Avonturen in de blauwe stad Jodhpur

Jodhpur

Jodhpur wordt in Noord India de Blauwe Stad genoemd. Als je door de straten van Jodhpur loopt zie je alleen smog, vervuiling en viezigheid. Naar Jodhpur ga je eigenlijk alleen om het fort van de gelijknamige stad te zien. Gelukkig ben ik van mijn verkoudheid af en huppel ik vrij en blij rond in India. Een nieuw vervolg van Martijn’s Grote Avonturen in India!

Al vrij vroeg begonnen we met de reis van Udiapur naar Jodhpur. Dit keer besloot de gids ons dwars door de binnenlanden te loodsen, een prachtige tocht, die ons langs het echte plattelandsleven in India voerde. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan; Vervallen leemhutjes, mensen die het rustig aan doen en dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan. In een van die dorpjes werd ik aangeschoten door een bedelaarskind en besloot ik om wat eten voor het kind te kopen. Bad Idea, want binnen de kortste keren stond het hele dorp voor me om naar eten te bedelen. Les 1 in India; Bouw een muur om je heen en pretendeer dat bedelaars niet bestaan…
Onderweg naar Jodhpur kwamen we overigens een ander typisch Indiaas gebeuren tegen. In het Indiaas Hindoeïsme zijn er miljoenen goden, die qua hoeveelheid met de dag groeien. Van Udaipur naar Jodhpur kwamen we voorbij een tempel, die gewijd is aan een overleden motorrijder. De jongeman kwam op die betreffende autoweg -waar tot voor kort veel auto-ongelukken gebeurden- om het leven met zijn motor. Na het ongeval verdween de motor en werd enkele dagen later op een plaats in een nabijgelegen dorpje teruggevonden aan de kant van de weg. De verhalen vertellen dat sindsdien geen enkel verkeersongeluk in die regio heeft plaatsgevonden en men besloot een tempel op te richten, gewijd aan de jongeman. De lokale priester gaf namelijk aan dat de geest van de betreffende jongeman over de reizigers in die regio waakt. De tempel is een waar bedevaartsoordje geworden. Mensen lopen al biddend langs de priester en langs een motor. Een vrij bizar beeld om te zien.

‘s Avonds laat kwamen we in Jodhpur aan. De stad, met een kleine 900.000 inwoners, is vooral bekend om het Meherangarh fort. Het is een intimiderend fort dat op een rots is gebouwd. Het fort waakte over het oude Jodhpur, ergens in de 10e eeuw gebouwd en was een belangrijke plaats. Het lag aan diverse handelsroutes en er werd druk gehandeld in opium en speciaal hout. In de 16e eeuw bouwde men zelfs een 10km lange verdedigingsmuur rondom de stad heen.
De tocht in Jodhpur begon niet bij het fort, maar op het platteland. De tocht voerde ons langs tapijtweverijen, pottenbakkers en zelfs de lokale koffieshop. Shoestring vond het blijkbaar wel een leuk idee dat reizigers een beetje opium konden opsnuiven, wat ik maar aan me voorbij heb laten gaan. Nadien was het de stad verkennen en de eerste bestemming was het fort.
Het fort wordt nog steeds bewoond door de Maharadja van Jodhpur. Het fort staat op een 125 meter hoge rots en komt met haar rode kleur vrij intimiderend over. De tocht was lekker relaxt. Als je bovenop het fort staat, dan snap je waarom Jodpur de Blauwe Stad genoemd wordt. Van beneden af zie je alleen viezigheid, maar van bovenaf zijn de meeste huizen in een prachtige kleur blauw geschilderd. Een adembenemend en prachtig uitzicht! Na het bezoek aan het fort heb ik lekker op mijn gemakje de rest van de stad verkent. Aardig, typisch Indiaas, maar verder valt er weinig in Jodhpur te beleven.

Ik was er dus ook niet al te rouwig om toen we de stad verlieten en de route naar Bikaner voortzette. Gisterenmiddag kwamen we in Bikaner aan, waar we het plaatselijke fort ook hebben bezocht en daarna zijn gaan eten in een zeer luxueus restaurant. Vandaag staan er diverse excursies op het programma, waaronder een bezoek aan de Rattentempel Karni Mata en een Radjastaans diner in de woestijn.

Copyright 2003 - 2021 by Martijn Mureau, all rights reserved. For use of this website, please refer to the pro-claimer