen zijn zo triest. Dat “overal waar we komen” bijvoorbeeld. We snappen nog steeds niet waarom ze dat nog steeds zingen. Als je dat zingt dan trekt half Vak G van schaamte de trui over hun kop heen. Het is uit de tijd, het is oud en de B-Side staat er mee voor lul. Valt het kwartje op de B-Side nu nog steeds niet als we na 3 jaar niet op dat lied reageren? Ook moeten ze bepaalde Engelse liedjes laten vallen. Die 100 tot 150 man waar we het over hadden zingen vanuit hun hart voor de club, de rest vindt het leuk en zingt maar een end raak, zonder de tekst te kennen. Aan de overkant horen we jullie met Engelse liedjes bijna niet. Als wij iets met 150 man inzetten, dan is dat tot in de uithoeken van het stadion te horen! Dat moet de B-Side ook verbeteren. De B-Side is op de goede weg, maar heeft nog een hele lange weg te gaan. Misschien dat het ooit nog weleens gebeurt dat de fanatieke en harde kernen van de B-Side en Vak G samen gaan. Dan heb je een front jongen. Je hebt dan ineens een vak vol met gekke en ludieke mensen. Je hebt dan een front waar NAC bang voor is!

Wat hebben jullie tot slot nog te zeggen?
Het interesseert ons niet zoveel wat mensen van ons denken. De echte NAC-supporters weten hoe wij zijn. Het gaat ons om NAC en kameraadschap. Wij zijn een grote familie die voor elkaar opkomt en voor elkaar door het vuur gaat. Je moet maar zo denken; NAC is van het volk en het grootste gedeelte van het volk zit op Vak G. Breda to tha Bone!

Ik wil de mensen die hebben meegewerkt aan dit interview bedanken voor een gezellige avond, met een open en gastvrije houding!

Martijn

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer