Grimsby Town – Forest Green Rovers

October 3rd, 2015: Grimsby Town - Forest Green (1-1)

Dichtgetimmerde gebouwen, verlaten straten, troosteloos weer en een stad die enkele keren als slechtste badplaats in Engeland is uitgeroepen. Je gaat niet voor je plezier naar Cleethorpes. Totdat je erachter komt dat er een stadion ligt dat Blundell Park heet, dat er wel erg interessant uitziet. Het stadion is een allegaartje en heeft zelfs een van de oudste tribunes van het land. Laat afgelopen weekend nou heel toevallig de bespeler van het stadion, Grimsby Town, thuis spelen en de trip is snel gepland.

Voor je het weet ben je er. Je scheept ’s avonds met de auto op de veerboot in Rotterdam in, pakt een paar drankjes op de boot, gaat slapen en de volgende dag word je in Hull wakker. De tocht van Hull naar Grimsby Town is een kleine drie kwartier en je kunt je vervolgens onderdompelen in de rauwe Engelse sfeer. Cleethorpes is een dorpje dat in de buurt van Grimsby ligt en is een troosteloze bende. Als je het binnenrijdt zie je dat de economische crises hier de afgelopen decennia hard hebben toegeslagen. De wegen liggen er slecht bij, veel winkels en sommige woningen in de hoofdstraat zijn dichtgetimmerd en samen met het grijze weer is Cleethorpes een deprimerende bedoeling.

Blundell Park

In deze setting ligt het stadion Blundell Park. Aan een van de lange zijdes, letterlijk tegen het strand aangeplakt, staat een van de oudste houten tribunes van Engeland en aan de andere zijde een prachtige hoge tribune. De thuisbasis van The Mariners, de bijnaam van de club, is voor de duizenden fanatieke fans een plek om even te kunnen ontsnappen uit de dagelijkse grijze sleur van de scheepvaart en de visindustrie. Die ontsnapping begint in een van de pubs rondom het stadion, waar de fans hun pints en hun vertier vinden en verplaatst zich later naar een van de drinkgelegenheden in het stadion. En als je geluk hebt, dan heb je kaarten voor de prachtige houten tribune gekocht, die er al sinds 1901 staat. Het hout is hier en daar verrot en het kraakt als je de tribune oploopt, maar het geeft een romantisch gevoel als je de wedstrijd kijkt. Je voelt haast de oudheid van die tribune, die een hoop van de geschiedenis van Grimsby Town gezien heeft.

Want Grimsby Town kent een bewogen geschiedenis. Het is een van de oudste clubs in Engeland, speelde eind jaren ’90 zelfs nog in Division One (tweede niveau Engeland), maar door sportief en financieel wanbeleid donderde de club binnen 12 jaar naar het vijfde niveau van Engeland. De laatste degradatie naar het vijfde niveau was wellicht een zege voor de stadionromantici. Grimsby Town wilde Blundell Park in 2010 verlaten en een nieuw stadion betrekken en juist die degradatie zorgde ervoor dat dat niet door ging. Het zorgde er wel voor dat die houten tribune bleef bestaan en dat de prachtige hoge tribune de skyline bleef domineren.

Grimsby Town tegen de koploper

Grimsby Town speelde afgelopen zondag tegen de koploper Forest Green Rovers. Het was een typische Engelse wedstrijd, met veel “Kick and Rush” voetbal en een heerlijk fanatiek thuispubliek. Want hun ploeg steunen, dat kunnen ze erg goed bij Grimsby Town. Oudere mannen en vrouwen, kinderen, vaders en moeders… Zodra The Ref ook maar een beetje tegen Grimsby Town fluit, vliegen de Engelse krachttermen in het rond. Het doelpunt van Grimsby Town werd zeer uitbundig gevierd en de 5.000 fanatiekelingen maakten er afgelopen zondag een heerlijk sfeertje van. Even, heel even, waande ik me op een prachtig voetbalparadijs in Engeland. Weg van alle strakke Premier League regeltjes en weg van al die moderne bakken die de hoogste niveaus in Engeland domineren. Blundell Park is een prachtige parel, waarvan ik hoop dat de fans van Grimsby Town en de voetballiefhebbers nog lang van kunnen genieten.

Foto’s Grimsby Town – Forest Green Rovers

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer