De andere kant van een verhaal… Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles

Van eind jaren 90 tot halverwege het eerste decennium van de 21e eeuw besteedde ik veel tijd aan vrijwilligerswerkzaamheden rondom NAC. Een van de dingen waren redactiewerkzaamheden voor NAC Fanzine De Rat, waarvoor ik interviews met diverse mensen/groeperingen afnam. Insteek van de interviews was om de lezers inzicht te geven in gebeurtenissen, groeperingen of de mens achter publieken persoonlijkheden; Soms gingen de interviews op het randje, of werden het hele openhartige gesprekken. Een van de interviews die openhartig was, was een gesprek in 1999 met de Breda Hooligans, waarin zij onder andere verhaalden over de ongeregeldheden rondom NAC – Go Ahead Eagles in 1990 in Breda.

“(…) Ik kan me nog een wedstrijd tegen Go Ahead Eagles herinneren uit 1990. Het was de nacompetitie en NAC zou er klaar voor zijn, NAC zou promoveren. De eerste wedstrijd was thuis tegen Go Ahead en NAC zou de Eagles wel even oprollen. Na 15 minuten stond het 0-1 voor GAE en NAC speelde dramatisch slecht. NAC verloor uiteindelijk met 0-2 en iedereen had de pest in zijn lijf. Met iedereen bedoelen we ook iedereen. Op het voorplein stonden mensen van 50 aan fietsen te sjorren, vrouwen haalden stenen uit de straat, kinderen begonnen rotzooi te trappen. Er heerste een echte opgefokte sfeer.

Iedereen slenterde wat rond op dat voorplein en toen kwam een blunder; De politie liet de bussen van Go Ahead vanuit de Ei over het voorplein van de Beatrixstraat rijden. Dat was de bekende druppel. Vaders, oude mensen, vrouwen en zelfs een paar kinderen pakten alles wat ze maar pakken konden en gooiden echt van alles naar die bussen. Iedereen voelde zich zo genaaid dankzij die wedstrijd en de agressie moest eruit. Na afloop heeft een van ons alle bussen bij Breda Centraal gezien en die bussen leken net op Joegoslavië-bussen. Alle ruiten lagen eruit. Qua agressie was dit voor ons toch een van het leukste moment (…)”

NAC – Go Ahead Eagles staat heel toevallig voor morgen op het programma. De afgelopen dagen heb ik het geweten, diverse mails met haat- en ziekteverwensingen kwamen tot mijn grote verbazing mijn mailbox binnen. Blijkbaar word ik door deze mensen verantwoordelijk gehouden over hetgeen wat er toen, toen ik notabene 10 was, gebeurd is. Toch zijn er naast deze debiele, eencellige leeghoofden, Go Ahead Eagles supporters die het wel snappen. Tot mijn positieve verbazing kreeg ik onderstaande reactie binnen van ene Marcel. Vanuit journalistiek oogpunt vind ik het een prachtige aanvulling op het interview dat ik 10 jaar geleden had:

“Beste Martijn,
Met veel belangstelling las ik je (oude) interview met hooligans van NAC. Ze vertellen er over de Go Agead bussen die massaal werden bekogelt. Dat was in 1990.

Ik zat als Go Ahead supporter in een van die bussen. Het incident is me altijd bij gebleven. Toen wij feest hadden in de bus vertelde de politie van Breda dat we nu nog plezier hadden maar dat dat snel zou veranderen omdat er 1000 NAC supporters stonden te wachten met stenen op het plein. En even later gingen de bussen nog rijden ook….

De bussen slingerden over het plein en we kregen een regen van stenen. Vele ruiten sneuvelden en enkele supporters stapten met bebloede hoofd uit de bus bij het station in Breda. Een vader die met zijn 12 jarige zoon in onze bus zat toverde een groot mes onder zijn jas vandaan en dwong de buschauffeur bijna tot stoppen om verhaal te gaan halen. Echt schandalig dat de politie van Breda de bussen lieten rijden. Ze wisten wat er ging gebeuren. Volgens mij is er toen zelfs een dode gevallen. Een 9 jarige jongen die ook op het plein stond kreeg een steen tegen zijn hoofd en overleed nadat hij enige tijd in coma had gelegen. Volgens mij was die jongen op uitnodiging van het bestuur bij de wedstrijd nog ballenjongen geweest. Diep triest.

Jarenlang hebben Go Ahead supporters geprobeerd om de NAC supporters terug te pakken. Zoals algemeen bekend zijn ze in Deventer ook niet vies van rellen. We zongen vaak dat NAC zijn stenen terug zou krijgen. De deventer politie wist dat de NAC supporters een keer teruggepakt zouden worden. Zo volgden er vaak arrestaties voor wedstrijden tegen NAC. Zo deelden Go Ahead supporters een keer honkbalknuppels uit om de NAC supporters welkom te heten. Na enkele jaren lukte het om dan verhaal te halen. Supportersbussen van NAC werden bekogeld en enkele ruiten sneuvelden.

Het is een oud verhaal maar doordat Go Ahead Eagles morgen voor de beker weer tegen NAC voetbalt komt het weer boven. Op supporterssites van Go Ahead hebben enkele oudere supporters het er weer over.

Hopelijk gaat het er morgen (woensdag 27 januari) 2010 sportiever aan toe. Er komen 1000 fanatieke supporters mee van die arbeidersclub uit Deventer en dan mogen ze sportief uitvechten wie “de enige echte B-side” van Nederland heeft.”

De gebeurtenissen die Marcel beschrijft kan ik me als de dag van gisteren herinneren. Als 10 jarig jongetje zag ik de agressie van dichtbij en zag ik dat een buschauffeur van een van de bussen over zijn stuur dook om zich te beschermen. Zonder er erg in te hebben reed de bus, met 50 Go Ahead Eagles supporters, recht op de singel af. Het was dat enkele NAC supporters al meerennend met de bus de buschauffeur hierop schreeuwend attent maakten… Anders was de bus met GAE supporters zeker de singel ingereden en waren de gevolgen misschien wel erger geweest.

Al met al zijn de negatieve gebeurtenissen het een kip en ei verhaal en ja; aan beide kanten zijn er in de jaren ’90 dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. Zo kan ik nog enkele hachelijke avonturen vertellen die ik als goedwillende supporter in Deventer heb meegemaakt. Maar met name het laatste gedeelte in de e-mail van Marcel is positief te noemen. Morgenavond staat er een bekerwedstrijd tussen twee prachtige volksclubs op het programma, met voor beide een vooruitzicht de halve finale in de KNVB Beker. Laten we hopen op een prachtig voetbalfeest tussen twee hele mooie volksclubs, zonder enig negatief randgebeuren.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer