De Indiase Cultuur

Een kijkje in het dagelijks leven

Een ander land, betekent automatisch een andere cultuur. Over de cultuurverschillen tussen Nederlanders en Indiase mensen kun je hele boeken aan wijden. Dat is hier dus niet de bedoeling, dus ik geef je puntsgewijs wat zaken mee die je kunnen helpen in de omgang met Indiase mensen. Hopelijk dat je iets meer inzicht in de Indiase cultuur kunt krijgen!

Beleefdheidsregels

Belangrijk in de Indiase cultuur: De Indiase mensen groeten traditioneel met een Namasté, waarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont. In India is het ook geaccepteerd om een hand te geven. Uit aanspreken van iemand met 'sir' of 'madam' toont van respect. Het uitspreken van ‘boss’ richting iemand is geen teken van respect. Het verheffen van je stem wordt als onbeleefd ervaren, ook niet als iets niet naar de zin gaat. Vraag liever naar een hoger geplaatst iemand, omdat het delegeren van beslissingen niet tot de sterke kanten behoort van een Indiase organisatie. Wanneer je een cadeau geeft of krijgt, worden cadeaus niet meteen opengemaakt. Het tonen van gretigheid wordt als een slechte eigenschap gezien.

Communicatie

Gesprekken over koetjes en kalfjes zijn een vast onderdeel van het leven in India. Wanneer je in gesprek bent met een Indiaas iemand, wordt het hemd van je lijf gevraagd over allerlei privézaken. Dit kan voor een Nederlander confronterend overkomen en het is de Indiase manier van mensen beter leren kennen. Daarnaast communiceren Indiase mensen niet direct zoals wij in Nederland gewend zijn. Onze directe manier van communiceren wordt, met name handig als je relaties in India wilt opbouwen, als uitermate onbeleefd ervaren. In India worden charme en goedlachsheid gewaardeerd. Datzelfde geldt ook voor complimenten en vleierij, waarvan de Indiër ruim gebruik maakt.

Ja en Nee

Misschien is het meest verwarrende praktische cultuurverschil en communicatieverschil tussen India en Nederland is het gebruik van ja en nee. Om te beginnen wordt 'ja' niet aangeduid door te knikken, maar door de kin snel heen en weer te bewegen, waardoor het hoofd gaat 'wiebelen' (in het begin wordt je er gek van, maar na verloop van tijd neem je het zelfs over). Ten tweede heeft 'ja', gewiebeld of gesproken een veel bredere betekenis. Naast 'ja' kan het 'jaja' betekenen, ofwel 'het is begrepen', of zelfs zoiets als 'dat klopt misschien' of 'ik heb u verstaan, maar ben niet geïnteresseerd'. 'Nee' is een woord dat de Indiase mensen niet lekker op de tong ligt. Als ze je er neutrale informatie mee kunnen verstrekken dan zullen ze dat nog wel doen, of ze zullen om je vraag heen draaien.

Afspraken

De Nederlandse cultuur is een jachtige, zelfs een stressvolle, cultuur waar tijd belangrijk is en afspraken dienen te worden nagekomen, omdat anders de agenda in het honderd loopt. Indiase mensen zijn niet zo tijdbewust als de Nederlanders en in de Indiase cultuur neemt tijd een andere plaats in. Een afspraak om 1 uur kan net zo goed een half uur eerder of een half uur later beginnen: Typische een gevalletje Indiase cultuur.

Privacy

Staren is niet onbeleefd en de meeste Indiase mensen hebben geen gevoel voor privacy, zoals wij dat in Nederland kennen. Ze komen dichter bij je staan dan Nederlander, lezen graag mee in het boek dat je aan het lezen bent en voelen aan je beenharen of je kleren. Het is de Indiase manier van interesse tonen en de mensen bedoelen het niet negatief.

Kleding

Korte broeken voor volwassen mannen vinden de Indiase mensen eigenlijk belachelijk, korte broeken gedragen door vrouwen schandelijk. Het eerste ondervond ik zelf, toen ik in een korte broek door Bangalore liep. Het gestaar en gelach was redelijk komisch te noemen. De bevolking kleedt zich graag formeel voor belangrijke gebeurtenissen. Mocht je worden uitgenodigd voor bijvoorbeeld een huwelijk, dan is het handig om naar eventuele kledingvoorschriften te vragen.

Links en rechts

De rechterhand dient in India om te eten, de linkerhand om het achterwerk te wassen. Mocht je aan de maaltijd zitten met de lokale bewoners en je voedsel met de hand eten, doe dat dan zoveel mogelijk met de rechterhand. Verwisseling van de handen tijdens het eten wordt door Indiase mensen als vies ervaren. Met de linkerhand raak je in principe ook niemand aan.

Het hoofd

Het hoofd wordt in India als heilig beschouwd, aangezien de Indiase mensen geloven dat de ziel in het hoofd zetelt. Aai kleine kinderen nooit over de bol, of raak mensen nooit bij het hoofd aan.

Mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen in India gaan anders met elkaar om dan Nederlanders gewend zijn. Opvallend is dat je in India zelden een man en vrouw gearmd over straat ziet lopen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw wordt in het openbaar zoveel mogelijk beperkt. Genegenheid tonen in het openbaar is dan ook erg ongepast. Bij de stations en sommige bioscopen zijn er zelfs aparte loketten voor vrouwen en in de trein zijn er speciale vrouwencoupés. Voor contacten tussen dezelfde sekse gelden juist redelijk vrije omgangsregels. Als man kun je beter niet naast een Indiase vrouw gaan zitten en haar ook niet aanspreken. Meestal wordt er gedacht dat je als ‘white man’ ergens op uit bent.

Heiligdommen bezoeken

Het betreden van religieuze Islamitische, Boeddhistische en Hindoeïstische plaatsen dient zonder schoeisel te gebeuren. Hindoetempels dien je zonder hoofdbedekking te betreden. In sommige tempels en altijd in het 'garbha griha', het heiligste deel van de tempel, ben je niet welkom. Moskeeën bezoek je met bedekkende kledij. Soms wordt gevraagd om je hoofd te bedekken. Tijdens een dienst zijn de mannen gescheiden van de vrouwen. Als je om een boeddhistische stoepa loopt, loop dan linksom, dus met de klok mee. Foto's van een toerist voor een boeddhabeeld worden niet op prijs gesteld. Bij jainmonumenten mag je geen voorwerpen van leer (schoenen, tas, riem, etc.) mee naar binnen nemen. Een Sikhtempel betreed je met bedekkende kleding en iets op je hoofd.

Prijzen en afdingen

Als je van afdingen houdt, dan zit je in India goed; Afdingen is daar volkssport nummer 1. In de praktijk zal de vraagprijs van een product minimaal 3 keer hoger liggen dan wat je geacht wordt ervoor te betalen. Afdingen hoort er gewoon bij en ook de Indiase mensen zelf doen eraan mee. Zie het als een spel, dat met veel plezier gespeeld kan worden. In de ogen van de Indiase mensen hebben westerlingen altijd vakantie en verdienen ze bakken met geld. De zogenoemde, overigens illegale, white tax wordt door sommige verkopers, riksja bestuurders en taxichauffeurs gretig toegepast.

Gedeeltes van deze tekst zijn afkomstig van Shoestring

Menu India

Mijn foto's op Instagram

Enkele willekeurige foto's op deze site

IMG_0655.jpg IMG_8040_39_40_tonemapped Singapore: Sentosa Island IMG_9889b IMG_6886b St. Paulus-Dom tijdens zonsondergang

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer